Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Protest in Malmö tegen Big Brother-praktijken

Protest in Malmö tegen Big Brother-praktijken

Malmö -- Eén dag voor het Europees Sociaal Forum, vindt er in het hartje van Malmö een betoging plaats tegen de FRA-wet die in juni van dit jaar door de rechtse Zweedse regering werd gestemd. Deze wet laat de overheid toe om alle electronische communicatie naar het buitenland te controleren in Zweden.

Verschillende partijen verzamelen hier om tegen deze wet te protesteren; zowel de groene, liberale en socialistische partijen, alsook de "Piratpartij". Indymedia sprak met enkele betogers.

esfSnild.jpg

Waarom deze betoging?

Snild Dolkow: "We demonstreren hier tegen de FRA-wet, die het leger naar alle telefoon- en internetcommunicatie laat luisteren die de Zweedse grenst oversteekt. Wij vinden dat een bedreiging voor onze democratie".

Voor wat staat FRA?

Snild: "Het FRA is een militaire instelling bevoegd voor communicatie, vroeger was dit vnl. radioverkeer. Ze gebruiken allerlei afluistertechnieken."

Waarom is deze wet er gekomen?

Snild: "Men heeft niets gespecifieerd, maar het zou gaan over terrorisme. Dat is heel belachelijk want we hebben sinds 1976 geen terroristische aanslag meer gehad in Zweden, en toen hebben ze de Duitse ambassade aangevallen (lacht)... dus het is niet relevant."

ESFOlof.jpg

Olof Gradin : "Na 9/11 praat men altijd over de 'War against terror'. Maar het is volgens mij een manier om alles te weten te over mensen zonder ze officieel in verdenking te moeten stellen."

Wat vindt de bevolking van deze wet?

Olof: "Toen deze wet pas gestemd was in juni zochten ze 650 nieuwe mensen die deze job wilden doen, maar ze hadden grote problemen om hiervoor mensen te vinden... Veel mensen vinden het niet correct wat de overheid doet."

esfRFA5.jpg

Waarom vind je deze wet gevaarlijk?

Snild : "Eén van de dingen is bijvoorbeeld 'messengers protection' (bronnengeheim). Als je bijvoorbeeld een krant tipt over iets heb je normaal het recht om anoniem te blijven, de krant moet het geheim houden. Maar als je telefoon of internet kan gemonitored worden door de overheid wordt deze anonimiteit geschonden. Dat kan niet volgens ons. Het is een groot risico om dergelijke praktijken toe te staan. Het is een bedreiging voor onze democratie. Wij vinden dat iedereen recht heeft op private communicatie."

Je bent van de Piratenpartij, waarvoor staan jullie?

Snild : "De piratpartij is een politieke partij. We hebben maar 3 partijpunten. Een eerste thema is copyright; we denken dat copyright gelimiteeerd zou moeten worden. Een tweede thema is patenten; we houden helemaal niet van patenten. Een laatste thema is privacy; we vinden dat iedereen recht heeft op private communicatie, we vinden dit een mensenrecht. Vandaar dat we vandaag ook op deze betoging zijn."

ESFRFA.jpg

Waren er in het verleden ook dergelijke praktijken?

Olof: "In 1998 was er al een hetze in de media over het feit dat de politie toen mensen registreerde omwille van afwijkende opinies. Daarna zeiden dat ze gingen stoppen met de bewaking, maar dat hebben ze niet gedaan, we hebben er bewijzen ervan dat ze het nog deden."

esfRFA3.jpg

Heb je er zelf al mee te maken gehad?

Olof: "Ik niet persoonlijk maar wel andere leden van mijn partij. Als Communistische Partij zijn we altijd al geregistreerd geweest bij de geheime politie, het is niets nieuws voor ons. Maar nu trekken ze het door naar de hele bevolking zonder motivatie. We hebben weet van het controleren van mails en telefoons, maar ook van persoonlijke infiltraties van vergaderingen en betogingen (wie komt toe, wie was er...)."

esfRFA6.jpg

Wat wil de overheid hiermee controleren volgens jou?

Olof: "Het is een excuus om alles te controleren zoals zij willen, om hun maatschappij te verdedigen tegen bedreigingen. De rechtse regering die we nu hebben probeert het land te bewegen naar een meer agressieve politiek, zoals troepen naar de Amerikaans oorlogen zenden, en dat moet je juist niet doen als je terrorisme wil vermijden..."

Zendt Zweden dan troepen naar Afghanistan?

Olof: "Ja, we hebben er troepen, en dat is officieel geen NATO operatie, maar hoedanook er zijn Zweedse troepen onder Amerikaans bevel. Ze proberen er niet zo over te spreken maar we zitten al in de oorlog."

esfRFA8.jpg