Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Open brief aan Patrick Jansens, Burgemeester van Antwerpen.

Open brief aan Patrick Jansens, Burgemeester van Antwerpen.

Geachte heer Patrick Jansens, Burgemeester van Antwerpen,

Voor ik begin wil ik eerst mijn lof uitspreken voor het enthousiasme waarmee u uw taak van burgemeester uitvoert. U lijkt te beschikken over een niet uit te putten drive.

Helaas vind ik, en met mij vele van mijn mede Antwerpenaren, dat u echter vaak verkeerde keuzes maakt, door zo overduidelijk teveel bezig te zijn met city branding en uw stralende A campagne en net iets te weinig met de aanpak van echte problemen en probleempjes. Natuurlijk is het van een enorm belang dat de Antwerpenaar fier is op zijn stad, maar wat u doet gaat er soms een beetje over. U legt de accenten een beetje verkeerd. Het is niet de marketing die een stad leefbaar maakt, maar een effectieve aanpak van structurele problemen.

Zo hebben ik, en met mij honderden andere Antwerpenaren, vandaag onze halve maandag kapot gewacht in Districtshuis Antwerpen aan de Lange Gasthuisstraat. Dit was overigens al de derde keer dat ik deze bureaucratische molen opnieuw moest passeren, vanwege een futiliteit. En ook de derde keer dat ik bijna drie uur moest wachten in de overvolle wachtkamer van ’t stad. En ook de derde keer dat ik zeer onvriendelijk werd bejegend door de jongedame van loket nummer 9. Met een sadistisch genoegen blijft men mij, en met mijn vele wachtkamergenoten, van het kastje naar de muur sturen. –“Oh het attest van verlies van attest van immatriculatie A is nog altijd niet doorgestuurd door de gemeentelijke politiedienst, dan kan ik niet voor u doen”- Ik trof het nog enigszins trouwens, want mijn Belgisch Marokkaanse buurman moest na drie uur wachter weer achteraan aansluiten omdat zijn nummer opeens al gepasseerd bleek te zijn. “Dan moet u maar beter opletten” zei de jongedame. En dan goed hoorbaar tegen een collega “Ik wordt hier zot van al dat gezaag”. Aan het gezicht van mijn exotische vriendelijke stadsgenoot te zien werd hij ook redelijk zot van haar en dus ook een beetje zot van A(*).

Ook de aanpak van probleemwijken laat te wensen over. Het neerplanten van de mooie nieuwe stadsbibliotheek bijvoorbeeld, aan het De Coninckplein, lost niet de problemen op van een verbitterd en gemarginaliseerd stadsdeel –2060-. Verkrotting is er nog alom –’t stad breekt alleen rond de bibliotheek op een serieuze schaal krotten af-, het is er erg vuil –alleen rond de nieuwe bibliotheek wordt zwerfvuil consequent en frequente opgeruimd-, het is er op erg veel plaatsen nog steeds erg donker –wat het onveiligheidgevoel in de hand werkt- en er is nog steeds zeer veel grote en kleine criminaliteit –louche smerige cafeetjes bijvoorbeeld gaan na sluiting een paar straten verder gewoon weer open.

De truc van een marketingman zoals u is dat u de mensen laat geloven dat het met ‘t stad in een sneltreinvaart voorruit gaat. Dit is echter helemaal niet het geval. De realiteit is dat u veel meer zou kunnen doen aan het vergemakkelijken van het leven van honderdduizenden Antwerpenaren. U ik ben zot van A het gaat super met ‘t stad campagne is net zo misleidend als veel van de die andere reclame die, via vele verschillende kanalen, over ons wordt uitgestort. Die er bijvoorbeeld voor zorgt dat marginalen liever een breedbeeldtelevisie kopen dan kwaliteitsvoeding. Die ons via de beeldbuis wijsmaakt dat Wobble Waspoeder de vuilste motorolie uit de witste hemden krijgt –dat terwijl men ons vergeet te vertellen dat de polyfosfaten uit dit wondermiddel zorgen voor algenbloei en massale vissterfte. Die de mogelijkheid biedt aan oliemaatschappijen als BP en Shell om de mensen ervan te overtuigen dat zij zich daadwerkelijk voor honderd 100% inzetten voor volgende generaties.

Maar zo werkt dit niet voor steden en burgemeesters. Ik verwacht van een stad, en van u als een moderne burgemeester eerder dat u eerlijk tegen ons bent. Het gaat tenslotte toch om de inhoud en niet om het schreeuwerige cadeaupapiertje. Het is stuitend dat een stad met een structurele werkeloosheid van rond de 16% liever miljoenen steekt in city branding dan in leefbaarheid en structurele verbeteringen voor haar bewoners. Geef een deel van deze 16% eens job bij ’t stad opdat er eindelijk eens op zeer grote schaal werk gemaakt kan worden van het opknappen van achterstandswijken. Opdat er eindelijk eens werk gemaakt kan worden van meer veiligheid. Opdat de burger eindelijk eens snel en effectief geholpen kan worden op het stadskantoor en bij ander stadsdiensten. Zonder u structurele inzet vrees ik namelijk dat onze stad, die ons alle zo lief is, op den duur ten onder gaat aan verbittering en en masse kiest voor het verkeerde -extreem rechtse- pad.

Dus minder marketing en meer structurele verbeteringen en dan worden wij vanzelf wel zot van A en op u

Mathieu Toebosch, Antwerpen

* Zot van A is de slogan waarmee men probeert de Antwerpenaar weer trots op zijn stad te krijgen