Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Wordt Korea ooit opnieuw één?

Wordt Korea ooit opnieuw één?

Jef Bossuyt is ongetwijfeld een specialist van het ‘land van het kwaad’ Noord-Korea. Hij was er al enkele keren te gast en tussen zijn taallessen Koreaans door een gesprekje. Verleden jaar was ik er op bezoek samen met Jef (postbode), Irena (tolk) en Hilde (onderwijzeres)…. Dus ik ken een beetje de situatie in het land.

DSC_6271uitgesneden indy.jpg

Zaterdag 1 maart komt de groep Korea is One samen in Brussel. (lees alles hierover op de website www.korea-is-one.org ) en het interview,met Jef, in de Zevende Dag kan je herbekijken op: http://www.youtube.com/watch?v=CiVGsfiLhxI

Jef, hoeveel maal heb je al DPRK bezocht? En met welk doel?
“Deze zomer was het de derde keer. In 2003 vroeg men mij mee voor een avontuurlijke reis met de trans-Siberische spoorweg, van Moskou tot Vladivostok, en daarna de sprong naar het geheimzinnige, ongekende Noord-Korea. Zoiets moet men mij maar één keer vragen. Ik was gecharmeerd door dit exotische land, en ik ben dus teruggegaan in 2005 en 2007. Dit jaar gaan we opnieuw. Als je wil, kan je mee.”

Noord-Korea komt er in ‘ons’ nieuws nooit goed uit… een land onder leiding van een dictator met hoge hakken, een bevolking op stervens na dood van de honger, al het geld spendeert men er aan atoomwapens en ander militair tuig. Er is gebrek aan persvrijheid. Kan je echt achter dit regime staan?
“De Amerikaanse president George Bush heeft in 2002 drie landen uitgeroepen tot "as van het kwaad": Irak, Iran en Noord-Korea. In onze westerse pers vond je sindsdien alleen maar negatief nieuws over die landen. Maar ik wilde met eigen ogen eens zien of dat beeld wel klopte, of die persverhalen wel waar waren. Het eens gaan vragen aan de inwoners van het land zelf.”

Klopt dit Westers beeld?
“Het cliché van een uitgehongerde politiestaat bleek niet te kloppen. Ik ben in verafgelegen dorpjes geweest - soms onvoorzien - , zowel in het noorden, zuiden, oosten en westen van het land. Ik heb er nergens hongerige kinderen gezien, of bedelaars, of krottenwijken, zoals in de buurlanden Thailand of de Filippijnen. In gesprekken maakten de mensen op mij een zelfzekere en rustige indruk, oosterse kalmte, nooit haastig maar altijd doelgericht iets aan het doen. Soldaten heb ik gezien, maar die waren op de rijstvelden de boeren aan het helpen met de oogst. Ongewapend. Als ik dat vergelijk met de gewapende agenten en privémilities die ik in New York gezien heb op één dag tijd … Maar de lezer moet mij niet geloven, kom liever zelf eens kijken.”

De eerste dagen in DPRK had ik het gevoel van ‘oei, er kijkt iemand mee door mijn cameralens en we worden voortdurend gecontroleerd’. Als fotograaf kreeg ik in het begin altijd de instructie ‘don’t cut Kim’ (het voordeel van digitale fotografie is natuurlijk dat je onmiddellijk de foto kan tonen). Ik veronderstel dat je na je vele reizen in het land gewoon bent aan deze reacties?
“Na de inval in Irak (2003) waren de Koreanen beducht dat de VS ook hun land zouden binnenvallen. En dus zijn ze als de dood dat iemand al hun installaties gaat fotograferen en in kaart brengen, als toekomstig doelwit voor bombardementen. Als er dan iemand
- als jij - afkomt met een indrukwekkend fototoestel met professionele telelens, willen ze graag weten wat er op staat. Daarin kan ik ze begrijpen. Maar ze hebben je voluit laten foto's nemen doorheen het hele land. En je foto's vind ik echt exclusief en boeiend.
De Koreanen (net als de Japanners of de noordelijke Chinezen) hechten (naar ons aanvoelen) enorm veel belang aan de uiterlijke vorm en aan symbolen. Als je iemand fotografeert, maar precies zijn hoofd staat er niet op, de rest wel… Ja, dan vinden ze dat je die persoon "fotografisch onthoofd" hebt. Ze hebben ook niet graag dat je een persoon van langs achter fotografeert, dat vinden ze een gebrek aan respect.”

Met ‘Korea Is One’ beoog je de eenmaking van Noord en Zuid-Korea. Het verschil tussen het kapitalistische zuiden en het communistische noorden is toch enorm! Kan dit echt?
“Het voorstel is dat er één staat komt, met één regering en één buitenlandse politiek, maar met behoud (lange tijd) van het kapitalistische systeem in het zuiden en het communistische in het noorden. In China past men dat systeem toe in Hong-Kong, en het blijkt te werken.”

In een land met veel bergen is het zeer belangrijk dat de kleine beschikbare oppervlakte landbouwgrond goed gebruikt wordt. Ik weet dat ‘de derde wereldgroep’ uit Zwevegem een project steunt om hun landbouw te verbeteren. Hoe doen ze dit?
“Met de boerderij van Ontchon hebben we al contact sinds de jaren negentig. Het is polderland, veroverd op de zee, getroffen door een enorme overstroming in 1997. Het is een heel dorp, met een schooltje en een dokterspost. Vanuit Zwevegem brengen we telkens iets mee op bezoek, in overleg met de rijstboeren van het dorp. Meestal zijn het zaken voor hun school, vloerbekleding en een computer, medisch materiaal, maar we hebben ook al meststoffen gekocht. En nu sparen we voor een tractor, zodat het dorp zichzelf en de streek van rijst kan voorzien.”

Enkele maanden geleden vertelde je op VRT dat je wilt reizen van zuid naar noord. Is dit echt mogelijk?
“Nu nog niet, maar de mentaliteit verandert snel. De presidenten van Noord en Zuid-Korea hebben elkaar vorig jaar ontmoet. Ze riepen op tot een echt vredesverdrag. Ook de andere landen roepen ze op (vooral de Verenigde Staten) om dat verdrag mee te ondertekenen. Er rijden nu al goederentreinen van Zuid naar Noord. Ze voeren besprekingen om één gezamenlijke ploeg atleten te zenden naar de olympische spelen in Beijing.”

En dit jaar terug naar Pyonyang voor de grote feesten van het 60-jarig bestaan van DPRK?
“Met tienduizenden Koreaanse schonen gaan dansen op het Kim Il Sung - plein, een oosterse versie van het festival van Werchter, daar kijk ik al naar uit …”

Goeie reis en met een beetje geluk zal ik er enkele foto’s komen nemen.

Op vrijdag 4 april kan je een diavoorstelling meemaken over DPRK in Kortrijk... zie http://www.reiscafeantipode.be/, door mezelf en de opbrengst gaat naar het project voor de aankoop van een tractor.

DSC_6234indy.jpg
DSC_6240uitgesneden indy.jpg