Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Belgische holebibeweging boos op president van Gambia

Belgische holebibeweging boos op president van Gambia

BRUSSEL - Via via bereikten de socialistische jongerenbeweging Animo deze week berichten over homofobe uitspraken van de president van Gambia, Yahya Jammeh. In allerijl bokste Animo een actie voor de Gambiaanse ambassade in elkaar. "Met het thema van de Gay Pride in het achterhoofd - internationale solidariteit - vinden we dat we verder moeten kijken dan de grenzen van ons kleine landje. Ook als het gaat om een Afrikaans land waar geen kat over bericht," aldus Bram van Animo.

Een homofobe uitspraak van de president van een klein West-Afrikaans land, is dat echt de moeite om voor op straat te komen? "Dit is niet zomaar een uitspraak, het is een flagrante schending van de mensenrechten. Hij dehumaniseert een hele groep mensen door te zeggen dat ze binnen de 24 uur het land uit moeten, dat er geen plaats voor hen is in het openbare leven, dat ze moeten verwijderd worden uit bars en hotels,..." zegt Anke Gittenaer van Animo. "En hij viseert niet alleen de holebi's zelf: ook iedereen die hen onderdak verleent zal vervolgd worden," vult Bram aan. "Bovendien heeft hij er nog een paar leuke statements aan toegevoegd, bijvoorbeeld dat er maatregelen zullen komen 'strenger dan die in Iran'. Het incident van vorig jaar indachtig waarbij twee jonge homo's werden opgeknoopt, kunnen we ons een voorstelling maken van wat hij daarmee bedoelt," zegt Bram.

"We moeten een signaal geven. Het zou fout zijn om dit gewoon rustig te laten passeren," vindt ook Kevin Vleminckx van de Jong VLD.

En ook de Holebifederatie denkt er zo over. "Tot nu toe was homoseksualiteit in Gambia verboden, maar met deze uitspraken gaat de president nog een stap verder. Als er een echte heksenjacht wordt georganiseerd, dan vind ik dat we daartegen moeten protesteren. Je kan als holebibeweging in West-Europa niet de ogen sluiten voor wat er gebeurt in de rest van de wereld," zegt Yves Aerts, de woordvoerder van de Holebifederatie.

Eigenbelang
"Alleen al uit eigenbelang zouden we moeten actie voeren voor de rechten van holebi's wereldwijd," legt hij uit. "We hebben in België in de voorbije 15 jaar een aantal rechten verworven, maar die kunnen ook worden teruggeschroefd. Als je kijkt naar wat er iets dichter bij huis in een aantal EU-landen zoals Polen gezegd en gedaan wordt... Als die landen in de Europese Unie hun visie kunnen doordrukken, dan ziet het er ook voor ons niet goed uit. Maar los van het eigenbelang: het is onze morele plicht om verder te kijken dan onze neus lang is."

Riskeert zo'n actie geen averechts effect te hebben op de Gambiaanse president? "Je kan het langs twee kanten bekijken. Er zullen altijd een aantal dictators zijn die zich door zulke acties gesterkt voelen in hun overtuiging dat homoseksualiteit iets Westers is, dat het bij hen niet bestaat, dat het moet bestreden worden enzovoort - wat trouwens ook in Polen wordt gezegd. Maar anderzijds krijgen we ook reacties van de prille holebibewegingen uit die landen die laten weten dat ze aan dit soort acties echt iets hebben."

Politiek
Het blijft niet bij deze symbolische actie voor de ambassade van Gambia. "We hebben afgesproken met de mensen van de jongerenafdelingen van de partijen die hier aanwezig zijn om via hun parlementsleden de bevoegde ministers kritisch te bevragen - dwz. de ministers van buitenlandse zaken, ontwikkelingssamenwerking en asiel. Willen zij landen als Gambia ter verantwoordling roepen? Willen ze bij hun keuze voor de financiering van projecten in Afrika rekening houden met holebirechten? Dit zal dus nog een staartje krijgen in het parlement," zegt Yves Aerts.

Gambia

Deze actie werd aangekondigd de dag voordien... Hoe ernstig is dat? Het lijkt me eerder een verkiezingsstunt van Animo (en de VLD wist nog net op tijd zijn wagonnetje aan te sluiten).

Actie voeren tegen de homofobie in Afrikaanse landen kan je eigenlijk elke dag. En niet alleen in Afrika, maar ook in Oost-Europa, Latijns-Amerika, een flink deel van Azië... Al wie zich wenst te profileren rond holebi rechten kan dat dus heel vrijblijvend, met een paar mensen en een spandoek aan een ambassade (zoals de foto aantoont... er was niemand van de holebi beweging behalve een of twee betaalde krachten uit de Holebifederatie). Interessant om later in de verkiezingsfolders te zetten die aan holebi manifestaties worden uitgedeeld... Indymedia zorgt voor de communicatie met de progressieve medemens. Animo is toch links? en De VLD heeft te kampen met conservatief weerwerk vanuit de CDampersantNV? Dat zeggen de media. Indymedia laat zich blijkbaar gewillig gebruiken door die partijen. Don't hate the media... be the media?

Er is wel degelijk een evolutie naar meer linkse standpunten in de holebi beweging. Of Animo en VLD daar de dragers van zijn lijkt me hoogst onwaarschijnlijk.

Na een onvoorstelbaar VTM-gehalte in de verslaggeving over de BLGP op Indy krijgen we nu een recuparatie te zien van deze manifestatie door VLD en SPa. Kan er effe bijgestuurd worden aub?

Voor een alternatieve analyse van de BLGP zie: www.mikpunt175.be

homorechten in Gambia

voor een groot deel heb je gelijk, maar ik vind elke manifestatie tegen homoschendingen goed, van rechts zal ze zeker niet komen dat moeten we niet vrezen.

Ik hoop dat je mijn reportage van de gaypride niet van VTM-gehalte vond(maar dat denk ik niet)