Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Foto's] Consciencefeest in Antwerpen

[Foto's] Consciencefeest in Antwerpen

Op 17 mei wordt de Stadsbibliotheek herdoopt in "Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience".

_DSC6917.jpg

"De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is de bewaarbibliotheek van de Stad Antwerpen. Haar oorsprong gaat terug tot 1481. De bibliotheek beschikt over een rijke historische collectie, die momenteel is uitgegroeid tot circa één miljoen volumes."


"Deze naamsverandering laat de bibliotheek niet onopgemerkt voorbijgaan. Samen met de buurtbewoners wordt de nieuwe naam ingehuldigd met een feest dat de allures heeft van het Consciencefeest dat in 1883 heeft plaatsgevonden. Dat jaar vierde heel Vlaanderen de onthulling van het standbeeld van Conscience én opende de Stadsbibliotheek haar deuren op het Hendrik Conscienceplein. Het Consciencefeest was een kleurrijk feest, met toespraken, optochten en muziek. Het feest van 17 mei, 125 jaar later, moet minstens even uitbundig worden!"
(bron stadsbibliotheek.antwerpen.be)


De realiteit was wel iets gematigder. Het weer zat echt niet mee, de dappere aanwezigen moesten temperaturen trotseren die een tiental graden minder was dan een week geleden. Ook de "toespraak" van cultuurschepen Heylen beperkte zich tot een oproep om allen samen te toasten op de hernoemde bibliotheek.


De buurt deed zijn best om zijn deuren open te stellen maar de belangstelling kon niet als massaal omschreven worden. Origineel was de voorstelling van het "Telefoonboek van Atlantis", een project van Tinus Franck en Frank van Herck. Tal van horeca- en andere zaken boden hapjes, geschenkjes of kortingen aan. Ook de talrijke kunsthandels en galerijen zetten hun deuren wagenwijd open voor nieuwsgierigen, passanten en belangstellenden.


De muzikale optocht en show van de Murga "Amour Gaga" was kleurrijk, vrolijk en amusant. Deze Murga groep - die echt veel belang besteden aan hun opsmuk en een coherente show - brengen een soort liefdesverhaal van een jongeman die verliefd wordt op een oudere vrouw. Spijtig dat er geen uitleg verschaft werd in de vorm van een folder of een kort inleidend verhaal, om het geheel te verduidelijken. Dit deed niets af aan hun originaliteit. Toeval wou dat de "bruid" van hun optocht oog in oog kwam te staan met een echte bruid die zonet de Carolus Borromeus kerk verliet.


Het Orchestre International du Vetex die in samenstelling even divers zijn als in genrekeuze, wist met zijn enthousiast spektakel de verkleumden te fascineren en zelfs aan het dansen te brengen.


Initiatieven als dit zijn lovenswaardig, maar naast de "panem et circenses" bleef de culturele opvulling waar het in wezen toch om draaide wat achterwege.

Foto onder: Burgemeester Patrick Janssens ziet het "groot"

_DSC6818.jpg
_DSC6821.jpg
_DSC6859.jpg
_DSC6915.jpg

Belangstelling voor "Opendeur".

_DSC6886.jpg
_DSC6888.jpg
_DSC6893.jpg

Het "Telefoonboek van Atlantis".

_DSC6878.jpg
_DSC6918.jpg
_DSC6930.jpg
_DSC6934.jpg
_DSC6920.jpg
_DSC6937.jpg
_DSC6998.jpg