Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotoreportage] 200 000 Koreanen protesteren tegen de invoer van vlees uit USA

[Fotoreportage] 200 000 Koreanen protesteren tegen de invoer van vlees uit USA

Seoul -- Gisteren kwamen op het centrale plein van de stad 200 000 Koreanse boedhisten samen om te betogen tegen de regering (volgens de politie 60 000). Deze wil opnieuw rundsvlees uit de USA invoeren. Na het ontdekken van besmet vlees in de USA bande de Koreaanse regering de invoer ervan. Nu denkt de regering, zeer pro-Amerikaans, dat het vlees terug veilig is zelfs als het meer dan 30 maand oud is. Onderzoek heeft aangetoond dat er nog 95 procent kans is op besmetting aldus de voorzitter van de "Anti-gekke-koeien conferentie" Pak Won Sok. De politie was massaal aanwezig maar er waren (nog?) geen confrontatie`s met de betogers. De spontane betogingen begonnen begin mei en meer en meer Koreanen willen geen besmet voedsel eten.

DSC_3361.JPG

In de tempel Jogye Sa, in het centrum van de hoofdstad van Zuid-Korea ontmoetten we Pak Won Sok en zijn zeven vrienden. Pak Won Sok en 7 andere leden van zijn groep staan onder aanhoudingsbevel wegens acties tegen het standpunt van de regering. Daarom moeten ze asiel zoeken in een boedhistische tempel. Dit interview gebeurde dus binnen. De politie, in burger, controleert de diverse ingangspoorten van de tempel. De actievoerders vergelijken de reactie van de huidige regering met de situatie tot begin de jaren 80, tot de val van de dictatuur. .

Wie zijn jullie ? Waarom zitten jullie hier op het terrein van de boeddhistische tempel?
Pak: Ik ben voorzitter van de "Antigekkekoeienconferentie". Tegen ons is er een aanhoudingsbevel, omdat we een betoging georganiseerd hebben. Die twee mannen, die je aan de uitgang op een stoel klaar ziet zitten, zijn politieagenten in burger. Hierbinnen mogen ze ons niet oppakken.

Waarom heb je betoogd?
Pak: Op 18 april was er een onderhandeling over de invoer van rundvlees uit de Verenigde Staten van Amerika. Na de ontdekking van besmet vlees uit de VS wil de regering nu opnieuw vlees uit de VS invoeren, zelfs als het meer dan 30 maanden oud is. Onderzoek heeft aangetoond dat dit zeer gevaarlijk is. Bij zowat 95% van de voedselvergiftigingen is er sprake van vlees ouder dan 30 maanden. Op 2 mei betoogden 10.000 mensen op het Zong Kje plein aan het Finance Center. De betoging was vrij spontaan. De mensen willen veilig voedsel; ze willen niet vergiftigd worden. Op 2 mei waren er al 20.000 betogers. Ze eisten dat de regering de onderhandelingen zou stopzetten en vroegen om een andere overeenkomst. De regering weigerde. Op het televisiekanaal NBC verscheen een "PD-Note"-reportage over de gekkekoeienziekte in de VS. De regering heeft het TV-kanaal vervolgd wegens het verstrekken van "partijdige informatie". Nochthans zijn de wetenschappers het eens over de gevaren voor de gezondheid. Op 6 mei kwamen vertegenwoordigers van 1800 niet-gouvernementele en sociale organisaties bij elkaar. Ze richtten de Nationale Antigekkekoeienconferentie op. Op 9 mei 's avonds startten de Kaarslicht-betogingen.

Hoe reageerde de regering op die duizenden betogers met een brandende kaars in de hand?
Pak: De regering veranderde niet van standpunt en viel de mensen die protesteerden aan. Ongeveer 1500 deelnemers werden gearresteerd, 25 blijven nu aangehouden en tegen ons 8 is er een aanhoudingsbevel. Het protest is gestart om vlees en gezondheid, maar nu is het een gevecht geworden om democratie. De regering is verkozen, maar ze gedraagt zich als een diktator. Het is alsof Korea opnieuw in de militaire dictatuur van de jaren '80 is gedoken. Wij gaan alleszins door, en we zullen winnen ! (Meer informatie op de website www.antimadcow.org)

Tekst en interview: Jef Bossuyt
Foto's: socfo/frankmulleman

DSC_3368.JPG
DSC_3387.JPG
DSC_3391.JPG
DSC_3422.JPG
DSC_3401.JPG
DSC_3419.JPG