Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[WSF] Al wandelend kennis maken met de sociale bewegingen in Brussel

[WSF] Al wandelend kennis maken met de sociale bewegingen in Brussel

Het Wereld Sociaal Forum was dit jaar gedecentraliseerd. Elk land organiseerde haar eigen Sociaal Forum. Zaterdag was Brussel het centrum van allerlei acties en activiteiten waar tal van sociale bewegingen hun eisen voor een andere wereld in woord en beeld brachten. In totaal participeerde een 1000-tal mensen aan de activiteiten. Wij deden mee aan één van de drie wandelingen die het Belgisch Sociaal Forum organiseerde.

foto3.JPG

We deden mee aan circuit 2, dat als centrale thema's fiscale rechtvaardigheid, migratie en het recht op wonen had. Een gids van Brukselbinnestebuiten gidste ons door de Brusselse binnenstad. We kregen een beetje historiek van de stad en hielden halt bij de organisaties die meer uitleg gaven over de verschillende thema's.

foto13.jpg

Foto: Leo Wymeersch

Onze eerste halt is het Ministerie van de Wooncrisis ('Chez Nous'-'Bij Ons') waar we meer informatie kregen over het recht op wonen in Brussel. Bart gaf uitleg over de interactieve tentoonstelling over daklozen. Er is een enorm tekort aan betaalbare woningen in het Brusselse. Er staan 70.000 mensen op een wachtlijst voor een sociale woning terwijl er tegelijkertijd meer dan 35.000 woningen staan te verkrotten.

foto1.JPG

Uitleg over de interactieve tentoonstelling over daklozen.

foto2.JPG
foto14.jpg

Foto: Leo Wymeersch

Voor het thema migratie hielden we halt aan de Begijnhofkerk. Een kerk die enkele maanden geleden nog bezet is geweest door mensen zonder papieren. Iemand van CIRE (Coordination et Initiatives pour Réfugiés et Étrangers, een koepel van een 20-tal organisaties uit het middenveld die ijveren voor de rechten van de mensen zonder papieren) gaf ons meer uitleg over de situatie van de mensen zonder papieren in België. Aan de hand van een animatiefilmpje met icoontjes werd het hele traject van een vluchteling geschetst. De oorzaken en de gevolgen van migratie in een notendop. En vooral de erbarmelijke situatie van de vluchtelingen de dag van vandaag in België. De mogelijkheden om als vluchteling legaal te werken is bijna onbestaande maar toch kan meer dan tachtig procent van hen wel terecht in het zwarte circuit, waar ze uitgebuit worden.

foto6.JPG
foto5.jpg

Voor de vluchteling loopt het meestal slecht af. Bekijk het animatiefilmpje

foto11.JPG

Onze wandeling ging verder langs de beurs waar het FAN (Financieel Actie Netwerk) - dat ontwikkelingsorganisaties, milieu-organisaties, de Attac-beweging en vakbonden groepeert - een straatanimatie hield rond het thema fiscaliteit. "Enkel gewone mensen betalen belastingen", luidde de slogan. Met een performance waarin minister Reynders de hoofdrol speelt werd de werking van het fiscaal paradijs België in beeld gebracht. Zo bezit dertig procent van de bevolking meer dan 70 procent van de rijkdom in België (zie foto)...

foto9.JPG
foto10.JPG
foto8.JPG

Onze wandeling eindigde ten slotte aan de Sint-Gorikshallen, centrum en ontmoetingsplaats voor de activiteiten van het Belgisch Sociaal Forum. Rond de Sint-Gorikshallen stonden een tiental informatie- en eetstands van verschillende sociale bewegingen. In de Sint-Gorikshallen zelf verzamelden de wandelaars en sympathisanten zich voor een verfrissing en voor de avondactiviteiten van het evenement. Op het avondprogramma stond het slotdebat over de uitdagingen van de mondialisering en de toekomst van de andersglobalistische bewegingen. Lees het verslag.