Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Laat ons de Leie ! een honderdjarige brief van Cyriel Buysse en lang geleden

Laat ons de Leie ! een honderdjarige brief van Cyriel Buysse en lang geleden

TREES HAVE REACHED THE PURE LAND - THEY NO LONGER WALK - THE PAVEMENTS OF THIS WORLD
A Haiku from Marcus Cumberlege 21 june 14u30, Lappersfortwood
http://www.regiobrugge.be/lappersfortpoets.php

Laat ons de Leie ! ( Uit het verzameld werk van Cyriel Buysse, omstreeks de eeuwwende van de negentiende naar de twintigste eeuw. Het schrijnend bewijs dat de pletwals van beton en winstbejag samen met de industrialisering van het Westen toen al in gang werd gezet. We zullen onze rangen moeten versterken en uitbreiden om een halt toe te roepen aan dit klimaat van onttovering van mens en wereld. )

Sinds enige tijd verspreidt zich een gerucht in Vlaanderen, een treurig gerucht, waaraan velen niet willen noch kunnen geloven, maar dat integendeel, bij heel veel anderen, die op soortgelijk gebied reeds meer dan één droevige ervaring hebben opgedaan, grote onrust en kwelling verwekt. Er wordt gezegd en beweerd, dat men van plan is, in de buurt van Gent, de Leie recht te trekken !

Voor de oningewijde klinkt dit bericht op zichzelf niet zo erg. Wat wordt er al niet gekanaliseerd, genivelleerd, gerectificeerd? Maar hier geldt het de Leie, en voor wie de bekoorlijke poëzie van deze allerliefste van onze Vlaamse rivieren kent, luidt het als een heiligschennend doodsvonnis. Ik spreek niet alleen in de naam van een handjevol dichters, schilders, schrijvers en dromers, die hier met welke diepe gehechtheid en innige liefde! langs de poëtische oevers van de zacht-kronkelende Leie werken en leven. Ik geef het toe : wij zijn dwepers, zoekers, onpractische mensen; maar ik spreek ook en vooral in name van duizenden en duizenden, die 's zondags, of bij elke feest- of vakantie-gelegenheid, de grote, drukke, vermoeiende fabrieksstad die Gent is, ontvluchten, om langs de bekoorlijke Leie het natuurschoon te genieten en de gezonde, verkwikkende buitenlucht in te ademen. Die mensen hebben de tijd noch de middelen om 's zomers, voor weken of maanden, de benauwende stad te verlaten. Die zijn het ganse jaar gebonden en kunnen alleen korte uitstapjes van enkele uren, of hoogstens van één dag, ondernemen. Laat hun de Leie, ' t is bijna ' t enig hoekje frisse natuurpoëzie, dat zij hier in de buurt nog hebben.

Er is beweerd : de koers van de Leie moet rechtgetrokken worden om de scheepvaart te vergemakkelijken. Maar ik weet heel goed, en zo weet ook iedere bewoner van de Leie-oevers, dat er op die stille rivier nagenoeg geen scheepvaart bestaat, vooral ' s zomers niet, wanneer de sluizen van Astene dicht moeten blijven, om te beletten dat het vuil, uit Frankrijk komend water, de stad Gent zou ontreinigen. Verder is er nog beweerd, dat de Leie, moet rechtgetrokken worden, om het gevaar van overstroming te voorkomen; en dat argument houdt al evenmin steek als het eerste, want: onze lieve Leie kronkelt nu al zoveel lange jaren tussen haar schone, vreedzame oevers : en wie herinnert zich dat zij ooit die grote verwoestingen, waarmee men ons bedreigt, heeft aangericht!

Ach, heren ingenieurs, knappe mannen van bruggen, en sporen, en wegen; mannen van practische voortuitgang en vernuftige, mechanische ontdekkingen; gelooft mij, ik heb de oprechtste waardering voor uw kunde, en iedere nieuwe uitvinding of ontdekking op mechanisch gebied verwekt terstond mijn hoogste bewondering; maar wat ik u bidden mag, laat ook toch nog iets van het oude bestaan, daar waar het niet noodzakelijk door 't nieuwe moet vervangen worden! Zeer zeker : een brug kan een kunstwerk zijn, en ook een spoor, en ook een weg, en zelfs de droevig-recht strakke lijn van een kanaal; maar de Leie, mijn heren, die lieve, kalme, zo vreedzaam tussen haar schone, malse, groene oevers kronkelende Leie; de Leie die Verhaeren heeft bezongen; de Leie die Claus heeft geschilderd; de Leie aan wier oevers Peter Benoit zijn eerste inspiraties heeft gevoeld, die Leie is poëzie, mijne heren, en laat ons toch dat beetje poëzie, midden in zoveel knappe, maar o, soms zo en dure werkelijkheid.

Ik verzeker het u : geen mens vreest het gevaar, dat gij ons als een schrikbeeld voorspiegelt. Wij kennen onze Leie, en zijn er helemaal niet bang voor; en de schippers, de zo zeldzame vrachtschippers, die hier kalmweg en lustig zingend langs komen varen, zullen het u heus niet kwalijk nemen, als zij er een uurtje langer over doen, om van Deinze tot Gent te komen.

Nog eens, ik smeek u in naam van allen :
Laat ons de Leie !

www.natuurpunt.be/kanaalhappening www.kanaalfeesten.com ( L-bos bij kanaal 2 x solidair )
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alle vormen van literatuur vormen een uitstekende basis om iemands innerlijk tot leven te wekken, adem te geven aan iemands gedachten, verhalen wakker te maken en nieuwe bete-kenissen te scheppen doordat ze mensen aanmoedigen om onverwachte dingen te delen. Literatuur is niet alleen een pedagogisch instrument. Het is een onuitputtelijke bron waaruit men momenten kan putten van ademen, van zin geven aan het leven, van dromen en denken. ( Michèle Petit, Franse antropologe, Kopenhagen 09.08 ) www.openruimteademruimte.be
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Utopia, dat is de naam van een happening waarvoor Behoud de Begeerte, het Zuider-pershuis en de Universiteit voor het Algemeen Belang de handen in elkaar slaan. De bedoeling is om verwante zielen uit de culturele sector op het podium te verzamelen om telkens verschillende invullingen te geven aan hun idee van een betere wereld. Geen utopie die je zomaar weg kan wuiven dus, maar wel heel veel goesting en dromen over de best mogelijke van alle werelden. Het wordt een warm en uitnodigend programma dat mensen van uiteenlopend allooi wil prikkelen en enthousiasmeren.

De concrete aanleiding is de komst van de Britse Nigeriaan en Booker Prize winnaar Ben Okri. Okri' s evocatieve en fantasierijke oeuvre wordt gekenmerkt door een sobere schrijfstijl waarmee hij als geen ander gelaagde en betoverend mooie verhalen kan vertellen. Omwille van de utopische dimensie in zijn werk besloot de UAB hem uit te nodigen voor de uitreiking
van een eredoctoraat in de utopia;. Deze uitreiking zal op 17 mei in het Zuiderpershuis omkaderd worden met een avondvullend programma. In de aanloop daarvan zullen er ook twee kleinere evenementen plaatsvinden met Ben Okri in Passa Porta te Brussel en de Permeke Bib in Antwerpen. Wij vinden het belangrijk om een breed publiek aan te spreken, van verschillende leeftijden, afkomst en sociale groepen. De UAB, het Zuiderpershuis en Behoud de Begeerte combineren een kritische samenlevingsopbouwende visie met een multiculturele inslag en de liefde voor de verbeelding en de literatuur, en dat in een stad als Antwerpen. Wij geloven dat Utopia een mooie gelegenheid biedt om elkaar te
ontmoeten. www.universiteitalgemeenbelang.be
U graag doorgestuurd door www.ggf.be http://ggf.regiobrugge.be