Fenomeen van de 'working poor' rukt op
Fenomeen van de 'working poor' rukt op
christophe22 april 2008 – 14:12
BRUSSEL -- Eén op vijf Belgische werknemers behoort tot de 'working poor'. Dat blijkt uit een onderzoek dat de socialistische vakbond ABVV liet uitvoeren. “Met hun inkomen kunnen ze niet langer vrijetijdsuitgaven als sport, cultuur en uitgaan betalen. Ook een eigen huis of een jaarlijkse reis is niet meer mogelijk”, zegt algemeen secretaris Anne Demelenne van het ABVV.

(foto archief)
Uit het onderzoek bij 1007 Belgische werknemers blijkt dat het fenomeen van de 'working poor' vooral in de sectoren van de non-profit en de openbare diensten opduikt. Maar niet alleen de working poor hebben het moeilijk om niet in het rood te duiken op het einde van de maand. Iets meer dan de helft van de werknemers moet vroeger in de maand beginnen opletten op de uitgaven. De helft van de werknemers zag de koopkracht achteruitgaan. Dat heeft gevolgen voor enkele belangrijke uitgaven. Eén op drie gezinnen heeft het moeilijk om de schooluitgaven te betalen. Meer dan één op drie kan niet meer sparen en één op vier werknemers kunnen alleen maar dromen van een eigen huis.
“Wij blijven hameren op het feit dat het aandeel van de lonen in het bruto nationaal inkomen van België onder de vijftig procent gezakt is”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Maar misschien kunnen ook werknemers via aandelen of vastgoed mee profiteren van de hoge bedrijfswinsten en de duurdere huizenmarkt? Niet dus, zo blijkt uit het onderzoek. Voor 82 % van de actieve werknemers is het maandelijkse loon de enige bron van inkomsten. Geef de mensen dan de kans om overuren te doen en zo hun loon wat aan te dikken, klinkt het in werknemers- en liberale kringen. Ook dat blijkt geen oplossing te bieden. Er worden al heel wat overuren geklopt: 61 % van de werknemers doet gemiddeld 24 overuren per maand. Bovendien wordt één derde van de werknemers daar niet voor betaald of gecompenseerd met meer vrije dagen. Slechts 6 % van de werknemers doet overuren uit vrije wil om meer te verdienen. Bijna de helft van de werknemers antwoordt dan wel dat het doen van overuren een persoonlijke keuze is, maar 19 % voegt daaraan toe dat ze langer werken “om dossiers binnen de opgelegde termijn af te werken”.
Het ABVV greep de resultaten van het onderzoek aan om nog eens met haar eisenbundel uit te pakken. De vakbond wil tijdens het loonoverleg eind dit jaar de brutolonen en de minimumlonen serieus verhogen. Aan de regering vraagt het ABVV een daling van de BTW op energie gefinancierd door de betrokken sectoren en welvaartsvaste uitkeringen. Er moeten volgens het ABVV ook meer én meer betaalbare plaatsen in de kinderopvang komen.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
Studie?
Zoeker, 23/04/2008 – 14:47
Weet iemand waar deze studie te vinden is? Een zoektocht op het internet, inclusief de site van het ABVV, leverde niets op.
petitie
jill aerts, 23/04/2008 – 16:44
Kan hiervoor eens een petitie of nationale staking worden voor georganiseerd?
Ik vind het echt niet meer normaal wat alles kost tegenwoordig en sta ervan versteld dat iedereen dit zomaar laat gebeuren.
Uit mijn directe omgeving kan ik beamen: hoe meer ze verdienen hoe minder hard ze moeten werken en omgekeerd. Goed voor hen die goed verdienen, maar laat de hardwerkende mens ook de maand eens doorkomen zonder frustratie. Het is gewoon niet meer haalbaar!
studie
Peter Andre, 23/04/2008 – 21:12
Ik denk bij ABVV onder persberichten. Onderaan kun je onder "teleladen" op "persdossier" klikken.
Dan krijg je een zip met info.