Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Criteria in rondzendbrief van Annemie Turtelboom zijn bikkelhard"

"Criteria in rondzendbrief van Annemie Turtelboom zijn bikkelhard"

BRUSSEL -- Senator Freya Piryns (Groen!) kreeg het ontwerp van rondzendbrief van minister van migratie- en asielbeleid Annemie Turtelboom te pakken. In die brief maakt Turtelboom de criteria duidelijk die gehanteerd worden bij de regularisatie van mensen zonder papieren. “Het beleid van Turtelboom is duidelijk: probeer zo weinig mogelijk mensen zonder papieren te regulariseren. Als het dan toch moet, dan enkel zij die wij economisch kunnen gebruiken”, zegt Freya Piryns.

Mensen zonder papieren kunnen voortaan punten scoren als ze beantwoorden aan vijf criteria. Als ze 70 op 100 halen komen ze in aanmerking voor regularisatie. In het regeerakkoord van de regering Leterme staat dat “duurzame lokale verankering” een reden is voor regularisatie. Minister Turtelboom moest dat uitwerken in een rondzendbrief zodat mensen zonder papieren weten waar ze aan toe zijn. Het ontwerp van rondzendbrief dat uitlekte, zou volgende week woensdag besproken worden op de ministerraad.

In het puntensysteem van Turtelboom ligt de nadruk op het criterium werk. Wie in een knelpuntberoep werkt, krijgt meteen 40 punten. Alleen telt zwart werk niet mee. “De voorwaarden worden daardoor zo goed als onhaalbaar. Mensen die hier in de illegaliteit verblijven kunnen bijna niet legaal werken”, zegt Freya Piryns. “Zonder werk is het bijna onmogelijk om aan 70 punten te geraken tenzij je een positief advies krijgt van de burgemeester én schoolgaande kinderen hebt én cursussen Nederlands gevolgd hebt én een joaanbod hebt én actief bent binnen het verenigingsleven. Dat laatste is ook al moeilijk als je weet dat mensen zonder papieren wettelijk geen vrijwilligerswerk mogen doen.”

Sinds enkele jaren grijpen mensen zonder papieren steeds meer naar wanhoopsacties om hun situatie aan te klagen. Twee weken geleden nog begonnen tweehonderd mensen zonder papieren een hongerstaking in de Brusselse Begijnhofkerk. Freya Piryns: “Die mensen komen geen stap mee vooruit met de criteria van Turtelboom en dat is het schrijnende van heel de zaak. De regering beloofde een humanitaire regeling. Dit heeft daar niets mee te maken. Dit is gewoon kijken wie België kan gebruiken om economisch vooruit te geraken. Al de rest komt niet in aanmerking.”

Het “70-punten”-systeem uit het ontwerp van minister Turtelboom:

Werk:
40 punten voor mensen die op dit moment werken in een knelpuntberoep
30 punten voor mensen die op dit moment werken in een ander beroep
20 punten voor mensen die gewerkt hebben
10 punten voor mensen die een jobaanbod hebben
0 punten voor zij die nooit gewerkt hebben

Kinderen:
10 punten voor schoolgaande kinderen
0 punten indien geen kinderen

Taalkennis:
20 punten voor goede kennis van één van de landstalen
10 punten voor basiskennis
0 punten wanneer je de taal niet kent

Socio-cultureel engagement:
20 punten voor actieve inzet
10 punten voor zwakke inzet
0 punten voor geen bewijsbare inzet

Mening van de burgemeester:
10 punten bij een positief advies
0 punten indien geen advies
-10 punten bij een negatief advies

Radio 1

Gisteren, op Radio 1, tussen 17.00 en 18.00u, een interview met minister Turtelboom. De minister kreeg een platform om haar populistische politiek aan de man te brengen.
De reporter van dienst kwam in zijn verweer niet veel verder dan: 'wat zullen de Walen zeggen?'
Weet deze reporter dan niet dat je als illegaal niet MAG werken.
Dat het als werkgever verboden is deze mensen werk aan te bieden.
En als Turtelboom dan zegt dat er 40 punten staan op officieel werk hebben, dan pikt die reporter dat. Ik verwacht meer niveau van de openbare omroep.
En verwacht dat de minister eerlijke informatie geeft i.p.v. desinformatie?

regularisatie

ik ben echt niet akkoord voor de minister turtelboom! ik ben al 1000 keer langs de vdab en interim's gegaan met mijn seconder diploma van elektriciteit + getuigschrift van bedrijfs beheer + getuigschrift van taalkennis nederlands en frans maar wat zeggen ze: we mogen je geen werk geven want je illegal bent! mooi he? de minister wil de regularisatie moeilijk makken voor niks er zijn mensen die graag legal willen werken en leven.
DUS GEEN PAPIER + DIPLOMAS = GEEN WERK
PAPIER + DIPLOMAS = WERK + BELASTING BETALEN

DANK-U WEL

Ik ga niet akkoord met

Ik ga niet akkoord met minister Annemie Turtelboom (eigenlijk met haar punten sisteem ).
Ik woon 8 jaar in België ondertussen ben ik 3 jaar illegaal.
Het zit zo:
Minister Annemie heeft over mensen die illegaal in het land zijn.
Wel,voor 8 jaar dat ik in België ben,heb ik nog nooit een werkvergunning gehad.
Waarom?
Wel,om werkvergunning te krijgen moet men eerst verblijfsvergunning hebben!
Omdat ik geen verblijfsvergunning heb ben ik illegaal .
Nu,minister Annemie heeft over 40 punten voor mensen die op dit moment werken in een knelpuntberoep.
Hoe kan men nu iets vragen wat verboden is(werken zonder werkvergunning)?
70 punten van 100 moet je hebben om in aanmerking voor regularisatie te komen.
Hoe kan iemand die illegaal in het land verblijft en geen recht heeft en ook nooit heeft gehad om te werken nu die 70 punten te halen?
Werk 40 punten
Rest 60 punten
Gaat dit nu over illegalen?

heel mooi van mevrouw

heel mooi van mevrouw Turtelboom, had ze beter gezegd helemaal geen regularisatie dan een onmogelijke regularisatie.
is jullie frank nog ni gevallen dat als illegaal je niet mocht werken?
ik verblijf al 8 jaar in belgie. met beste resultaten op school moest ik 2 jaar geleden stoppen met studeren, omdat we toen een negatieve beslissing hadden ontvangen van Raad van Staate en geen enkele recht meer hadden behalve dringend medische hulp.
wat gebeurt er met kinderen zoals ik? als minderjarig hier aangekomen, al die jaren illegaal verbeleven zijn en uiteindelijk wegens al die problemen zelfs niet konden afstuderen. hadden jullie toen gedacht dat illegale kinderen wel een mooie toekomst kunnen bouwen die goed voor hen en goed voor de maatschappij zou zijn, zouden wij nu allebei niet in purree gezeten hebben.