Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

KCTU de Zuid-Koreaanse vakbond onder vuur

KCTU de Zuid-Koreaanse vakbond onder vuur

Seoul -- We werden op donderdag 28 augustus ontvanen door de Koreaanse vakbond KCTU (Korean Conferderation of Trade Unions). Ze worden geconfronteerd met een enorme repressie door de regering omdat ze de acties ondersteunen tegen de invoering van onveilig vlees uit de VS.

Bekijk hier het verslag van de actie

frank.JPG

Gaat Korea terug naar de dictatuur van de jaren 70?
Het gebouw van de KCTU (Korean Conferderation of Trade Unions) is gemakkelijk te vinden. Gepantserde politiebussen en een cordon politieagenten voor het vakbondshuis, met spandoeken van de `candle-light movement`aan de gevel. De receptioniste in `Koreaans-Engels; `first time in 13 years police is here`.

Lee Young Hee (foto - voorsitter politiek comite) en Lee Chang Geun oleggen uit dat twee vakbondssecretarissen (Jin Young Ok - nationaal secretaris en Jong Kab Tuk - metaalcentrale) opgelsoten zijn als verantwoordelijke voor het uitlokken van `hinderen van de handel`, staking dus.

Geen invoer van ongezond vlees
Op 18.01.2008 sloot president Lee een akkoord met de USA om terug vlees van meer dan 30 maand oud in te voeren dat mogelijk kan besmet zijn met de gekke-koeien-ziekte. KCTU ijvert voor veilig en gezond voedsel en ondersteunt de actie`s tegen de invoer van dit vlees.

Geen privatisering
De regering wil de openbare sector privatiseren. Vooral de economisch sterke sectoren Korail (spoor) Post, electriciteit, gas, water,... moeten in handen blijven van de publieke sector. Goede publieke scholen zijn ook belangrijk.
Privatisering resulteert altijd in duurdere prijzen voor de gebruiker en de werknemers verliezen hun job-zekereheid of statuut.De publieke sector is niet te koop!

Hoger minimumloon
Het minimumloon is 500 EURO per maand. Dit is niet genoeg om te overleven. KCTU eist een verhoging tot 720 EURO per maand, dit is de helft van het gemiddeld loon in Zuid-Korea (1440 EURO). En infeite is dit nog niet genoeg.

Globalisering
In vergelijking met andere Aziatische landen is het loon in Zuid-Korea hoger. Ook hier sluiten bedrijven hun deuren of slanken af, om hun productie op te voeren in de buurlanden China, indonesie,...

Hetzelfde gebeurde met enkele textiel en confectiebedrijven die hunproductie verhuisden naar de economische vrijzone van Kaesong. Deze zone is gelegen in het zuiden van Noord-Korea en een arbeider zijn maandloon is vanf 50 EURO. Er werken daar ongeveer 6000 werknemers.

Pensioen
Het pensioen is 65 jaar voor iedereen en er is geen vervroeging mogelijk. Een weduwepensioen kan vroeger bekomen worden.

Structuur vakbond
KCTU bestaat uit 17 beroepscentrales en 17 regionale comite`s. Het hoogste orgaan is het Nationaal Congres en het permanent comite. De vakbond is ook lid van International Trade Union Conferderation.

Meer info op: www.kctu.org

DSC_3442.JPG