Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Zonevreemd verkiezingsbosmanifest 09

Zonevreemd verkiezingsbosmanifest 09

Dat heeft geen zin, ' zei Alice. ' Onmogelijke dingen kun je nou éénmaal niet gelo-ven.' Ik denk dat je gewoon nog niet zo veel ervaring hebt, ' zei de Koningin. ' Toen ik zo oud was als jij oefende ik elke dag een halfuur. Er waren dagen waarop ik voor het ontbijt al zes onmogelijke dingen had geloofd. ' Alice in Spiegelland

Het Groene Gordel Front in Brugge en Ommeland & de bosdichters van de Lappersfort Poets Society roepen alle hens aan dek voor een rijke natuur. Daarom bezorgden we op gedichtendag ‘het Manifest van het Poëziebos‘ aan een aantal politieke partijen & politici van goede wil, samen met 4 vragen. De antwoorden op onze politieke bevraging lees je hieronder en on line op www.ggf.be. De antwoorden lees je in de volgorde dat ze ons be-reikten. Wij hebben geprobeerd om zo breed mogelijk politici van goede wil te bereiken. Antwoorden van zij die ontbreken blijven welkom. Deze GGF- traditie is niet nieuw, reeds in 2004 http://www.regiobrugge.be/newsread.php?sid=1&aid=211 en in 2006 zochten wij de dialoog http://www.regiobrugge.be/newsread.php?sid=1&aid=705 tussen bos en polis. Brugge(n) bouwen en ons bewegen tussen de fronten is nu éénmaal de verbindingstaak van ons GGF-hanzestadnetwerk. Op zoek naar het gelaat van de andere, de stem van brood en bossen. Zie ook onze site ( 3.9 ) C-plan voor Lappersfort, met gelaatsbehoud .

In de eerste plaats dragen we de antwoorden op aan de nieuwe www.lappersfort.tk bosbezetters & aan Gdf – Suez – Fabricom Gti www.fabricom-gti.com , eigenaar van het bedreigde stuk Lappersfortbos ( 3,5 ha BPA Ten Briele ). Natuurlijk hopen we dat dit verkiezingsbosmanifest opgepikt wordt door overheden & politici van goede wil die werk willen maken van het probleem van de zonevreemde bossen. Zo wordt onze droom van “kiezen voor bossen” een realiteit. Met Pluk van de Petteflet ( Torteltuinbos ) en Bram Vermeulen geloven wij immers in het verleggen van een steen in een bos op aarde. Binnen het grotere geheel van het bossennetwerk www.vbv.be/netwerk blijven wij elke dag en elk uur geloven dat de bossen geleend zijn van onze kinderen & kleinkinderen.

http://www.vlm.be/landtuinbouwers/vlaamsegrondenbank/Pages/default.aspx http://www.acw.be/downloads/dossiers/de_vlaamse_grondenbank_een_nieuwe_s... Wij kiezen in de moeder der zonevreemde bossen voor de duurzame grondenruil als mogelijke weg naar het Fabricom Vredesbos. Iedereen kan een grondenruil opzetten, als je als overheid met de tegenpartij afspraken kan maken o-ver een ruilgrond. Het voordeel van de grondenbank van de Vlaamse overheid is dat er weinig (of geen) notariskosten en registratierechten moeten worden betaald. Wij geloven dat hier een unieke duurzame kans ligt voor de overheden & de mensen van Fabricom.

Peter Theunynck, voorzitter Groene Gordel Front in Brugge en Ommeland (GGF) & woordvoerder Lappersfort Poets Society, 0486/737220 & Luc Vanneste, 050/390957, secretaris GGF, www.ggf.be updated http://www.regiobrugge.be/lappersfortpoets.php actief in www.vbv.be/netwerk & www.bblv.be & www.wmfkoepel.be
Welkom op onze gedichtenwandeling op zondag 19 april in het Lappersfort Poëziebos http://www.bblv.be/agenda/detail.php?i=716. Te gast is bosdichter Peter Holvoet-Hanssen www.kapersnest.be . Op die dag maken we ook de politieke antwoorden aan bos en stad verder wereldkundig. ( 14u30 – 16u )

Wees ook welkom op onze volgende gedichtenwandelingen in het Lappersfort Poëziebos (hoofdingang Ten Briele ANB-bord): Zomerzonnewende 2009 in Lappersfort: zondag 21 juni, 14u30 • Week van het bos 2009: 18 oktober in 2009, 14u30 • Gedichtendag 2010: 28 januari 2010, 14u30. En dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang kun je onze bosgedichten lezen langs het Hugo Clauspad, de levende poëziewandelroute in het bos der dode dichters.

http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/redirect-from-cultuurweb/5009986C...

A. DE VRAGEN UIT HET MANIFEST VAN HET POËZIEBOS

Hier de 4 vragen uit het manifest van het Poëziebos 1) Wat zal uw politieke partij doen om het behoud van bomen en bossen hoog op de agenda te zetten? 2) Hoe zal uw partij de kraan dichtdraaien en zorgen voor een herstel- en uitbreidingsplan voor bos en natuur? Kan een klimaatwet die de zonevreemde bossen legaliseert helpen? 3) Hoe kan het Lappersfortbos een vredesbos (duurzame grondenruil) blijven en wat wil uw partij doen met het idee 'poëziebossen voor Vlaanderen'? 4) Hoe wil uw partij werken aan transparantie, verbinding en goed bestuur zodat actiegroepen & bosbeweging actief betrokken worden bij het beleid? Het volledige ‘manifest van het Poëziebos’ kun je lezen op www.ggf.be bij press releases januari 2009.

B. ANTWOORDEN ALS VERKIEZINGSBOSMANIFEST 09

Sommige antwoorden herhalen de vraag, andere geven een globaal antwoord. Je leest de antwoorden hierna van Groen! * Open Vld * SLP * sp.a * CD & V.

B.1. Groen!

Groen! heeft al een tijd terug haar herstelplan voor bos en natuur voorgesteld aan de pers. Wij vragen een nieuw offensief niet enkel om natuur en bossen te beschermen, maar ook om de aangerichte schade te herstellen en nieuwe natuur- en bosgebieden in te kleuren én te realiseren. Voor ons is dit een prioriteit. We zien dit als ecologische opdracht, maar ook als economische kans. Wij geloven bij Groen! dat we moeten kiezen voor een beleid dat nieuwe jobs creëert niet door telkens weer natuur en bos te vernietigen, maar door natuur en bos te bewaren, te herstellen en uit te breiden.

Onze concrete voorstellen rond natuur- en bosuitbreiding vindt U hieronder. Maar ons plan bevat nog tal van andere voorstellen on line op www.groen.be .
Voorstellen van Groen! : het evenwicht herstellen

• • De afbakening van het VEN moet voor eind 2010 afgerond zijn – de afbakening van het IVON voor eind 2012. Groen! wil het aankoopbeleid heractiveren om de vooropgestelde doelstelling van 50.000 ha natuurreservaat te halen. Groen! wil ook een inhaalbeweging voor erkenningen.

• • Daarbovenop wil Groen! de discussie openen over een uitbreiding van het VEN (nieuwe natuurontwikkeling) en van het IVON (extra natuurverwevingsgebieden, bv. ook in woonzones of KMO-zones : naast groen/geel ook groen/rood en groen/paars).

• • Groen! wil extra stimuli voor ecolinten (natuurverbindingsgebieden) die doorheen alle ruimtelijke bestemmingszones kunnen lopen.

• • De opmaak van natuurrrichtplannen moet versneld worden : eventueel kan de procedure als voorzien in het natuurrichtplanbesluit vereenvoudigd worden. Maar dan wel zodanig dat de landbouwsector minder stokken in de wielen kan steken.

• • Na de zonevreemde woningen wil Groen! ook een planmatige oplossing voor zonevreemde bossen en natuurgebieden. Zo hoeven de vele bossen, natuurgebieden en groene gordels die nu niet groen zijn ingekleurd niet zomaar te verdwijnen. Groen! wil een aanscherping van de toepassing van het Bosdecreet

o o de herbebossingsplicht kan niet meer worden afgekocht. Dit betekent dat de compensatieplicht conform art. 90bis van het bosdecreet van 13 juni 1990 (uitsluitend of gedeeltelijk) door het betalen van een bosbehoudsbijdrage, wordt afgeschaft. Men moet effectief herbebossen, in de onmiddellijke omgeving, en wel voorafgaand aan de ontbossing.

o o Groen! wil dat er een onderzoek komt naar de bestaande zonevreemde bossen – waardevolle gebieden krijgen een nieuwe bestemming als bos – de eigenaars krijgen een billijke planschade uitbetaald. Dat geldt met name voor de resterende Ferrarisbossen.

• • Tegen 2012 heeft elke Vlaamse stad een toegankelijk stadsbos op fietsafstand. Stadsbossen zijn plaatsen bij uitstek waar natuur, bos en recreatie een plaats kunnen krijgen.

• • Groen! vraagt een verdubbeling van de middelen van het Tropisch Bosfonds tot het vorige niveau. Deze middelen worden additioneel ingezet, bovenop onze verplichtingen om te voldoen aan Kyoto of het Europees klimaatpakket.

In dit kader steunen we het behoud van het Lappersfortbos.
We steunen ook jullie concept van “poëziebossen” : het lijkt ons belangrijk de band tussen mensen en bossen terug te herstellen en zo het draagvlak voor meer behoud én ontwikkeling van bossen te versterken.

Ten slotte willen we in de uitvoering van ons beleid graag alle partners mee betrekken, in eerste instantie verenigingen die opkomen voor natuur en bos, die hun liefde belijden en uitzingen voor het bos, maar ook omwonenden, de landbouwsector. Wij zijn ervan overtuigd dat we in overleg iedereen het belang kunnen laten inzien of aanvoelen van meer natuur en bos in Vlaanderen : om ecologische, economische én culturele redenen.

Johan Malcorps, namens de politieke cel van Groen!
Wouter De Vriendt, kamerlid
Vera Dua, Vlaams parlementslid
Freya Piryns, senator
Bart Caron, lijsttrekker West-Vlaanderen Groen!

B.2.Open Vld

Hierbij het antwoord van Open Vld op de 4 vragen uit het manifest van het Poëziebos

1) Wat zal uw politieke partij doen om het behoud van bomen en bossen hoog op de agenda te zetten?

We geloven niet in verdere onteigeningen tot realisatie van het natuur- en bosbeleid, maar veeleer in beheersovereenkomsten waartegenover een billijke vergoeding staat of in een vrijwillige verwerving door de overheid. We wensen de wijze van subsidiëring van de gemeentebesturen voor verwerving van natuur- en bosgebieden te herzien zodat gemeenten maximaal op de geboden mogelijkheden kunnen inspelen.

2) Hoe zal uw partij de kraan dicht draaien en zorgen voor een herstel- en uitbreidingsplan voor bos en natuur? Kan een klimaatwet die de zonevreemde bossen legaliseert helpen?

Het RSV voorziet bijkomend 10.000 ha bos tegen 2012. De afbakening hiervan is volop aan de gang en hiervoor werden de nodige maatregelen opgenomen. Uiteraard kunnen stimulerende en ondersteunende maatregelen in het kader van het klimaatbeleid herbebossing ondersteunen voor zover dit via vrijwillige beheersovereenkomsten kan worden geregeld. Het legaliseren van zonevreemde bossen kan slechts indien hierbij ook een overeenkomstige wijziging van de betrokken ruimtelijke plannen wordt doorgevoerd met alle gevolgen die daaraan verbonden zijn. Dezelfde redenering gaat immers ook op voor zonevreemde woningen.

3) Hoe kan het Lappersfortbos een vredesbos (duurzame grondenruil) blijven en wat wil uw partij doen met het idee 'poëziebossen voor Vlaanderen'?

Het moet perfect mogelijk zijn om tussen de betrokken eigenaars een overeenkomst te maken waarbij een duurzame grondenruil op vrijwillige basis tot stand kan komen. Hiervoor kan de Vlaamse overheid een bemiddelende rol spelen. Het idee van een poëziebos lijkt attractief en verdient in het kader van een recreatieve meerwaarde voor bossen zeker een kans en een ondersteuning.

4) Hoe wil uw partij werken aan transparantie, verbinding en goed bestuur zodat actiegroepen & bosbeweging actief betrokken worden bij het beleid?

Binnen het daartoe voorziene decretale en wettelijk kader dient steeds een maximale inspraak te worden voorzien. Hiertoe dienen de voorziene bepalingen in het kader van de openbaarheid van bestuur en de tijdige aankondiging van werken en wijzigingen zo ruim mogelijk te worden toegepast. Wat overleg betreft bestaan bovendien de nodige overleg- en adviesorganen doch dient werk gemaakt te worden van een betere inspraak en samenwerking op het lokale vlak.

Sven Gatz, Vlaams volksvertegenwoordiger en Fractieleider Open Vld Vlaams parlement

B.3. SLP

Graag geven wij de antwoorden op de vier door u opgestelde vragen

1) Wat zal uw politieke partij doen om het behoud van bomen en bossen hoog op de agenda te zetten

De oppervlakte aan natuur- en bosgebied is in ons land nog steeds één van de laagste in Europa. Een grote inhaalbeweging is noodzakelijk. Zowel in de binnenstad, het randstedelijk gebied als in het buitengebied is het noodzakelijk om meer groen/landschap te voorzien. SLP wil dat het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen integraal wordt uitgevoerd. Dit betekent dat: a) definitief afbakenen van 125.000 ha Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN), b) het afbakenen van 150.000 ha natuurverwevingsgebied, c) het toenemen van de totale oppervlakte natuur- en reservaatgebied met 38.000 ha en d) het toenemen van de totale oppervlakte bosgebied met 10.000 ha. Momenteel is slechts 30% toename natuur- en reservaatgebied gerealiseerd, net als slechts 20% toename bos- en uitbreidingsgebied. Het Vlaams Ecologisch Netwerk werd slechts voor 70% gerealiseerd en de vooruitgang bij het creëren van natuurverwevingsgebieden (bv combinaties realiseren tussen recreatie, landbouw en natuur op een zelfde gebied) wordt geschat op minder dan 1%. De facto zal dit uitmonden in meer groen, bomen incluis. SLP ondersteunt daarnaast het initiatief van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) om 1 miljoen bomen aan te planten in Vlaanderen. Zie www.1miljoenbomen.be

2) Hoe zal uw partij de kraan dicht draaien en zorgen voor een herstel- en uitbreidingsplan voor bos en natuur? Kan een klimaatwet die de zonevreemde bossen legaliseert helpen?

Op het vlak van natuur- en bosgebied behoren we tot de slechtste leerlingen van Europa. Het eerste doel moet als gevolg het behouden van de bestaande (zonevreemde) bossen zijn. In tweede instantie moeten we trachten elders nieuwe bossen in te planten. SLP is voorstander dat de Vlaamse overheid zonevreemde gebieden opkoopt en er publieke groene zones van maakt. Het bekostigen kan gebeuren via het compensatiefonds voor het rooien van bomen/bossen en door een strenger toezicht op het naleven van deze compensatieregelgeving (handhaving). Het verlies aan industrie- , landbouw- of woonuitbreidingsgebied moet elders gecompenseerd worden. Zonevreemde bossen afnemen van (landbouw)bedrijven valt echter niet goed te keuren, want dit staat gelijk met diefstal en creëert rechtsonzekerheid voor (landbouw)bedrijven. Dergelijke situaties dienen we te vermijden.

3) Hoe kan het Lappersfortbos een vredebos (duurzame grondenruil) blijven en wat wil uw partij doen met het idee ‘poëziebossen voor Vlaanderen’?

SLP is voorstander om het bos integraal te behouden en niet langer als zonevreemd in te kleuren. Het Lappersfortbos is reeds gedeeltelijk door de Vlaamse overheid opgekocht maar SLP wil dat de overheid de rest van het bos, dat nu nog voorzien is voor bedrijfsterreinen, aankoopt. Tenzij een grondenruil met de eigenaar nog mogelijk zou zijn. Het Lappersfortbos en andere bossen kunnen ingericht worden als stadsbos met recreatieve functie. Eventueel in te passen in culturele of educatieve (NME) programma’s, zoals een vredes- of poëziebos. We verklaren ons nader.

Het LAPPERSFORTBOS kan een vredesbos blijven door het vooreerst integraal te behouden en het niet langer als zonevreemd in te kleuren, maar als dusdanig te erkennen. Duurzame grondenruil geniet de voorkeur, doch vereist goede wil van eigenaar Fabricom. Zoniet dient de Vlaamse overheid de rest van het bos langs Ten Briele ( 3,5 ha. ), dat nu nog voorzien is voor bedrijfsterreinen, zo mogelijk door onderhandelingen aan te kopen of eventueel te onteigenen.

Het Lappersfortbos dient ingericht als een aantrekkelijke en toegankelijke stilteplek, nabij de wijken Casenbroot en Steenbrugge, de dorpskom van Sint-Michiels, enkele bedrijven en het containerpark.

Het Hugo Clauspad is dringend aan onderhoud toe. De begaanbaarheid kan verbeterd worden door het aanbrengen van houtspaanders, loopbruggen op drassige plekken, aanleg van tra's en bewegwijzering. De gedichtenpanelen die niet meer leesbaar zijn, dienen hersteld of vervangen en duiding over het ontstaan van het bos en zijn biologische en ecologische waarde zou leerzaam zijn.

SLP is voorstander van het in stand houden van het Lappersfortbos; zolang het "de facto" bestaat, is het niet te laat en dit kan mits wat politieke moed.
De bodem dient in elk geval onderzocht en gesaneerd te worden, daar waar asbest aangetroffen werd en vroeger munitie lag opgeslagen en de stenen en betonnen bouwvallen en constructies moeten verwijderd worden.

Dit symbooldossier kan nog omgezet worden in een natuurmonument en aldus de proef leveren dat het de overheden ernst is met het bosbeleid.

Wij willen ook onze waardering en dank uitspreken voor de bezetters van het Lappersfortbos voor hun inzet, moed en volharding , hun onwrikbare overtuiging dat dit bos even belangrijk of nog belangrijker is dan alle andere bedreigde bossen in ons land en in de wereld en voor de sensibilisering die zij erdoor bevorderden. Hopelijk kunnen zij binnenkort "in vrede" vertrekken met gerust gemoed dat hun "testament" zal worden uitgevoerd.

HET IDEE POËZIEBOSSEN VOOR VLAANDEREN

Onze partij steunt deze idee omdat poëzie zeker kan helpen om op zoveel mogelijk plaatsen bossen aantrekkelijker te maken en een prominente plaats te laten innemen in de dagelijkse behoefte aan ontspanning, verpozing, rust en bezinning, door er echte poëziebossen van te maken. Dit op wandelafstand van de gehaaste en gestresseerde mens, waar men even kan herademen bij een gedicht, een onbekende vogelsoort of een zeldzame boom, waar men de afwisseling van de seizoenen nog kan meebeleven, daarbij geïnspireerd door poëzie langs de wandelroute. Waar men zich beter bewust wordt van de waarde en de charme van een bos voor moeder aarde, die haar huidige en toekomstige bewoners nog gratis het waardevolste biedt: gezonde lucht, vruchtbare grond, een goede waterhuishouding en groene reuzen.
Alle bossen zouden op deze creatieve wijze inspirerend en lerend kunnen worden.
Wie kan daar iets tegen hebben?

4) Hoe wil uw partij werken aan transparantie, verbinding en goed bestuur zodat actiegroepen & bosbeweging actief betrokken worden bij het beleid?

Actiegroepen en bosgroepen kunnen toetreden tot regionale landschappen of lokale milieuraden. Zo hebben ze toegang tot informatie en (beperkte) invloed op de lokale beleidsvorming rond milieu- en natuur. Openbaarheid van bestuur is een belangrijk strijdpunt van SLP. Daar kunnen wij ijveren om halfslachtige of voor interpretatie vatbare bepalingen uit te klaren via een decreets- of uitvoeringsbesluitwijziging. Verder is er meer controle nodig op het effectief respecteren van de openbaarheid van bestuur.
Graag nodigen wij u uit om zaken in de toekomst en heden te komen belichten.

Geert Decock, 4de plaats effectieven Europese Lijst voor de Sociaal-Liberale Partij
Geert Lambert, voorzitter Sociaal- Liberale Partij
http://www.s-lp.be/Brugge-Oostkust

B.4. sp.a

Dank voor uw mail met de vragen van het Poëziebos.

sp.a heeft in het verleden zijn nek uitgestoken om in dit moeilijk dossier een maximum van het Lappersfortbos te vrijwaren. Wij hebben ook steeds geijverd voor een open dialoog over dit dossier, hoewel dit door de polarisatie niet altijd makkelijk was. Op dit moment is meer dan drie vierde van het bos gevrijwaard voor de toekomst; voor 10 ha parkbos (die ook ecologisch het meest waardevol zijn) sloot het Vlaams Gewest begin 2006 een huur- en beheersovereenkomst met de eigenaar en vervolgens werd eind 2008 overgegaan tot de aankoop van een kleine 14 ha. Lappersfortbos ( parkbos & KMO-zone ). De geplande inrichtingen van De Lijn worden elders ondergebracht. Jammer genoeg leek het niet mogelijk om het volledige bosgebied in zijn totaliteit te bewaren.

De oppervlakte bos in West-Vlaanderen, en in het Brugse Ommeland in het bijzonder, moet worden versterkt. Bos dat verdwijnt moet onmiddellijk worden gecompenseerd terwijl we ook een tandje moeten bijsteken om bijkomende bos- en natuuroppervlakte te realiseren. sp.a hoopt dan ook dat de goedkeuring van het Planprogramma Veldgebied Brugge in het kader van het Landinrichtingsproject Brugse Veldzone door de Vlaamse Regering in 2007 hier een extra boost kan geven.

Uiteraard mag het hierbij niet blijven. We hebben ons steeds geschaard achter de doelstellingen van bosbescherming en bosuitbreiding in Vlaanderen, ook al blijkt dat dit in de praktijk op erg veel weerstand stuit. Eén van de recente initiatieven die sp.a hiervoor recent genomen heeft is het toegankelijker maken van de middelen van het boscompensatiefonds. Het bosdecreet voorziet wel in een compensatieplicht - door nieuwe bebossing in natura of door het storten van middelen in het boscompensatiefonds - maar van echte compenserende bebossing komt vaak weinig in huis. Voortaan kunnen, als een gevolg van een amendement van Bart Martens op het Bosdecreet, aan lokale besturen ( gemeenten, provincies, OCMW's, kerkfabrieken, ... ) die een openbaar bos bezitten of willen aanleggen, aankoopsubsidies verleend worden. Hopelijk helpt dit om de doelstelling van 10.000 hectare bijkomend bos in Vlaanderen, zoals voorzien in het MINA-plan, te realiseren.

Voor sp.a is de bescherming van bestaande bossen en de uitbreiding en ontwikkeling van nieuwe bossen erg belangrijk. Niet enkel om redenen van milieu en biodiversiteit, maar ook omdat bossen voor heel wat wandelaars en recreanten verpozing bieden en voor stadsbewoners vaak een toevlucht.

Caroline Gennez, Voorzitter sp.a
John Crombez, lijsttrekker sp.a West-Vlaanderen

B.5. CD & V

Antwoorden op de vragen uit het manifest van het Poëziebos

1) Wat zal uw politieke partij doen om het behoud van bomen en bossen hoog op de agenda te zetten?

Bij de aanvang van de legislatuur willen we dat de tienjaarlijkse bosinventarisatie doorgevoerd wordt, zodat er terug een ijkpunt vastgesteld wordt. Wij willen, na de vaststelling van het VEN (vorige legislatuur) en de herbevestiging van vnl. landbouwbestemmingen (deze legislatuur), in volgende legislatuur alle ruimtelijke uitvoeringsplannen doorvoeren, zodat er verzekerd ruimtelijk kader ontstaat voor de verschillende functies in de open ruimte. Wij zullen de politiek van aanleg van stadsbossen verder zetten. Wij zullen de verplichtingen die voortkomen uit de Europese Vogelrichtlijn- en Habitatrichtlijngebieden op een zodanige wijze uitvoeren dat er netto meer bos uit resulteert binnen deze gebieden. Daarnaast geloven we in de kracht van boseigenaars om de bossen te beheren. De ondersteuning van bosgroepen blijft dan ook belangrijk.

2) Hoe zal uw partij de kraan dicht draaien en zorgen voor een herstel- en uitbreidingsplan voor bos en natuur? Kan een klimaatwet die de zonevreemde bossen legaliseert helpen?

Hét herstel- en uitbreidingsplan voor de natuur en bos zal vervat zijn in de instandhoudingsdoelstellingen die we opmaken om te bepalen hoe we de Europese habitat- en vogelrichtlijngebieden zullen uitvoeren. Deze doelstellingen zullen we als overheid zélf uitvoeren, maar ook laten uitvoeren in samenwerking met natuurverenigingen, private eigenaars en openbare besturen. Daarnaast voorzien we ook in een verbeterde steunregeling voor gemeenten en provincies inzake de aanleg van openbare bossen en openbaar groen. Er komt een heuse bomenhandleiding voor gemeenten, met betrekking tot straten en dreven. We gaan na hoe we de private landeigenaars beter kunnen begeleiden in hun beheer van parken en domeinen. Voor het overige zullen we de regeling inzake verbod op ontbossingen effectiever maken en zullen we de wijze waarop de boscompensatie uitgevoerd kan worden efficiënter maken.

De klimaatbijdrage van bossen wordt al meegeteld in de emissie-inventaris van een land. Nieuwe klimaatwetgeving zal dus geen extra bijdrage leveren. De bescherming van bossen moet via andere daarvoor meer geschikte instrumenten gebeuren.

Ter info: De uitstoot van broeikasgassen is voor het vierde jaar op rij gedaald tot -7,2% in 2007 t.o.v. 1990. Terwijl de Kyotodoelstelling een afname van -5,2% bedraagt in de periode 2008-2012.

3) Hoe kan het Lappersfortbos een vredesbos (duurzame grondenruil) blijven en wat wil uw partij doen met het idee 'poëziebossen voor Vlaanderen'?

Het idee "poëziebossen voor Vlaanderen" is een goed idee, aangezien het kan aansluiten bij de esthetische kwaliteiten en meerwaarde die er van bossen uitgaat. Deze bossen zullen wel goed gekozen moeten worden: het gaat om de bossen die zich dichter bij woongebieden bevinden en die geschikt zijn voor parkfuncties. Dit beleid kan dus mee geïntegreerd worden in de uitvoering van het stadsbossenbeleid in Vlaanderen.

4) Hoe wil uw partij werken aan transparantie, verbinding en goed bestuur zodat actiegroepen & bosbeweging actief betrokken worden bij het beleid?

Bij de opmaak van beheerplannen van bossen wordt iedereen betrokken via een consultatieprocedure. Minister Hilde Crevits heeft dit onlangs uitgebreid, door bij elke toegankelijkheidsregeling (voor bossen én voor reservaten) te voorzien in een consultatie van en via de gemeente - indien er speelzones zijn: ook de gemeentelijke jeugdraad. Het komt er nu op aan deze consultatie en overleg een tijd te laten werken om te zien waar er terug kan vooruit worden gegaan. Voor het overige gelden er, inzake ontbossing, nog steeds de openbaarheids- en betrokkenheidsverplichtingen die eigen zijn aan de bouwvergunning en, in voorkomend geval, de milieueffectenrapporten.

minister Hilde Crevits, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, lijstrekker CD & V West-Vlaanderen www.hildecrevits.be

--------------------------------------------------------------------------------------

(*) Waarom biodiversiteit & de dag van de Aarde wereldwijd

Natuurlijke ecosystemen en de biodiversiteit in de wereld worden op dit moment gesloopt aan een tempo dat nooit hoger lag in de geschiedenis van de mens. Ook in Vlaanderen. Geïnspireerd door de doelstellingen van het mondiale programma ‘Countdown 2010 – red Biodiversiteit’ roepen we iedereen op tot actie. Om plantjes en beestjes te redden, maar ook om onze omgeving aangenaam en gezond te houden. Een gezonde natuur is een basisvereiste om de mens gezond te houden. Niet enkel soorten worden vandaag aangetast, ook de lucht, het water en de bodem. Het functioneren van hele ecosystemen, het regelen van het klimaat, de natuurlijke condities om te kunnen overleven op aarde, worden hierdoor bedreigd. In 2009 vieren we in Vlaanderen ook de 20ste verjaardag van de Dag van de Aarde. Het Groene Gordel Front startte in 2002 op de dag van de aarde en viert dus op 19 april zijn zevende verjaardag. De Dag van de Aarde is een wereldwijd initiatief, waaraan elk jaar enkele miljoenen mensen deelnemen. Meer algemene info over de Week van de Aarde vind je op: www.weekvandeaarde.be

Niet zonder reden ( uit de Standaard der Letteren augustus 2008, Luuk Gruwez )

niet zonder reden daalden bossen uit de hemel neer
soms schroeit het binnenskamers slaan de pannen
van het hoofd soms hongert ook een hond naar brood
snakt het raam naar rozen mensen hebben bossen nodig

niet zonder reden daalden bossen uit de hemel neer
soms is het al metaal dat ons betintelt en magnetiseert
steden zijn gulzige motoren kleppen en cilinders
ratelen maar door steden hebben bossen nodig

niet zonder reden daalden bossen uit de hemel neer
soms vreet het miltvuur van de eindigheid
het vijverslijk het knarsetanden van de overweg
een kolf een fles aan ons mensen hebben bossen nodig

niet zonder reden daalden bossen uit de hemel neer
in beuken zwelt het verlangen naar kathedralen
op eik rijpen gedachten, linde giet er slaap op
taxus ent volharding steden hebben bossen nodig

Peter Theunynck
Uit: De Revisor. Querido, Amsterdam, jaargang 34 nummer 1, 2008.

___________________
DE DICHTER
Peter Theunyck (Eeklo, 1960).
Zelfstandig copywriter. Hij publiceerde onder meer de dichtbundels Berichten van de Panamerican Airlines & Co (1997), De bomen zijn paars en de hemel (1999) en Traangasmaatschappij (2006). Momenteel werkt hij aan een biografie van Karel van de Woestijne.
___________________
HET GEDICHT
Peter Theunynck is één van de dichters die deel uitmaakt van de Lappersfort Poets Society en metterdaad ijvert voor het behoud van het Brugse bos dat wordt bedreigd door de inplanting van Fabricom (bedrijf verantwoordelijk voor allerlei technische installaties en industriële diensten). Met zijn gedicht wil hij bezwerenderwijs de gang van zaken in een zijns inziens gunstige richting doen evolueren. Drager van de ecologische boodschap is natuurlijk de mantra waarmee elke strofe begint: er zit een systeem, een rationeel plan in de natuur; steden zouden zonder bossen (een geschenk uit de hemel) niet eens levensvatbaar zijn, alle heil komt van boven, bijvoorbeeld in de vorm van neerslag. Ook mensen kunnen niet zonder die natuur. Alles snakt ernaar om uit zijn binnenskamerse realiteit los te breken.
De tweede strofe zet die gedachtengang verder, maar suggereert tevens de verlokkelijkheid van de geïndustrialiseerde wereld (waartoe ook Fabricom behoort). Niettemin blijft het adagium overeind dat van geen enkel perceel natuur de noodzakelijkheid kan worden betwist. Theunynck dist vervolgens beelden op die een zekere associatieve vrijheid toestaan, maar die naar eindigheid en (gewelddadige) dood kunnen verwijzen. Hij brengt de miltvuurbacterie ter sprake, heeft het over de kolf (van een geweer?) en over de knarsetandende overweg die mogelijk associaties met suïcide oproept en die daarnaast misschien thuishoort in het paradigma van de vorige strofe. En dan is er nog de unheimlichkeit, de dreiging die uitgaat van een woord als ‘vijverslijk’.
In de slotverzen blijkt alle heilzaamheid nogmaals aan de natuur te worden toegeschreven. Daarzonder zou een mens nooit in staat zijn tot iets imponerends als een kathedraal. Het is immers in beuken dat het verlangen daarnaar zwelt. Cultuur is, in welke van zijn manifestaties ook, een product van de natuur. En bovendien reikt die laatste ons zowel iets creatiefs als iets curatiefs aan: eik, linde en taxus staan daar, elk binnen hun vermogen, voor garant.