Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mo* trapt op de lange tenen van George Forrest

Mo* trapt op de lange tenen van George Forrest

Goed en slecht nieuws uit de rechtbank. Journalist John Vandaele en MO* / vzw Wereldmediahuis stonden er terecht na een klacht van 'mijnboer' George Forrest. Die nam het niet dat hij kritisch werd aangepakt in een artikel dat in maart 2006 verscheen. Het vonnis verwerpt de klacht van Forrest tegen het artikel en veroordeelt hem tot het betalen van de gerechtskosten. Tot daar het goede nieuws. Minder positief is dat de rechter MO* / vzw Wereldmediahuis veroordeelt tot het betalen van één euro symbolische schadevergoeding voor het publiceren van een cartoon van Forrest op de cover.

cartoon.jpg

De bewuste en (zeg nu zelf) onschuldige cartoon

In een opiniestuk op Mo.be wijzen hoofdredacteur Gie Goris en John Vandaele op de mogelijke gevolgen van het vonnis.

“Elke politicus, hoge ambtenaar of bedrijfsleider die zich wel eens gegriefd voelt wanneer hij of zij opgevoerd wordt in satirische prenten, columns of programma’s zou dit vonnis als een precedent en dus als rechtsgrond voor eigen processen kunnen beschouwen. De procedeerdrift van George Forrest zal niet afgeschrikt worden door de veroordeling tot het betalen van de gerechtskosten in ons proces, ze dreigt eerder gestimuleerd te worden door een bijzonder conservatieve en restrictieve interpretatie van de rechtbank in verband met de betwiste cartoon op de cover van MO*.”

Voorstel voor Gie en John:

Voorstel voor Gie en John: neem contact met Pierre Chevalier: als goede vriend van Forrest én van de vrijheid van de burger (om geld te verdienen,om te cumuleren en om zijn gedacht te zeggen) moet die toch wel in staat zijn om aan zijn vriendje Forrest uit te leggen dat de persvrijheid een ideaal is dat je moet koesteren. Die Chevalier moet toch iets gaan doen voor de kost die hij ruimschoots verdiend?
Suggestie als dat niet lukt: een cartoon van Mobutu-Forrest op zijn paard (met een kop die verdacht veel weg heeft van de kop van Pierre, weliswaar geen eenhoorn maar wel met een lange neus van al die leugens)

christophe

Gepost door christophe
16.05.2008

Tags