Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Verslag] Bam op de Districtsraad van Deurne

[Verslag] Bam op de Districtsraad van Deurne

De personen rechts beneden op de foto, zijn 3 van de 4 vertegenwoordigers van BAM. Als voorbereiding hadden ze zich netjes aangekleed. De districtsraadsleden hadden zich voorbereid door een concrete vragenlijst op te stellen en die tijdig aan BAM te bezorgen. Ze kwamen in de kleren die ze aanhadden.
Een raadslid drukte het na de zitting zo uit: Neen, ik ben niet tevreden met de antwoorden, er zijn een hele hoop antwoorden die we niet gekregen hebben en het was heel duidelijk dat de mensen van BAM niet voorbereid waren op de vragen die wij hen reeds 14 dagen a 3 weken geleden bezorgd hebben. Ze hebben de standaard presentatie gegeven, die ze overal gaan doen. Elk district, elke wijk heeft zijn eigen noden en pijnpunten, daar is totaal geen rekening mee gehouden.

_IGP2024.jpg

De talrijk aanwezige bewoners vinden het volgende van de antwoorden van Bam?
Sommige antwoorden waren goed anderen waren zeer vaag en gebaseerd op: Het zal allemaal wel beter gaan. (nvdr: toekomstige technologie zal het allemaal oplossen)
De antwoorden op de concrete vragen waren algemeen en gaven geen direct antwoord.
Een aantal antwoorden voelen geforceerd aan.
Triestig, triestig gewoon triestig.
Kul in pakjes
We zijn niets wijzer geworden.
Ze hebben uiteengezet waar wij mee geconfronteerd gaan worden. Maar ze hebben geen oplossingen gegeven. Die doen toch hun goesting. Zo simpel is dat.

Geen bewoner gehoord die positief was. De vragen waren anders niet moeilijk en zeer concreet. Antwoorden waren soms met wat goede wil in de presentatie terug te vinden.

Welke concrete maatregelen voorziet de Bam voor het behoud van de leefkwaliteit van de bewoners en de 12 scholen van Deurne en Merksem gelegen binnen 500 meter van de tweede ringweg? Welke voorwaarden worden opgelegd aan de aannemer met betrekking tot geluidsoverlast, fijn stof en verkeersveiligheid?
Bam:

De aannemer moet zichzelf controleren.
Fijn stof valt niet zomaar naar beneden, zoals Humo schrijft. (nvdr: waar schrijft Humo dat?)
Er zijn geen normen voor geluid. Bam hanteert de strengste (eigen) normen.
Ik weet niet uit het hoofd welk die normen zijn.
Ik zal het opzoeken.
De nodige geluidschermen van 2 a 2,5 m hoog zijn voorzien, daar waar het nodig is en er de fysieke ruimte voor is.
Dat is nog in onderzoek.
Er zijn zeer strenge eisen gesteld aan de aannemer.

Vorige maand onderbouwde stRaten generaal in het Antwerpse stadhuis, duidelijk de voordelen van het alternatief - tegenover het Bam - trace. Bam zegt wat algemeenheden zonder ze te onderbouwen.
Bam:

Alternatief is is wel degelijk onderzocht en voldoet niet aan de doelstellingen van het Masterplan, voor de haven en de veiligheidseisen worden niet gehaald.
Bam heeft veilige en aanvaardbare weef bewegingen
Viaducten zijn beter dan tunnels. (Waarbij er vergeleken wordt met de 'middeleeuwse' tunnels in Brussel. Met mogelijke afzuiging en filtering van de uitlaatgassen wordt geen rekening gehouden)

Is er 1 verkeersdeskundige die het Bam trace verdedigt?
Bam:

Bam heeft verkeersdeskundigen in dienst.

De voorzitter van de raad merkt op: 'Als ik het goed begrijp wordt er in Deurne niet meer onteigend?'
Bam bevestigd dit maar zegt daarna:

Volleybal-veld wordt onteigend. De club krijgt een 'billijke' vergoeding.
We gaan plannetje bezorgen van de onteigeningen.
Er worden geen huizen onteigend.
De eigenaars van de huizen die onteigend worden, zijn reeds vorig jaar verwittigd en krijgen een 'billijke' vergoeding.

Op het eind drukte de voorzitter van de districtsraad zijn frustratie uit, de vragen die ruim op tijd zijn ingediend zijn niet echt beantwoord. De raad is natuurlijk niet de eerste die dit ondervind. Ook het Vlaamse parlement heeft reeds zijn ongenoegen geuit over de manier van (niet) communiceren van de Bam. Moest er een wereldkampioenschap rond de pot draaien bestaan, dan maakt Bam een heel goede kans om een medaille te winnen.

BAM

Goed artikel enkel jammer dat er geen inleiding is voor de onwetenden.
Je begint te lezen en weet echt niet als leek over wat dit nu gaat...

Groeten,
Bart

Niet duidelijk waarover het gaat

Je hebt gelijk Bart, dat is een fout. Ik wou aan het begin van het artikel verwijzen naar het bezoek van stRaten generaal aan het Antwerps Stadhuis.
http://www.indymedia.be/nl/node/27637
Ik merkte eerst dat ik dat vergeten was nadat het artikel gepost was.

overzicht

Een overzicht van de artikels over de Oosterweelverbinding vind je hier: http://www.indymedia.be/nl/tags/oosterweelverbinding