Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

300 personen met een handicap betogen in Brussel tegen betutteling

300 personen met een handicap betogen in Brussel tegen betutteling

BRUSSEL -- “Ik beslis zelf” was het thema van het congres dat doorging in De Botanique te Brussel. Het doel: samenwerking stimuleren. Het initiatief ging uit van VGPH, een koepelorganisatie van 20 Vlaamse belangengroepen voor gehandicapten.

congresVGPH.jpg

“Stop de betutteling”, “weg met de wachtlijsten “en “tijd voor vernieuwing”

Moderator Joyce De Troch leidde de gesprekken tussen de panelleden: Leen Steels-Goeman, Rob Van Oudenhoven, Guny Jamin, Didier Peleman,Tony Verelst en de deelnemers in goede banen. De vraag aan de regering is: een nieuw meerjarenplan in functie van het volledig wegwerken van alle wachtlijsten in de gehandicaptensector uit te werken en dit te ontwikkelen vanuit een nieuw financieringssysteem (PGB) i.p.v. de huidige klassieke opdeling PAB en zorg in natura. Men vraagt de ondersteuning van personen met een handicap naast het domein welzijn, maar een beleid dat de kwaliteit van leven voor personen met een handicap op alle vlakken verhoogt. Hierbij denkt men aan de beleidsdomeinen: huisvesting, infrastructuur, mobiliteit, onderwijs, tewerkstelling, cultuur, inkomen, gezondheidszorg. Vanuit deze eisen stelden de congresgangers een manifest op.

Als afsluiter van het congres overhandigde men het manifest aan de Administrateur-Generaal van het Vlaams Agentschap. Dit Agentschap geeft beleidsadvies aan de minister.