Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Antwerpen: “AiA”. De schrik zit er al goed in

[Opinie] Antwerpen: “AiA”. De schrik zit er al goed in

“AiA” (“Antwerpen in Actie”) is nog niet uit de pampers, of het zit er al bovenarms op. Dat is niet slecht, er komen een paar essentiële meningsverschillen bovendrijven. Te lang verdoken tegenstellingen. Handig weggeregisseerd door enerzijds het Big Brother stadsbestuur en haar vazallen en anderzijds een progressieve oppositie met haar comités, die aan deze wurggreep tracht te ontkomen. Dat proces lijkt nu in een stroomversnelling te zitten.

Bom onder het beleid ?

Ik ben slechts een deeltje van die oppositie en lid van “AiA”. Wat ik er over publiceer zijn mijn opinies. (Lees http://www.indymedia.be/nl/node/26097 + een antwoord op een paar reacties.) Die stroomversnelling werd de voorbije week zo hevig dat het best is nu en dan een overzichtje te maken. Niet alleen de Antwerpenaars, maar zeker de lezers uit andere contreien dreigen anders tussen het bos de bomen kwijt te spelen.

Het gaat om het democratisch recht op onafhankelijke, niet “gestuurde” oppositie. In deze stad is het zover gekomen dat Burgemeester Janssens (sp.a – spirit) in de media verklaard “met verbazing naar het initiatief van “AiA” te kijken”. Wellicht is het inderdaad verbazingwekkend dat na het jarenlange professioneel bestoken van de bewoners met “goed nieuws shows” , waarin de plaatselijke ATV de volgzame “ His Master’s Voice” is, er nog onafhankelijke Antwerpenaars zijn met ogen in hun kop. Voor Janssens is dat “geheimdoenerij”, want hij heeft er geen vat op. Achter dergelijke uitspraken zit de wens die “geheimdoenerij” gelijk te stellen met bijna criminele activiteiten. En daar naar te handelen. Wat zijn politie op straat reeds doet bij het onderdrukken van de vrije meningsuiting, die als “overlast” beschouwd wordt. Wat hij doet, door lastige elementen door de recherche te “laten volgen”.

Patrick Janssens deed zopas een paar ferme uitspraken over de volgens hem vooral overbodige rol van de Gemeenteraad en bij uitbreiding de negen Districtsraden, die so-wie-so balast vormen. Op de Gemeenteraad (25/02/08) zullen àlle fracties hem hierover aan de tand voelen.

Aansluitend op deze antidemocratische oprispingen van de Burgemeester en zijn entourage komt juist nu het brede progressieve front “AiA” op de scéne. En ervaren ze de heftige reacties van uit het beleid en haar aanhangsels op “Antwerpen in Actie”, nog voor dat het zich officieel voorstelde. De schrik zit er duidelijk in, want “AiA” herbergt én dossiervreters en straat activisten. Een bom onder het beleid ?

Dorpspolitiek met een vies geurtje

Alleen al de preventieve aanval van uit het Schoon verdiep aan de Grote Markt maakt “ipso facto” – door de feiten zelf – duidelijk hoe vanzelfsprekend daar een antidemocratische mentaliteit leeft, welke minachting men heeft voor kritische burgers. Dat gaat zéér ver. In mijn vorige opiniestuk legde ik uit hoe ik op een door de stad geregisseerde bewonersvergadering op Antwerpen Noord als verkozen Districtsraadslid fysiek bedreigd werd door stads ambtenaren, omdat ik het zorgvuldig opgestelde scenario met lastige vragen doorbrak. Bij middel van “Gemeentelijke Administratieve Sancties” (GAS) wordt door de politie op bevel van Janssens het recht op vrije meningsuiting op het openbaar domein gesanctioneerd. (http://www.indymedia.be/nl/node/24709 ). Hiertegen is een juridische procedure opgestart. Deze ontwikkelingen moeten gezien worden in het kader van de wereldwijde controle op vrije geesten als onderdeel van de “war on terror”. Wat in Antwerpen gebeurt is dorpspolitiek met een gevaarlijk geurtje. Een geurtje dat zich over de rest van het land kan verspreiden. Nadat die stank van over de Atlantische oceaan Europa bereikte.

De op deze site gezette Opinie van de “Stuurgroep Sint-Andries”, die zich “misbruikt” voelt bewijst ten overvloede de stelling dat dit type comités de schoothondjes van het beleid werden.(http://www.indymedia.be/nl/node/26122). Wérden, want dit buurtcomité wàs een voorbeeld van een volkse, voor niets of niemand zwijgende vergadering en actiegroep die de mensen vertegenwoordigde. Van uit het beleid werd deze “Stuurgroep” onschadelijk gemaakt. Ik zag dat gebeuren, ik maakte er als buurtbewoners tien jaar lang deel van uit. De drie ondertekenaars van die Opinie willen een “vertrouwensband” die binnen de groep gegroeid is “niet zomaar op het spel zetten”. En wie bepaald mee deze “vertrouwensband” ? Citaat: “Op de stuurgroepvergaderingen zitten behalve de bewoners ook politieagenten, buurt toezichters, kabinetsmedewerkers en zelfs schepenen mee aan tafel”. Dat klopt. Dat is voor Burgemeester Janssens natuurlijk géén “geheimdoenerij”, dat laat hem niet van verbazing van zijn stoel vallen, dat levert hem uit de eerste hand informatie op over gedwee gemaakte bewoners. Bewoners die het al bijzonder vinden wanneer ze ”zelfs schepenen” beleefd mogen voorstellen een bruine bank te laten plaatsen en geen gele. Dat niveau van inspraak is ook typerend voor alle negen Districtsraden en zelfs de Gemeenteraad, die Janssens maar hinderlijk vindt.

Komen er “andere tijden” ?

Lex Moolenaar is een politieke columnist van Gazet van Antwerpen. “Er komen andere tijden” is de titel van zijn stuk. Naar Bob Dylan en Boudewijn de Groot, in de zestiger jaren. Even meeluisteren:

Kom vaders en moeders, kom hier en hoor toe,

Wij zijn jullie praatjes en wetten zo moe.

Je zoons en je dochters die haten gezag.

Je moraal die verveelt ons al tijden.

En vlieg op als de wereld van nu je niet mag.

Want er komen andere tijden.

Molenaar meent dat Antwerpen “altijd een trendsetter is” en we nu in deze stad de eerste signalen zien van actief verzet tegen de gevestigde machten. De rol die Dyab Abou Jahjah en de zelforganisatie AEL speelden en spelen ontgaat hem. De jarenlange strijd van krakergroepen tegen projectontwikkelaars en de stad ook. De volgehouden straatacties van UDEP voor de rechten van “illegalen” eveneens. De vele stakingen... Het was nooit rustig, Lex. Kijk in het archief van je krant.

Maar na de Pyrus overwinning van Janssens met de gemeenteraad verkiezingen in 2006 was het inderdaad een tijdje kalm op het vlak van gemeentelijke politiek. Gazet van Antwerpen ziet nu andere tijden komen. Er zijn de reacties uit àlle partijen op de aanval van Patrick Janssens op de verkozen instellingen. Er is het on line zetten van de gore “crimewebsite” van het VB, met de correctioneel veroordeelde VB gemeenteraadslid Bart Debie als kapstok. En er is “AiA”. Er beweegt weer wat op het terrein.

Wanneer Antwerpen dan al een “trendsetter” zou zijn, dan kan het twee kanten op. Ofwel waaiert van uit deze stad, nadat het de uitvalbasis werd van extreem rechts, een nieuwe golf van antidemocratische onverdraagzaamheid, nu gestimuleerd van uit een “sterke overheid” over het land. Het lanceren van het hoofddoekjesverbod van op het Schoon verdiep is een voorbeeld. Ofwel wordt Antwerpen de broeihaard en voorbeeld van burgerverzet tegen de aantasting van rechten en vrijheden.

In ieder geval wordt deze provinciestad het strijdtoneel tussen deze beide elkaar vijandige stromingen. Uit het conflict gloort het licht.

perspectief

Ik ken weinig details, maar het plaatje dat ik krijg van de politiek van 't Stad, krijgt in mijn ogen steeds meer de trekjes van de "socialistische" (what's in a name) labour-partij, met eenzelfde arrogantie "hey, only we are qualified to talk about these subjects" en GEEN debat (so what?).

Initiatieven als Aia kan ik dan alleen maar aanmoedigen, al was het alleen maar om ervoor te zorgen dat élke stem in onze samenleving -hoe sterk ook overschreewd door reclame en marketing- wordt gehoord.

Reclame is tweedimensionaal, de samenleving is 3D.
Soms krijg je het gevoel dat politiek ééndimensionaal is en dat het enkel nog gaat om tegenstellingen.
Vandaar het belang van het middenveld, dat zoals de samenleving driedimensionaal is.

Zeemanshuis

Vergelijkbare dingen doen zich voor in verband met het Zeemandshuis. Deze historische site die nauw geïntegreerd is in een volksbuurt zou moeten worden gesloopt om dan, vanzelfsprekend, in handen te komen van privé projectontwikkelaars. Van buurt-inspraak is ook daar geen sprake, en de arrogantie van het Stadsbestuur kent ook daar geen grenzen. Antwerpen onder Janssens is niet echt een 'stad van A', wel een 'van hem'.

Met Groeten van Frank Zwavel

De luidste roepers (Bron De Standaard/Het Nieuwsblad

ANTWERPEN - Antwerpen in Actie! De maat is vol! Tien actiecomités eisen dat het Antwerpse stadsbestuur eindelijk rekening met hen houdt. Dat Janssens II luistert naar wat de basis zegt en wil.

Tja, we hebben er natuurlijk niets op tegen dat mensen zich organiseren en verenigen. En we vinden mee dat het Antwerpse stadsbestuur, vooral het schepencollege, niet genoeg luistert naar zijn bevolking. Maar of deze tien, het zijn er niet meer, nu de juiste vertegenwoordigers zijn? De spreekbuis van de Antwerpenaar? Daar hebben we zwaar onze twijfels over.

Al minstens één actiecomité, de stuurgroep Sint-Andries, haakte af omdat ze zich misbruikt voelt. En voorts zagen we gisteren op de persvoorstelling van 'Antwerpen in Actie' de zowat twintig zelfde mensen. De hardste roepers die hun weg naar de media kennen. Die misschien het beste voorhebben met de stad en haar bewoners. Maar naar ik vrees, iets te weinig voeling hebben met deze metropool. En waarbij sommigen, dat mag ook gezegd, wel alleen voor eigen rekening rijden.

Waar zaten bijvoorbeeld de allochtonen? Of hebben die geen recht op inspraak? Of de daklozen en kansarmen, op de twee klassieke DAK-vertegenwoordigers na? Laaggeletterden, heb ik ook niet opgemerkt. Zelfs de hardwerkende Vlaming zat wegens tijdsgebrek niet mee rond de tafel.

Dat een actiecomité opkomt voor zijn eisen, is een democratisch recht. Maar wanneer ze schermen met het algemeen belang is dat alvast een brug te ver.

Neem als voorbeeld de 'Straten-Generaal'. Die slaagde er enkele jaren geleden in om de werken aan de Leien een jaar tegen te houden, met een procedure voor de Raad van State. De vertraging viel in slechte aarde bij de bewonersgroepen van de Leien zelf. Die smeekten hen te stoppen met de juridische acties, zodat de werkzaamheden eindelijk konden starten.

Het Schoon Verdiep moet écht niet te veel luisteren naar dit 'Antwerpen in Actie'. Wel naar al zijn burgers. En dat is iets minder gemakkelijk dan de luidste roepers altijd gelijk te geven.

Kris Goossenaerts

Met de vriendelijke groeten
Frank Zwavel
Zwavelstraat