Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Iedereen wint bij sociale verkiezingen

Iedereen wint bij sociale verkiezingen

BRUSSEL -- Alleen tevreden mensen bij de bekendmaking van de voorlopige resultaten van de sociale verkiezingen. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om de resultaten te bekijken dat elke vakbond wel een reden vindt om blij te zijn. Toch enkele trends: het ABVV boekt bijna overal winst, de liberale vakbond ACLVB flirt met de psychologische grens van 10 % en het ACV blijft met voorsprong de grootste en haalt zelfs nog iets meer stemmen voor de ondernemingsraad dan in 2004.

Zo gaat dat bij sociale verkiezingen. Iedereen wint. Deze keer lijkt iedereen ook gelijk te hebben. Dat komt voor een stuk doordat er zoveel verschillende cijfers zijn. Er zijn resultaten voor de ondernemingsraden (in bedrijven vanaf 100 werknemers) en de comités voor Preventie en Bescherming op het Werk (vanaf 50 werknemers). Er is het verschil tussen aantal stemmen en aantal verkozenen. Er zijn de verschillen tussen Vlaanderen, Wallonnië en Brussel en er zijn cijfers voor profit- en voor non profitsectoren.

Minister van Werk Joëlle Milquet maakte in aanwezigheid van de vakbonden voorlopige resultaten bekend op basis van 89 % van de uitgebrachte stemmen. Zowel het ACV als het ABVV maakten achteraf cijfers bekend op basis van 94 % van de uitgebrachte stemmen. Uit die laatste cijfers blijkt dat het ABVV 0,32 % meer stemmen haalt voor de ondernemingsraden. Het ACV haalt 0,45 % meer stemmen. Dat vertaalt zich wel in een licht zetelverlies voor het ACV (- 0,31 %) en een winst van 0,55 % voor het ABVV. Het ACLVB stijgt 0,20 % tot 9,67 % en sleept een half procent meer zetels in de wacht.

In de comités blijven de stemmenpercentages zo goed als stabiel: - 0,1 voor het ACV en + 0,07 voor het ABVV. Het ACV verliest wel een half procent zetels in de comités. Het ABVV wint er 0,11 % bij. De socialistische vakbond deed het vooral goed in de non profitsectoren (socio-culturele sector, onderwijs, gezondheidszorg, ...) en haalt daar 2,5 % meer zetels in de ondernemingsraden en 3 % meer in de comités. Kleine regionale verschillen zijn er ook. Het ACV wint in Brussel en Wallonnië. Het ABVV doet het goed in Vlaanderen, maar boekt een klein verlies in de twee andere regio's.

Alle vakbonden hebben nu procentueel meer vrouwen dan vier jaar geleden. Het ACV telt nu 38 % vrouwelijke verkozenen in de comités. De sociale verkiezingen zijn daardoor een stuk vrouwvriendelijker dan de politieke verkiezingen (32 % van de gemeenteraadsleden en 34 % van de kamerleden is een vrouw).

Doordat er in 7 % meer bedrijven gestemd werd zijn er ook meer verkozenen dan ooit. Het ACV gaat bijvoorbeeld wellicht 3000 meer verkozenen hebben dan vier jaar geleden. Nooit eerder waren zoveel werknemers kandidaat om hun collega's te vertegenwoordigen. Het ABVV telde 55.000 kandidaten (7000 meer dan in 2004). Bij het ACV dongen 68.000 kandidaten naar een mandaat.

Eén negatief cijfer springt er uit. Er stemden deze keer minder werknemers dan vier jaar geleden. In de sociale verkiezingen is er geen stemplicht. ACV-voorzitter Luc Cortebeeck wijt dat aan het stemmen per brief dat oprukt. “Mensen die deeltijds of heel flexibel werken of tijdskrediet nemen en niet aanwezig zijn op de dag van de stemming krijgen een aangetekende brief”, aldus Cortebeeck. “Dat is een drempel en dan moet je al erg gemotiveerd zijn om te stemmen. We moeten eens nadenken over die procedure.” Ook het ABVV en het ACLVB willen daar de komende jaren aandacht aan besteden.

Cijfers en meer info vind je op de website van het ministerie van werk:
http://www.werk.belgie.be/defaultNews.aspx?id=18430