Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Boeken] Holebi-jongerengroep komt in de kast

[Boeken] Holebi-jongerengroep komt in de kast

De jongerenbeweging Jong & Holebi in Brugge heeft zes jeugdboeken gemaakt. Boeken die het thema 'holebi' in een heel ander daglicht stellen of toevoegen aan een groter geheel. Verhalen die je hersenen prikkelen op een gezonde manier. Het is niet zomaar een lokaal initiatief, want onder andere de Provincie West-Vlaanderen kwam tussen in de realisatie, alsook buitenlandse psychologen en illustrators.

books.jpg

De aandacht krijgen van jongeren voor een boek is niet altijd eenvoudig. Op internet kan je korte stukjes lezen, maar interessante verhalen worden meestal uitgeprint of overgeslagen. Jongeren die doorgaans niet lezen, gaan wél op zoek naar informatie in de bibliotheek, in tijdschriften en op het internet voor en tijdens de fase waarin ze op zoek gaan naar zichzelf. Jong & Holebi in Brugge publiceerde drie boeken, één verscheen in vier talen, voor de leefdtijdsgroepen 6 tot 9, 12 tot 14 en 14+. Van één boek is er een educatieve uitgave gemaakt.

'Expeditie Holebi' omvat 120 bladzijden sensationele en alternatieve verhalen van jongeren. Dove lesbiennes, asielzoekende homo's, transseksuelen, roze ouders, gelovige en 'genezen' homo's, homoheksen, hiphophomo's en andere. Redactrice Shana Dehouck verzamelde teksten van zes jaar verslaggeving bij Jong & HiB. "Expeditie Holebi is een blikverruimer van pro en contra," vertelt Shana, "dat diverse problemen aankaart. Er staan interviews in met heterovrienden over acceptatie, homo's die bang zijn dat ze niet aanvaard worden, lesbiennes die tegen holebi-groepen zijn, escortjongens over de vluchtigheid van chatkanalen en teksten van transseksueel Ulrike de Bondt. De Nederlandse illustrator Peter Wellleman heeft leuke cartoons gemaakt voor het boek."
Shana studeert maatschappelijk werk en liep vier maand stage bij de vrijwilligersorganisatie.

In de novelle Mijn iks-ij doet koekoek! lees je over biologieleerkracht Robin. Op zijn hoofd zitten twee kruinen. Die twee zorgen ervoor dat z'n haren recht springen. “De twee kruinen staan symbool voor mannelijk en vrouwelijk. Iedereen heeft mannelijke en vrouwelijke hormonen in zijn lichaam aanwezig.” verduidelijkt auteur Olivier Van Gierdeghom. "Genderdysforen hebben een ander gevoel bij hun seksuele identiteit. Je kunt als man geboren zijn en je vanbinnen een meisje voelen. Of als meisje geboren zijn en je een jongen voelen. Hoofddoel is jongeren te laten nadenken over hun seksuele identiteit, op het moment dat ze deze aan het vormen zijn."
Olivier zit in het derde jaar grafische kunsten van de Sint-Lukas Hogeschool in Brussel.

Jonas en Jasper en het verhaal van Spinnertje brengt het verhaal van Jasper en is geschreven op maat van 6- tot 9-jarigen. Wanneer Jasper bij zijn tante gaat logeren, ontdekt hij in zijn neus een snuit. Zijn tante weet hem te vertellen wat het daar doet. Het is als educatieve map uitgegeven bij het Provinciebestuur West-Vlaanderen en zal in september verdeeld worden naar alle basisscholen en afstuderende leerkrachten. Daarnaast is er een versie gemaakt voor iedereen die graag leest.
"Het verhaal had veel mogelijkheden omdat de klemtoon op verliefdheid ligt. Hoewel het moeilijk was om het verhaal 'verkocht' te krijgen, ben ik altijd blijven geloven in ons project.” zegt Frederik De Schepper, leerkracht lager onderwijs, die de werkmap schreef. "We hebben er in totaal drie jaar aan gewerkt en het resultaat mag gezien worden."
"Toen ik het verhaal in handen kreeg met de vraag er een introductie voor te schrijven, vond ik het een vreemd boek.” vertelt de Nederlandse biopsychologe Martine Delfos. “Op regel drie staat namelijk dat Jasper niet in het bed van zijn tante slaapt. Dan ga je wel nadenken over wat er allemaal tussen de regels staat. Het is niet zozeer een boek over holebi's, maar leent zich uitstekend als educatief hulpmiddel rond discriminatie en wederzijds respect. Het boek bevat veel elementen die kinderen leuk vinden. Dit project is afgewerkt tot in de puntjes, een aanmoediging voor iedereen die met kinderen over gevoelens wil praten."
De educatieve map is uitgetest in twee basisscholen. De kinderen van zowel het eerste, het tweede als het derde jaar vonden het enorm leuk. Er zijn acht lessen over het verhaal, slechts twee gaan specifiek over het holebi-thema. Het werd bewust weggetrokken uit de holebi-hoek. Spinnertje is de derde methodiek in ons land voor kinderen van zes en ouder. Jong & HiB en het CGSO-team hebben sinds 2004 ook de eerste map op hun naam staan. Omdat de eerste map vrijwillig vertaald werd in het Russisch, werden er ook voor Spinnertje vrijwilligers gezocht die het boek wilden vertalen in hun moedertaal of tweede taal. Het verhaal werd aangepast om buiten het onderwijs te kunnen gebruiken. De Russische versie is bewerkt door de psychologe Svetlana Iliina. Naast Russisch is er ook een Engelse, Nederlandse en Italiaanse versie beschikbaar. Op dit moment ligt het manuscript bij een Nederlandse uitgever die de titel had opgevraagd. Verder is een internationale organisatie geïnteresseerd om de educatieve versie te vertalen in het Engels en het in omloop te brengen in Europa.

Waar te koop?
'Expeditie Holebi' en 'Mijn iks-ij doet koekoek' zijn bestelbaar via de boekhandel (verdeler Libridis/Scholtens). Spinnertje zal begin juli verkrijgbaar zijn. Boekhandel 'In Den Eenhoorn' (Brugge), Jeukiboek (Zedelgem), 't Verschil (Antwerpen), Savannah Bay (Utrecht) verkopen onze titels.
Online zijn ze bestelbaar via http://www.j-h.be/publications