Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ACOD-reactie op open brief vrouwengevangenis: "Het personeel doet haar werk goed"

ACOD-reactie op open brief vrouwengevangenis: "Het personeel doet haar werk goed"

"Het Brugse gevangenispersoneel doet haar werk in overeenstemming met de wet," reageert Rudy Delaere van het ACOD op de open brief van de vrouwelijke gedetineerden, die gisteren verscheen op deze site (lees meer). Hoewel de vrouwen hun pijlen vooral richten op de directie, vallen er toch ook een paar harde woorden voor de beambten, o.m over onheuse celfouilles en over de 'poppemiekes' van de Psychosociale Dienst.

Voor een deel komt de vakbondsman de briefschrijvers tegemoet. "Dat er een probleem is met het eten is geweten. Er zijn verbouwingswerken en het is momenteel een externe firma die de catering verzorgt. Ook het personeelstekort op de Psychosociale dienst (PSD) is bekend. Maar dat heeft te maken met de overbevolking en het tekort aan aanwervingen. Dat is iets dat moet worden opgelost binnen het hoofdbestuur van de gevangenissen," aldus Delaere. "Wij zijn al lang vragende partij voor meer psychologen binnen de gevangenissen," benadrukt hij.

Maar de persoonlijke kritiek op de psychologen van het PSD pikt Delaere niet. "Die mensen zijn zeer goed opgeleid om de dossiers van de gedetineerden te volgen, daar stelt zich geen enkel probleem," aldus Delaere, die gelooft dat de open brief van de gedetineerden het werk is van enkelingen.

Ook hun kritiek op de celfouilles, waarbij op onwettige wijze persoonlijke brieven zouden worden gelezen, wijst hij af. "Onze mensen werken bij celfouilles in alle respect voor de bewoners van de cel en navenant de opgelegde wetgeving. Dat respect is trouwens wederzijds. Je kan niet zeggen dat het gros van de gedetineerden zegt dat de beambten niet goed werken," stelt Delaere.

En hun kritiek op de directie? "Wij hebben daar een andere kijk op. Je kan altijd kritiek geven, maar Justitie komt van ver en het gaat in de goede richting. Traag natuurlijk, maar je moet ook kijken naar de middelen," besluit hij.