Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ontruiming kerkbeschermingsactie in Anderlecht

Ontruiming kerkbeschermingsactie in Anderlecht

BRUSSEL (KerkNet/KMS) - Deze ochtend werd Kerkasiel.anders ingelicht door Jan Claes, pastoor van de OLVrouw-Onbevlektparochie te Anderlecht, dat tot zijn volledige verrassing de lokale politie van de zone Brussel Zuid, de kerk heeft betreden om de daar verblijvende mensen zonder papieren op te pakken. Deze politieactie gebeurde zonder aanvraag van en zonder dialoog met hem.

Hijzelf heeft de 48 betrokkenen vergezeld bij de administratieve aanhouding. De politieactie zelf gebeurde verder in goede orde. De ontruiming van de kerken en de aanhouding van de beschermde mensen wordt door de gemeente verantwoord vanuit klachten uit de omgeving. De pastoor heeft in de voorbije weken meermaals gepoogd in dialoog te komen met de gemeentelijke autoriteiten om rond deze kerkasielactie tot overleg te komen. Daar is door de burgemeester nooit op ingegaan. Deze politieactie werd sinds 29 juni 2006 voorbereid. Dergelijke acties kunnen immers niet doorgaan zonder samenwerking met de Dienst Vreemdelingenzaken en zonder contact met een gesloten centrum (in casu Vottem) waar de betrokkenen zullen worden opgesloten.

Recht op menswaardige behandeling en rechtshulp

Kerkasiel.anders wil in eerste instantie de garantie dat de betrokkenen op een menswaardige manier worden behandeld en op een zorgvuldige wijze rechtshulp kunnen krijgen. Voorts mogen wij deze ontruiming analyseren als een precedent en een politiek feit. Daags na de stemming van het wetsontwerp van de regering m.b.t. het asiel- en migratiebeleid wordt hiermee een andere toon gezet dan die welke in de voorbije weken heeft geklonken. Er is vanuit de Mensen zonder papieren, het Forum Asiel en Migraties en andere groepen in de samenleving altijd een constructieve dialoog gevoerd met de politiek. De democratische rechtsregels werden gerespecteerd. Er was een open debat. De aanhouding van vandaag komt daarom ook zeer provocerend over. Als dat de bedoeling is dan moeten we daar rekening mee houden. Als dat niet de bedoeling is dan verwachten wij alleszins een politiek signaal dat eindelijk dit sociaal probleem op een menswaardige wijze aanpakt.
Kerkasiel.anders wenst nadrukkelijk te stellen dat het optreden van politiediensten in kerken niet zal leiden tot een goede oplossing voor de regularisatiecrisis. De kerken en de ondersteunende gemeenschappen en organisaties die werken aan kerkbescherming hebben met burgerzin hun verantwoordelijkheid opgenomen om een signaal te geven aan de bestuursverantwoordelijken dat er in de samenleving iets aan de hand is. Het is niet passend nu geconfronteerd te worden met de harde hand van de uitwijzing, nadat eerder de minister van Binnenlandse Zaken met een zachte hand een veelvoud van 48 mensen in een kerk heeft geregulariseerd vanuit nog altijd onbekende criteria. Kerkasiel.anders dringt aan op de verderzetting van een helder debat dat in de komende dagen moet leiden tot oplossingen en niet tot kleine machtsdemonstraties.