Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Evidence-based homeopathie?

Evidence-based homeopathie?

De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België geeft in het Tijdschrift voor Geneeskunde van deze week advies over homeopathie. Ze meent ook dat terugbetaling door aanvullende ziekteverzekeringen niet verantwoord is. De academici lieten zich bijstaan door experten zoals Prof. Dr. Willem Betz van SKEPP. Ze roept de overheid op om deze middelen enkel te erkennen voor een specifieke indicatie waarvoor er duidelijke evidentie is. De publicatie valt samen met het nieuws dat in Groot-Brittannië het eerste homeopathische geneesmiddel erkend werd.

arnica_montana_homeopathie_zoom.jpg

Homeopathisch product o.b.v. de plant Arnica montana, verdund tot 1:1 miljoen.
Licentie: cc-by-sa-3.0

De Academie herhaalt in de publicatie haar standpunt dat er onvoldoende wetenschappelijke bewijzen zijn dat homeopathische behandelingen doeltreffend zijn. Ze roept de overheid ook op om deze middelen enkel te erkennen voor een specifieke indicatie waarvoor er duidelijke evidentie is.

Evidence-based homeopathie?

De Academie formuleerde dit advies naar aanleiding van verschillende recente evoluties, in chronologische volgorde:

  • Blijvende interesse van de bevolking, b.v.b. een enquête in 2004 waarin 5.8% zei in het laatste jaar een homeopaat te hebben geraadpleegd
  • Het KB van december 2006 waarin de Europese wetgeving in België actief wordt, omtrent de mogelijkheid om homeopathische middelen te erkennen, mits toepassing van bijzondere regels voor de evaluatie van tests en studies die hun werkzaamheid en veiligheid vaststellen
  • De benoemingen bij de Commissie voor homeopathie van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten
  • De terugbetaling via de aanvullende verzekering van homeopathische middelen door bepaalde regionale afdelingen van ziekenkassen
  • De organisatie in mei 2008 van een internationaal congres over “evidence-based homeopathy” in Brussel


Er zijn heel wat klinische studies over homeopathie, waarvan sommigen een potentieel gunstig effect suggereren. Er zijn hierover in de laatste twee decennia meerdere meta-analyses gepubliceerd [meta-analyses proberen de resultaten van verschillende, vaak tegenstrijdige studies samen te analyseren om er een overkoepeld besluit uit te trekken, red]. De Academie wijst op de beperkingen van deze meta-analyses: de methodologische kwaliteit v.d. geïncludeerde studies is laag en de studies zijn zeer heterogeen qua indicaties (en soorten homeopathische middelen, maar ja, het gaat hier tenslotte om enorm sterk verdunde en geschudde producten).

Het opiniestuk geeft een samenvatting van de besluiten van al deze meta-analyses: de evidentie omtrent de doeltreffendheid van homeopathische geneeswijzen is onvoldoende. Als enkel de methodologisch betere studies worden bekeken, is er geen effect boven placebo.

Homeopathisch middel goedgekeurd in UK

De Britse ‘Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency’ heeft zopas het eerste homeopathisch product erkend. De wet bepaalt immers dat goedkeuring kan als een therapeutisch effect “plausibel is op basis van langbestaand gebruik en ervaring” en als er geen bewijs is dat ze schade veroorzaken. Rigoureuze placebo-gecontroleerde studies zijn dus niet nodig.

Het betreft een homeopathisch middel o.b.v. de Arnica-plant, dat gebruikt mag worden “binnen de homeopathische traditie” voor verstuikingen, verrekkingen en spierpijn.

Edzard Ernst, de enige professor in de alternatieve geneeskunde in het Verenigd Koninkrijk, reageerde dat de beslissing “de evidence based medicine belachelijk maakt.” Volgens hem werd Arnica meer dan elk ander homeopathisch middel onderzocht en is er geen evidentie:

“Het is heel erg ironisch dat Arnica als eerste met een licentie kan beweren therapeutische voordelen te bieden voor dingen waarvoor het niet werkt en er geen evidentie is.”

Prof. Ernst vermoed dat een machtige homeopathische lobby betrokken was bij het opstellen van de Europese wetgeving. De toelichting van de Europese wet van 2001 verklaart voluit:

“De lange traditie van de medicinale producten maakt het mogelijk de noodzaak voor klinische studies te verminderen, voor zover de efficiëntie van het medicinaal product plausibel is op basis van langbestaand gebruik en ervaring. Preklinische studies lijken niet noodzakelijk, wanneer het medicinaal product op basis van de informatie over zijn traditioneel gebruik niet bewezen schadelijk is in specifieke gebruiksomstandigheden.”

Een vertegenwoordiger van de geneesmiddelencommissie verklaarde:

“Wij zijn van mening dat ons werk zowel voordelen biedt voor de bevolking, door de volksgezondheid van gebruikers van homeopathische producten te beschermen, als voor de homeopathische industrie, door het onevenwicht te herstellen en het aanbod aan producten dat op de markt beschikbaar is te vergroten.”

Prof. David Colquhoun van de University College London reageerde dat het niet de taak is van een geneesmiddelenauthoriteit om welke industrie dan ook te ondersteunen.

wel bewezen

Hoezo homeopathie niet bewezen?
Hoezo slechte onderzoeken?

Lees even op deze pagina door naar de alinea "Homeopathie mag gewoon niet waar zijn, hoeveel bewijs er ook voor is" :

http://www.infowebweistra.eu/homeopathie-wetenschap.htm

Op het internet vind je voor

Op het internet vind je voor alles 'bewijzen' maar dat betekent nog niets.

Bescherming tegen ...

Zolang er geen wetenschappelijke bewijzen worden gebracht die de gunstige effecten van homeopathie aantonen, kan m.i. geen terugbetaling van deze middelen verantwoord zijn. Anderzijds is het nog zo slecht niet, een aantal homeopathische middelen te erkennen,als niet schadelijk voor de algemene volksgezondheid, kwestie van bescherming tegen charlatanisme.

Sorry, maar die website

Sorry, maar die website staat gewoon bol van de kwak en complottheorieën. In tegenstelling tot wat de auteur van dat artikel beweert is er nog altijd geen overtuigend bewijs voor de werkzaamheid. Honderden dubbelblinde testen tonen aan dat het enkel en alleen placebo-effect is en anders niets. En als sommigen beweren dat juist de sterkst verdunde oplossingen het sterkste effect hebben kunnen ze altijd de uitdaging van James Randi aannemen, die een beloning van een miljoen dollar belooft aan degene die zuiver water en een homeopatisch brouwsel uit elkaar kan houden.

Geen bescherming

Ik denk niet dat het erkennen van enkele homeopathische middelen beschermt tegen charlatanisme: homeopathie ís per definitie charlatanisme. Gewone artsen moeten gewoon empathischer leren zijn en meer tijd maken/krijgen om naar de patiënt te luisteren; daarom moet je nog niet met flesjes water gaan schudden en er €250 voor vragen.

Pfff

€250? Nog nooit meegemaakt. U geeft (bewust) verkeerde informatie.

Prijs

Dit zijn prijzen die wij van patiënten horen. Dat is, toegegeven, hopelijk wel niet de gemiddelde prijs, die voor een eerste consult denk ik rond de €100-150 ligt (een huisarts krijgt minder dan €25 en een specialist zo'n €35, maar brengen natuurlijk wel minder tijd door met hun patiënten).