Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Psychiatrie: een parlementair onderzoek ???

Psychiatrie: een parlementair onderzoek ???

Parlementaire Activiteit nav ons Persbericht over Risperdal
Naar aanleiding van onze informatie aan de pers m.b.t. het rechtsgeding dat de Staat Arkansas aanspant tegen Janssen Pharmaceutica wegens frauduleuze medische informatie zijn diverse volksvertegenwoordigers en senatoren in actie geschoten. Zo stelde Rita DE BONT (Vlaams Belang) meteen een schriftelijke vraag in verband met dit onderwerp, waarbij ook geïnformeerd wordt naar het gebruik van psychofarmaca in België en het buitenland. De vraag werd ingediend toen de regering van lopende zaken nog "aan het bewind" was. De diensten van de Kamer hebben deze vragen nu automatisch bezorgd worden aan Minister Onckelinckx, die uiteraard nog niet heeft kunnen antwoorden. De vraag is dus ook nog niet terug te vinden op de webstek van de Kamer.
Hieronder de vraag van Rita De Bont:

Schriftelijke vraag aan Min. Van Volksgezondheid over gebruik van psychofarmaca in België en buurlanden

In een rechtsgeding vordert de overheid van de Amerikaanse Staat Arkansas van Janssen Pharmaceutica een schadevergoeding van enkele tientallen miljoenen euro voor frauduleuze medische informatie aan artsen en patiënten en misleidende marketingtechnieken.
Al is bij ons de marketing in de farmaceutische sector enigszins aan banden gelegd, dan heeft men nog steeds te maken met een vrij intensieve “informatie” aan artsen, sponsoring van “patiëntenverenigingen” of verenigingen van ouders van “geesteszieke” kinderen en kan zelfs manipulatie van het wetenschappelijk onderzoek worden vermoed.
Bovendien worden ook bij ons, naar mijn aanvoelen, enorm veel psychofarmaca (slaap-en kalmeermiddelen, antidepressiva,neuroleptica enz. ) voorgeschreven en gebruikt.

Kan de minister mij cijfers bezorgen over de verkoop van psychofarmaca in België van 1998 tot en met 2007, ingedeeld per soort en merknaam en ook ingedeeld in de verkoop in apotheken, de verkoop aan de psychiatrische ziekenhuizen en de verkoop aan de algemene ziekenhuizen.
Kan de minister mij ook die cijfers over de voorbije tien jaar geven voor de ons omringende landen (Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië), eventueel zonder indeling per merknaam.

Met dank

Rita De Bont
Volksvertegenwoordiger

********************
Van zijn kant diende Jan LOONES (NVA) onderstaande vraag in op het niveau van het Vlaams Parlement:
Vraag om uitleg aan de heer Steven Vanackere, Vlaams minister van Welzlijn, Volksgezondheid en Gezin

Betreft: psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg - onderzoekscommissie

M.,

Laat mij toe om, ten behoeve van mijn vraag om uitleg, meteen te citeren uit het Vlaams regeerakkoord 2004-2009: “Gezond blijven. Minder (snel) afhankelijk van zorg. Zo min mogelijk door ziekte of functionele beperkingen worden gehinderd. Dat is cruciaal voor de levenskwaliteit van eenieder …. Goede zorg is op de reële behoeften afgestemde zorg en gericht op duidelijke welzijns – gezondheidsdoelstellingen … “

Dit alles geldt zeker ook voor een van de meest kwetsbare groepen uit de samenleving: de psychiatrische patiënten.

Deze vorm van gezondheidszorg, de psychiatrie, is nochtans opnieuw in opspraak gekomen.
Aanleiding is het proces dat de Amerikaanse staat Arkansas heeft ingespannen tegen Janssen Pharmaceutica, omwille van schade veroorzaakt aan de gezondheid van haar burgers door het anti-schizofreniemedicijn Risperdal (ook goed gekend in ons land) op basis van frauduleuze medische informatie en bedrieglijke marketing.
Er lopen momenteel in 15 Amerikaanse staten soortgelijke gerechtelijke onderzoeken.
Men vermoedt trouwens dat dit soort processen binnen 1 à 2 jaar zullen overwaaien naar Europa. Hier wordt de waarde van de nieuwste antipsychotica zoals Risperdal vooral voorgesteld als middel om de opnameduur van schizofrenen en aanverwanten te reduceren, maar worden de nevenwerkingen zedig geminimaliseerd.
Netwerk Psychiatrie & Samenleving en de Sarah Beweging voor Psychosociaal Welzijn trekken dan ook aan de alarmbel en zijn vragende partij voor een onderzoekscommissie binnen zowel het federaal als Vlaams Parlement.
Deze commissie zou zich dan moeten buigen over het geheel van de praktijken in de psychiatrie en de geestelijke gezondheidszorg.
Daarbij wordt bijzondere aandacht gevraagd voor een aantal punten, onder meer de zelfmoordproblematiek, de gedwongen opname, de beperking van patiëntenrechten voor mensen in psychiatrische behandeling, de marketingpraktijken van de farmaceutische industrie, …

Vragen:

1. Welke houding neemt de minister aan tegenover de aangeklaagde praktijken in psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg, zoals naarvoren gebracht door Netwerk Psychiatrie & Samenleving en de Sarah Beweging voor Psychosociaal Welzijn?
2. Is de minister bereid om in te gaan op de vraag van Netwerk Psychiatrie & Samenleving en de Sarah Beweging voor Psychosociaal Welzijn tot aanstelling van een onderzoekscommissie rond de praktijken in de psychiatrie en de geestelijke gezondheidszorg?

Met dank voor de antwoorden.

*******

Van minister-president Kris Peeters kregen we via zijn raadgever te horen dat ons verzoek tot een onderzoek naar bepaalde praktijken in de "psychiatrie" en het falen van het ggz-beleid in Vlaanderen materies betrof die tot de bevoegdheid van de federale regering en parlement behoren. We antwoordden hem:

Geachte Raadgever Anne Martens,

Uiteraard verheugen wij er ons op dat de minister-president ons bericht ter harte heeft genomen.
Deslaniettemin zijn wij toch enigszins verbaasd over zijn antwoord dat de door ons aangehaalde punten in zijn geheel genomen tot de federale bevoegdheden zouden behoren. Wij denken maar aan het eerste punt (het probleem van de zelfdoding) waar de vorige minister Inge Vervotte toch een reeks initiatieven genomen heeft, die o.i. echter geen evaluatietoets hebben ondergaan.
Het is helemaal niet onze bedoeling te suggereren dat Vlaanderen het slechter zou doen dan andere regio's of landen. Toch zal ook de minister-president ervan overtuigd zijn dat geestelijke gezondheidsproblemen meer en meer de actuele samenlevingen kenmerken, ook Vlaanderen.
Ook als wij de beleidsnota van mevr. Inge Vervotte bij het aantreden van de regering van M. Yves Leterme lezen, kunnen we toch niet naast het hoofdstuk geestelijke gezondheidszorg heenkijken. Bij elke van de door ons genoemde 7 punten zijn aanknopingspunten te vinden met het welzijns- en gezondheidsbeleid van de regio's en gemeenschappen. Diverse door haar haar en haar voorgangers gesteunde of opgezette projecten die bij het lanceren ervan de media halen, zijn bij ons weten nooit publiekelijk geëvalueerd geworden: we denken bv. aan de "Fit in je hoofd, goed in je vel" campanje en aan het project ter ondersteuning van nabestaanden van zelfdoders (niet bepaald als suïcidepreventie te categoriseren).
In die zin menen wij dat na tien jaar de werking van de semi-officiële Vlaamse Vereniging Geestelijke Gezondheid eens grondig mag geëvalueerd worden. Tegenover de middelen die onze samenleving besteedt aan de begeleiding en behandeling van geesteszieken en mensen met een psychische stoornis, staan hoe dan ook relatief weinig hoopgevende resultaten, of gebrek aan resultaten.
Het is in die geest van beleidsoptimalisering en verhoging van de weerbaarheid van de Vlaamse bevolking dat wij dan ook ons verzoek tot U hebben gericht. Wij zouden U dan ook willen vragen ons verzoek in heroverweging te nemen.
Wij wachten nu op het antwoord van minister Vanackere op hetzelfde bericht dat aan de minister-president is gestuurd. Wij hebben ook een aantal parlementsleden gevraagd de bevoegde minister over één en ander te bevragen.

Met de meeste hoogachting,

Dr. Eric Rosseel

Netwerk Psychiatrie & Samenleving

*****************

Als al VB en NVA warm lopen voor onze bezorgdheden, wat dan niet ter "linkerzijde"? Daar zit men ook niet stil. In de eerste week van januari 2008 hebben we een meer diepgaand onderhoud met Tinne VANDERSTRAETEN (volksvertegenwoordiger voor Groen!) en met senator Christiane VIENNE (PS). Ook Hans BONTE (SP.a) bestudeert één en ander, maar zijn voorzitter Caroline Gennez reageert op de voor haar typische koele, onpersoonlijke, nietszeggende, ontwijkende en duidelijk ongeïnteresseerde manier. Dat belooft voor de verkiezingsuitslag van SP.a in 2009.

Verder zal vermoedelijk ook senator Patrik VAN KRUNKELSVEN (VLD) de minister interpelleren.

*****
Ter herinnering drukken we hier nog eens het uiteindelijke persbericht af. De kranten zullen niet vermoed hebben dat ons persbericht bij de politieke verantwoordelijken weerklank vindt.

Persbericht 19 december 2007

Info: Eric Rosseel 02 267 5220; Jan Vanhaelen 02 466 4850

Het Netwerk Psychiatrie & Samenleving (http://psychiatrie.blogse.nl) en de Sarah Beweging voor Psychosociaal Welzijn (http://www.sarahbeweging.net) moeten naar aanleiding van het in gang gezette rechtsgeding van de Amerikaanse Staat Arkansas tegen Janssen Pharmaceutica (m.b.t. frauduleuze medische informatie aan overheidsinstanties, artsen en patiënten over het "populaire" antischizofreniemiddel Risperdal) vaststellen dat nogmaals de heersende psychiatrie in opspraak komt. Het Netwerk was het die de betreffende officiële documenten overmaakte aan de Belgische pers. De overheid van Arkansas vordert van Janssen een schadevergoeding van enkele tientallen miljoenen euro voor frauduleuze medische informatie aan ziekenhuizen, artsen en patiënten en misleidende marketingpraktijken. Het Netwerk en Sarah vragen dan ook de oprichting binnen het federaal en Vlaams parlement van een onderzoekscommissie die zich zou buigen over het geheel van de praktijken in de psychiatrie en de geestelijke gezondheidszorg, met bijzondere aandacht voor:
1. de zelfmoorden binnen de psychiatrie en de falende aanpak van de zelfmoordproblematiek in het algemeen;
2. de wijze waarop de wet betreffende de gedwongen opname in de praktijk functioneert en het probleem van de onverantwoorde vrijheidsberoving van vrijwillig opgenomen patiënten;
3. de voortschrijdende beperking van de patiëntenrechten voor mensen in psychiatrische behandeling of in psychiatrische opname en voor mensen met psychosociale problemen;
4. de marketingpraktijken van de farmaceutische industrie (“informatie” aan de artsen; manipulatie van het wetenschappelijk onderzoek; sponsoring van “patiëntenverenigingen” of verenigingen van ouders van “geesteszieke” kinderen; “voorlichting” van de publieke opinie);
5. de wijze waarop maatschappelijke en psychosociale problemen herleid worden tot inwendig psychische en biologische problemen;
6. de onverantwoorde propaganda voor dure maar therapeutisch betwistbare behandelingstechnieken zoals ElektroConvulsieTherapie (“elektroshocks”) en het gebrek aan middelen voor (meer) kleinschalige therapeutische gemeenschappen;
7. een herziening van de ziekenhuispsychiatrische methodiek van intake tot ontslag (wanneer we de miljarden euro’s die jaarlijks besteed worden aan psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg, in rekening nemen, dan zijn de globale resultaten eerder mager); het aantal mensen dat van zijn “ziekte” nooit geneest en het FONA-niveau (Fouten Ongevallen & Near Accidents) zijn onrustwekkend hoog.

Namens Sarah Beweging
Jan Vanhaelen
woordvoerder
Kloosterstraat, 159
1700 Dilbeek
tel./fax 02 466 48 50
sarahbeweging@skynet.be
http://www.sarahbeweging.net

Namens Netwerk P & S
Eric Rosseel
coördinator
Grote Winkellaan, 94/2
1853 Strombeek-Bever
02 267 52 20
eric.rosseel@scarlet.be
http://psychiatrie.blogse.nl

Dit persbericht is onder studie van parlementsleden van diverse democratische politieke partijen en ook reeds overgemaakt aan de voorzitters van een paar parlementaire commissies.

In eerste instantie reeds gesteund door 65 personen uit de meest diverse milieus van "gewone mensen" tot politici (en ook artsen, therapeuten, "patiënten" en "ex-patiënten").

Dit nog: een cynische maar to-the-point commentaar van een ‘schizofrene patiënt’ (naam, voornaam en adres bij ons bekend) zoals deze die neerschreef op onze blog:
“en wij: gek, gekker, gekst ... we groeien in de hoogte en in de breedte, dankzij de nevenwerkingen van Risicoperdal.
Nevenwerkingen:
1. Obesitas: + 20 kg op 6 maand. Oplossing: maagoperaties terugbetaald door de Mutualiteit
2. Diabetes: ze houden ons zoet. Oplossing: alle ongebruikte afdelingskeukens worden uitgebroken en vernieuwd door bevriende bedrijven
3. Verslaving: probeer maar eens zonder, na 3 maand uw spuit gekregen te hebben van 200 euro; door de ontwenningsverschijnselen zullen zelfs uw schaamharen voor uw ogen wapperen!!! Oplossing: therapie-trouwheid (= trendy woord voor verslaving) is de nieuwe therapie.”

Farmaceutische kartel drijft handel in ziektes

Dr Rath trekt onophoudelijk ten strijde tegen de farmaceutische kartel.
De ziekten in ons lichaam zijn de afzetmarkten voor de farmaceutische industrie. Preventie, effectieve en betaalbare behandelingen en de uitroeiing van ziekten zijn 'slechte zaken' voor deze investeringsindustrie. De farmaceutische investeringsindustrie is gebaseerd op de patenteerbaarheid van geneesmiddelen.

Om hun wereldwijde miljardenmarkt te beschermen, vecht de farmaceutische industrie tegen effectieve, natuurlijke en niet-patenteerbare gezondheidsoplossingen. Al tientallen jaren zorgen ze ervoor dat u niet te weten komt dat uw lichaam zelf niet in staat is lysine en vitamine C te produceren, vitale voedingsstoffen voor de preventie van ziekten.

Nu deze 'informatieblokkade' niet meer werkt, probeert de farmaceutische lobby het met een 'wettelijke blokkade' die de verspreiding van alle gezondheidsinformatie over natuurlijke therapieën moet gaan verbieden. Daartoe spannen de farmaceutische ondernemingen zelfs de organisaties van de VN voor hun karretje. Op 4 november 2002 kwam de Codex Alimentarius Commissie van de VN in Berlijn, Duitsland, bijeen om te beslissen over het plan van de farmaceutische industrie om informatie en therapieën op het gebied van natuurlijke gezondheid wereldwijd te verbieden.

http://www4nl.dr-rath-foundation.org/nieuws/open_brieven/2007_11_nov_06....

dag valja, we hebben je

dag valja,

we hebben je antwoord op onze site gezet. http://psychiatrie.blogse.nl

dank voor reactie!

ook aandacht voor commercialiserende leiding binnen centra

Afgelopen jaren gewerkt binnen een centrum waar de directeur ( diploma communicatiewetenschappen) zichzelf geschikt vindt om de intakes te doen. Gesteund vanuit de afgevaardigd beheerder (ideologie : professionalisme = genoeg residenten opnemen om winst te maken; wat ze precies in het centrum doen is bijzaak).
Hoe komt het dat mensen met een totaal gebrek aan ethisch vermogen de plak blijven zwaaien? Niet enkel de farmaceutische lobby verknoeit de hulpverlening; mensen zonder opleiding die maar wat klooien zijn zeker even gevaarlijk.

hoi, er zullen in de loop

hoi,

er zullen in de loop van de maand januari in federaal en Vlaams parlement vragen worden gesteld vanuit diverse partijen gesteld (van links tot "niet-democratisch" zelfs; en hopelijk komt er wel één en ander in beweging; wij zelf zijn een verzetsbeweging, wij voelen ons niet geroepen "oplossingen" te zoeken, wel desnoods door "semiotischer guerrilla" het klimaat te scheppen waarin naar oplossingen wordt gezocht, waartegen wxe dan weer guerrilla kunnen voeren, etc... we leven maar één keer heé