Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Antwerpen. “Free cannabis!”. Vier arrestaties…

[Opinie] Antwerpen. “Free cannabis!”. Vier arrestaties…

De populistische burgemeester Patrick Janssens (sp.a) en extreem rechts blijven elkaar vinden. Zaterdag 3 mei ’08 organiseerde de vzw “Trekt uw Plant”, die opkomt voor de legalisering van cannabis, opnieuw een actie op de Vrijdagmarkt. Met muziek,informatie,korte toespraken. Alles zou rustig verlopen,zoals vorig jaar. Dat was buiten de waard gerekend. Namelijk het hoofd van de politie,Janssens,en zijn klassieke bondgenoot,extreem rechts.

Deze kleine manifestatie, waarop zo’n honderd jongeren afkwamen, was tijdig aangevraagd door het Steunpunt Antwerpse Druggebruikers” (STAD) en toegestaan. Het thema werd duidelijk omschreven. Ze had plaats in het kader van de “Worldwide Marihuana March” in vele steden. ( http://www.trektuwplant.be/ ). Alles bleef binnen de wet. De zon scheen, muziek klonk, geen burger werd op de gezellige Vrijdagmarkt verontrust,integendeel. De terrasjes zaten vol. Het bier,een harddrug,stroomde als vanouds.

Het doel van de actie was een “picknick, informatie en animatie” en het starten van “het nieuwe kweekseizoen”. Uit het pamflet: “Ons voorstel om een gemeenschappelijke cannabisplantage te vestigen voor het persoonlijk gebruik van onze leden, als enig logisch alternatief voor het illegale circuit, wordt vooralsnog gedwarsboomd door het gerecht”. “Trekt uw Plant” voert daarom een proces dat binnenkort voor het hof van beroep komt. De vzw zegt:”Het in staat stellen van onze leden tot het grootbrengen van een persoonlijke plant is echter nog wel toegestaan. Sinds januari 2005 is in België een ministeriële richtlijn van kracht die stelt dat het bezit van max.3 gram of 1 vrouwelijke cannabisplant zonder verzwarende omstandigheden niet wordt vervolgd”.

Extreem rechts & Janssens

Nadat de initiatiefnemers Joep Oomen en Pihilippe Decraene op het podium hun zeg hadden gedaan,werden ze samen met een derde deelnemer met geweld gearresteerd en afgevoerd naar de “politietoren” aan de Oudaan. Een groep simpatisanten trok dan daarheen, voor opheldering. Van hen werd opnieuw twee jongens aangehouden, waarvan een voorgeleid werd. Dit alles zonder dat er één wetsovertreding plaatsvond. Duidelijk met de bedoeling te intimideren en criminaliseren. De “beschuldiging” zou het propageren van drugsgebruik in aanwezigheid van minderjarigen op het plein zijn. Er werden alleen zaadjes in beslag genomen, die geen cannabis bevatten. Dit alles zeer duidelijk onder verantwoordelijkheid van Janssens die als “manager” de vertegenwoordiger is van de betonmaffia en de Gemeenteraad als overlast beschouwd. (http://www.indymedia.be/nl/node/26936 ). Hij steunt daarbij op alles wat conservatief en rechts is en wordt door hen toegejuicht. Ook hier. Hij toont daarbij een uitgesproken minachting voor de eigen partij, de sp.a. De vier actievoerders werden na een halve dag tergend te zijn opgesloten, vrijgelaten.

De Antwerpse “Vlaams Belang Jongeren” (VBJ) riepen op om de bijeenkomst aan de Vrijdagmarkt te verstoren met een “Anti Drugsactie”. Ze spraken af aan de kroeg “De Leeuw van Vlaanderen” of “De Beest”. Een al decennia bestaand hol van alcoholistische neo nazis die er tot een stuk in de nacht liederen van de waffen-SS brullen. Het was hét café van de verboden “Vlaams Militanten Orde” (VMO) en nu dus van de VBJ die de “Vlaamsche” jeugd beweren te beschermen tegen cannabis, maar de harddrug alcohol promoten. Op de Vrijdagmarkt bleek zichtbaar een afspraak tussen de politie en extreem rechts te bestaan. De geschiedenis rond WOII herhaald zich.

Veel bracht die mobilisatie niet op. Welgeteld acht man + leeuwenvlaggen die strijdvaardig naar de Vrijdagmarkt afzakten waar een toegelaten manifestatie plaatsvond. De acht werd door de politie niets in de weg gelegd, wel werden drie aanwezigen die de legale actie organiseerden, meegesleurd. De VBJ bende werd dol van vreugde toen ze zag dat de politie van Janssens hun provocatie ondersteunde. Zonder twijfel op bevel van de leidende sp.a er. Zoals het ook zonder twijfel is dat deze “manager” op 1 november vorig jaar het bevel gaf op het de Coninckplein eveneens een kleine manifestatie met druggebruikers trachten te verhinderen. Een initiatief van dezelfde groepen als die op de Vrijdagmark vandaag. (http://indymedia.be/nl/node/24709) Ook deze actie was oorspronkelijk toegestaan, werd naar een ander plein verwezen, dan gedoogd en tenslotte wegens het niet respecteren van het …”samenscholingsverbod” met een “Gemeentelijke Administratieve Sanctie” (GAS) van 80€ beboet. Ook hier werd de vrije meningsuiting van progressieve organisaties op de openbare weg beknot. Op 27 mei komt deze principiële zaak op vraag van het “Daklozen Aktie Komitee” (DAK) voor de rechtbank. Ze is tegen het stadsbestuur gericht en het lijkt er op dat de gebeurtenissen op de Vrijdagmarkt reeds een “wraakmaatregel” zijn.

Vandaag ik, morgen jij

Vlaanderen wordt overspoeld door censuurmaatregelen vanwege de overheid. De meest sensationele was die tegen de fototentoonstelling uit de collectie van Louis Paul Boon vanwege de Antwerpse Bestendige Deputatie.(http://www.indymedia.be/nl/node/25813). De “Gemeentelijke Administratieve Sankties” (GAS) worden ingezet tegen de vrije meningsuiting. Telkens opnieuw is de invloed van extreem rechts duidelijk. De progressieve krachten beginnen zich te organiseren. In Antwerpen in “A!A” (“Antwerpen in Actie”) en andere fronten.

Op het vooravondfeest van 1 mei van een aantal van deze groepen in het Internationaal Zeemanshuis kwamen 150 mensen af, een succes. Vandaag zijn het bewegingen “in de marge” die met een kwetsbare achterban werken,zoals druggebruikers, die geviseerd worden. De anderen zullen volgen, tot en met stakende arbeiders en hun vakbonden. Het progressieve verzet tegen het rechtse Antwerpse stadbestuur en haar met het VB meeheulende burgemeester moet eensgezind gevoerd worden. Het discriminerend en racistisch verbod op hoofddoekjes was geen accident de parcours. Het maakt deel uit van een bewuste politiek van onderdrukking die tot “eenheidsworst” moet leiden. Tot wat figuren als de burgemeester als een “propere” stad beschouwen, tot meerder profijt van de loftbewoners. De brutaliteit waarop vandaag een legale informatieve actie op de Vrijdagmarkt gecriminaliseerd wordt is opnieuw een flinke stap te ver.

vrije markt voor een immoreel produkt

Ik begrijp echt niet waarom radikaal-links zo'n punt maakt van de legalisering van soft-drugs (en soms ook hard-drugs)...

Het enige wat je hiermee zou creëren is een nieuwe bedrijfstak die een immoreel product op de markt brengt.

We hebben nu al problemen genoeg met tabak, plastische chirurgie, alcoholmisbruik, vuurwapens,...

Hoe fijn blowen ook kan zijn, op lange termijn is het vergif. En je kunt perfect gelukkig zijn zonder.

Is het echt de wil van Koen Calliauw en zijn vrienden om een bedrijfssector uit de grond te stampen waarin marketeers reclamecampagnes gaan zitten bedenken om zoveel mogelijk jongeren aan de cannabis te krijgen?

"TREKT UW PLANT" DOET HET WEER OP 5 MEI.

Polri, u haalt wel een en ander door elkaar.Uw gedachtengang volgend kan men stellen dat het leven zelf vergif is.Ik stel voor dat we elkaar morgen ontmoeten op de persconferentie van "Trekt uw Plant".OP MAANDAG 5 MEI '08 OM 15u30 IN HET PAVILJOEN AAN DE KONIJNENWEI OP 100 meter van het nieuwe JUSTITIEPALEIS te Antwerpen.

De voorzitter van de vzw "Trekt uw Plant", Philippe De Craene zal er opnieuw een cannabiszaadje planten, waaruit zijn persoonlijke cannabisplant zal groeiën, waarvan het bezit volgens een ministeriële richtlijn niet verboden is.

Op 3 mei heeft de Antwerpse politie bruusk een einde gemaaakt aan de plaatselijke "World Marijuana March".Deze ging door in 240 steden.Alleen in Rio de Janeiro,Moskou en Antwerpen greep de politie in.Morgen doet "Trekt uw Plant" een nieuwe poging om 1 zaadje toekomst te geven.Tot dan!

en aan het leven ga je dood :(

Morgen om 15u30 moet ik werken.

De slogan: "aan het leven ga je ook dood, dus dat is ook vergif" is een populistische oneliner op het niveau van Jean-Marie Dedecker (hij heeft hem trouwens al meer dan eens gebruikt in discussies over het rookverbod in restaurants)

Als je deze gedachtegang zou doortrekken is gewoon niets vergif, wat meteen de idiootheid van deze oneliner aantoont.

Voor mij is cannabis een drug die de slechte eigenschappen van alcohol en tabak combineert. Ik zie echt niet hoe onze maatschappij beter af zou zijn als je het zou legaliseren, en dus in de praktijk naast de tabaksindustrie ook een wiet-industrie zou creëren...

Polri, je vermengt twee

Polri, je vermengt twee zaken die met elkaar geen verband hebben. Enerzijds is er de vraag of cannabis (en andere drugs) schadelijk is of kunnen zijn. Het antwoord op die vraag is 'ja'.

Op basis van dat antwoord moet de overheid een beleid uitstippelen dat tegemoet komt aan de belangen van de bevolking, de volksgezondheid, de veiligheid en de individuele, gewaarborgde vrijheden en rechten.

Er moet genuanceerd worden: hoewel roken tout court schadelijk is en ondoordacht gebruik van cannabis soms tot problemen kan leiden, zijn er in de samenleving ergere en belangrijkere problemen. Er zijn bijvoorbeeld meer alcoholVERSLAAFDEN dan cannabisGEBRUIKERS en er zijn ook meer GOKVERSLAAFDEN dan harddrugGEBRUIKERS. Het is dus in eerste instantie een kwestie van proportionaliteit.

Bovendien is de impact van cannabisgebruik relatief onschuldig. Wat je gezondheid betreft: je hoeft het ook niet te roken om het te consumeren.

Wat het beleid betreft, hebben we gezien dat er al bijna een halve eeuw bijzonder repressief wordt opgetreden tegen het gebruik ervan. Dan moeten we ons de vraag stellen of dat beleid tot nu toe efficiënt is geweest en de volksgezondheid heeft gediend, de veiligheid heeft vergroot en de individuele vrijheden en rechten heeft beschermd.

Het antwoord op die vraag is telkens negatief: er gebruiken vandaag meer mensen cannabis, ze gebruiken meer cannabis, er wordt meer geproduceerd, er gaat dus meer zwart geld om in die sector en er is meer criminaliteit, gelieerd aan dat geld.

Het is dus tijd om een andere beleid te voeren. De vorige regering had dat goed begrepen. Vandaar dat ze aan de bestrijding van het gebruik de laagste prioriteit hebben gegeven: het bezit van 3 gram en één plant diende niet meer bestraft te worden.

Dat is geen legalisering en ik ben zelf geen ongenuanceerd voorstander van legalisering. Het hoeft wat mij betreft geen product te worden dat je in elke supermarkt in familieverpakking en vier smaken kan verkrijgen.

Maar dat is iets helemaal anders dan mensen omwille van hun gebruik of bezit te gaan vervolgen. Of - erger nog - leden van Trekt Uw plant omwille van hun standpunten en politieke acties.
Ik herinner me de periode waarin zestienjarige jongens in de Begijnenstraat werden opgesloten omwille van cannabisgebruik. De periode waarin volwassenen vervolgd werden, het hoederecht over hun kinderen kwijt speelden, hun baan verloren, sociaal en economisch in de miserie werden gedreven.

Elk beleid moet er op gericht zijn de mogelijke schadelijke gevolgen van consumptie at te remmen en zo klein mogelijk te maken. Het beleid mag er zeker niet toe leiden dat de gevolgen ervan nog nefaster zijn dan het gebruik van cannabis zelf. Dat is contraproductief. En dat beleid mag er zeker niet toe leiden dat mensen die au fond niemand schade berokkenen worden opgesloten omdat ze voor zichzelf willen kiezen wat ze wel en niet willen consumeren.
Daarom is het Nederlands beleid redelijk en niet onverstandig, zij het niet perfect. En daarom was ook de omzendbrief van Justitie niet onverstandig.

En dat zijn allemaal politieke analyses en standpunten die emancipatorisch en progressief zijn. En derhalve bij voorkeur ook linkse standpunten.

Waar blijft Calliauw het

Waar blijft Calliauw het vandaan halen...? Ellenlange "proza" dat druipt van communistisch gedachtengoed, veronderstellingen en verdachtmakingen die op niets berusten, bladvullende desinformatie, en met spellingsfouten op de koop toe.
Welk belang heeft het bij het bovenstaande artikel dat bedoeld was als verslag/opinie van de "Trekt Uw Plant" manifestatie, om erop te duiden waar en hoe VB-jongeren zich bezatten ? Geen.
Waarom (foutievelijk) vermelden dat zij "strijdvaardig" en met "leeuwenvlaggen" optrokken naar de Vrijdagmarkt ? Zij waren zichtbaar aanwezig maar statisch en zeker niet luidruchtig. De vlaggen die zij meedroegen waren van hun eigen verbond en geen leeuwenvlaggen (onder "leeuwevlag" wordt verstaan de vlag met de Vlaamse leeuw).
Het lijkt een detail, maar is wel een toetssteen aan het waarheidsgehalte van dit opiniestuk.
De VB-jongeren zouden alcohol gepromoot hebben ?? Geen van de aanwezige VBJ-ers dronken alcohol, noch vertoonden zij tekenen van dronkenschap of deelden ze pamfletten uit om enige drank aan te prijzen. Dronkenschap en twisten konden evenwel vastgesteld worden bij sommige "plantliefhebbers".
Verder behelpt KC zich van termen die iets verdacht laten schijnen zonder aantoonbaar bewijs ("het lijkt", "zonder twijfel",...), en ziet hij Patrick Janssens haast als een leider van het VB, wat ten zeerste te betwijfelen valt.

KC is een engdenkende die in dit medium een uitlaatklep vindt voor zijn ongefundeerde frustraties.

vaagheid troef

Ik kan de heldere en beargumenteerde standpunten van "christian dick" (what's in a name... :) ) veel beter begrijpen dan het oeverloos gezeur van Koen Calliauw, die zichzelf iets te graag ziet als de aanvoerder van de verstotenen der aarde in hun strijd tegen de boze burgemeester (misschien in zijn jeugdjaren te veel naar Robin Hood gekeken?).

Als liberaal ben ik vanuit mijn standpunt ook voor zoveel mogelijk keuzevrijheid, al vind ik dat er voor producten die meer kwaad dan goed doen (wapens, drugs, sigaretten, alcohol in grote kwantiteiten...) grenzen moeten worden gesteld door de wetgever.

Wat mij stoort aan dergelijke producten is de onredelijke verdeling van de lasten en de lusten. Die lusten zijn er (eventjes) voor de gebruiker en vooral voor de al dan niet legale dealer, de lasten zijn er voor de gebruiker (op langere termijn), maar vooral voor zijn directe omgeving en voor de maatschappij, die de collateral damage constant moeten opvangen en binnen de perken houden.

Om sigaretten te verbieden is het te laat, daarvoor zijn er al teveel verslaafden, zodat men zich vooral toelegt op het beperken van de schade voor derden en op het voeren van een ontmoedigingsbeleid.

Alcohol is in kleine hoeveelheden niet schadelijk en niet verslavend, zodat een totaalverbod te draconisch zou zijn. Ook hier moet men zich dus beperken tot het bestrijden van de excessen (alcoholisme, dronken achter het stuur kruipen,...)

Wat cannabis betreft heerst op dit moment de vaagheid: het is wel verboden, maar het gebruik wordt in bepaalde gevallen gedoogd. Dat is echter onhoudbaar.

Men zal ooit een consequente keuze moeten maken: ofwel cannabis daadwerkelijk verbieden, ofwel de hele cyclus legaliseren, met dan inderdaad cannabis family packs in de supermarkt...

ALCOHOL EN HEROINE ZIJN HARDDRUGS.

Polri,dat alcohol in kleine hoeveelheden niet schadelijk en niet verslavend zou zijn is een fabeltje.Het alcoholmisbruik bij jongeren,kinderen,neemt schrikbarend toe.Ook tijdens de schooluren.Al deze kinderen beginnen met kleine hoeveelheden.En deel ervan wordt alcoholist,een ziekte.Alcohol is een harddrug,zoals heroïne.Van alcoholisme genezen is medisch gezien onmogelijk.Er van herstellen en zich dan levenslang onthouden kan mits een zware strijd.Kijk eens op de site van "AA": http://www.aavlaanderen.org .

Groeten.

bekentenisje

heb drie jaar zwaar gedronken en al vier maanden gestopt en het zegt me niets meer, elf jaar gesmoord, ook zwaar en ook gestopt, zegt me ook niets meer,

volgens AA en andere sites met info over stoppen kan het niet alleen,

ik lach daarmee,

groetjes,

dat is fijn voor u

dat is fijn voor u koekske,

maar ik vind de toon die u zet niet prettig. Het is alsof u zich boven de mensen die met hulp van buitenaf van hun verslaving weten los te weken, stelt. dat lijkt me toch niet nodig.

Het is fijn te horen dat u ook zonder kan. gelukkig kan dat ook. hoop ten zeerste dat u uzelf overtreft (zolang gestopt blijft als u gedronken heeft)

Maar ook zij die gebruik maken van hulp doen het nog zelf en lachen hoop ik veel. Ieder in ander lichaam, ander karakter en in andere situatie.

verkeerd geïnterpreteerd

Ik lach niet met mensen die niet alleen zouden kunnen stoppen, ik lach met het feit dat op de site van de AA en andere sites ivm verslavingen staat dat alleen stoppen niet kan of héél moeilijk zou gaan,

wat me dan ook vragen laat stellen over de hulpverlening op zich als men al met foute informatie komt naar mensen toe die willen stoppen met drinken of iets anders. Je hebt hulp nodig, je kan het niet alleen, lijkt me zo paternalistisch.

Heroïne heb ik nooit geprobeerd, teveel over gehoord en één iemand kapot aan zien gaan.

(T.V. kijken is zich ook drogeren in mijn ogen)

water en bier

las deze enkele weken geleden in DM maar vond het nu op een interessante site:

"De productie van een pint bier vergt 75 liter water,..."

http://www.waterinnood.be/

Denk er maar aan als je je enkele alchohol consumptietjes gebruikt :-)

Grenzen

Een pintje op zich drinkt (bijna) iedereen wel eens,...

Er zijn mensen die in hun hele leven nooit een joint roken, en er zijn er die het systematisch of zelden gebruiken,...

Naar mijn persoonlijke mening heeft veel te maken met het stellen van GRENZEN voor JEZELF.

En dat is waar velen niet in slagen (waar ik niet mee wel insinueren dat deze mensen dan "zwak" of wat dan ook zouden zijn).

Bewust omspringen met middelen die je nuttigt lijkt me belangrijk in de eerste plaats.

Vrije individuele keuze

Vrije individuele keuze misschien?

Sorry hoor maar ik lees hier

Sorry hoor maar ik lees hier veel domme reacties met een "slimme" attitude.
Denken jullie echt dat er een explosie van een cannabisprobleem gaat komen bij legalisatie? Hier in Belgie waar het illegaal is zijn er al zowiezo veel meer gebruikers dan in Nederland waar het toegelaten is.
Zijn Nederlanders superieurder en Vlamingen te achterlijk om met cannabis om te gaan? Er komt geen immoreel product bij, het is er al en alleen is het verschil dat het geregulariseerd word. En dat de gebruiker gerust gelaten word. Of vinden jullie het echt nodig nu en dan gebruikers eens te betrappen om de sfeer van "het is nog steeds een verboden product" in stand te houden? Het is alleen verboden omdat mensen slecht geinformeerd zijn en dat hoge pieten graag voor hun principes vechten...
Is het nog van deze tijden dat mensen lastig gevallen worden om dit soort kinderachtigheden van mensen die hun principes om anderen en liefst de hele maatschappij willen projecteren?