Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Op solidariteitsbezoek in het Lappersfortbos

Op solidariteitsbezoek in het Lappersfortbos

BRUGGE - Zondag gaven we gehoor aan de oproep van de bezetters van het Lappersfortbos om op solidariteitsbezoek te komen. Het Lappersfortbos is een symboolbos. Het staat voor de 10.000 hectare bedreigde zonevreemde bossen in Vlaanderen. Een extra reden om net nu te gaan was de fototentoonstelling - in het bos, jawel - van Vik en Stijn, twee medewerkers van Indymedia.be. We kunnen getuigen: zo'n bezoek loont de moeite! We maakten de strijd voor het behoud van het stukje Brugse bos tot de onze.

lapper1.jpg

(Foto Jocelyn)

In elk treinstation groeide ons groepje aan, tot we uiteindelijk met een vijftiental mensen in Brugge belandden. Na een half uurtje wandelen langs de Vaart verschenen al de meest recente wonden van het Lappersfortbos: een gerooide strook bomen, klaar om te verworden tot weg.

Door een gat in het hek betraden we het bos. 'Welkom' stond er te lezen. En inderdaad: we werden vriendelijk ontvangen door K. Die was zo sympathiek om in te springen voor onze onverwacht verhinderde fotograaf Vik. K gaf ons een korte rondleiding door de verschillende delen van het bos, van bedreigd tot (bijna) beschermd. De bedreigde stukken zijn eigendom van Fabricom-Suez, een multinationale investeringsgroep die er bedrijfsterrein van wil maken. Dat er in het Brugse andere bedrijfsterreinen leeg staan, is voor hen geen argument.

De boom in
Later kregen we van K en enkele collega-bezetters een workshop klimmen. Onontbeerlijke eerste stap: een aantal essentiële knopen leren leggen. Veiligheid gaat voor in het Lappersfortbos. Dat moet ook wel, als je weet dat de bezetters in indrukwekkende boomhutten wonen op 10 meter boven de grond... Na het knopen mochten we de boom in - tot grote vreugde van o.m. Jef, onze jongste deelnemer (4 jaar).

Peter van de plaatstelijke afdeling van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) gaf ons vervolgens - kaart in de hand - een overzicht van de andere gevechten voor het behoud van groen in en rond Brugge. Van de plannen voor een nieuw stadium-annex-shoppingcentrum voor Club Brugge tot de ontsluiting - langs de weg ? - van de haven van Zeebrugge. De activisten hoeven zich niet te vervelen!

E gaf dan weer een woordje uitleg over de werking van Groenfront, de horizontalistische milieubeweging die kiest voor directe actie. Het zijn activisten van Groenfront die het momenteel Lappersfortbos bezetten.

Uiteindelijk haalde zelfs Vik het toch nog tot het bos! Zo kregen we dus alsnog de langverwachte rondleiding langs zijn overzichtstentoonstelling. Een selectie foto's uit z'n reportages voor indymedia - vakbondsacties, studentenprotesten tegen het NSV, het verhaal van de bezetting van het Lappersfortbos (uiteraard),... - maar ook meer intieme beelden, en foto's van kunst en muziek uit het kraakcircuit, die nog niet eerder verschenen. (Meer info over de tentoonstelling vind je hier)

In de woorden van het Groene Gordel Front: "Het Lappersfortbos is een symboolbos. Het kan het symbool van de onwil worden of het symbool van de ommekeer. Wij blijven gaan voor de ommekeer."

Meer info: www.ggf.be en www.groenfront.be

lapper2.jpg

(Foto Jocelyn)

lapper5.jpg

(Foto Jocelyn)

Yahyalap.JPG

(Foto Yahya)

Yahyalap3.JPG

(Foto Yahya)

YahyaLap2.JPG

(Foto Yahya)

YahyaLap4.JPG

(Foto Yahya)

lapper4.jpg

(Foto Jocelyn)