Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Nieuwe EON steenkoolcentrale zal evenveel CO2 uitstoten als 2 miljoen auto's"

"Nieuwe EON steenkoolcentrale zal evenveel CO2 uitstoten als 2 miljoen auto's"

ZANDVLIET - Vrijdag voeren de activisten van het Klimaatactiekamp actie tegen de plannen van EON om een steenkoolcentrale te bouwen, en tegen steenkool in het algemeen. Maar wat is er mis met steenkool? Bram Claeys van de Bond Beter Leefmilieu legt uit.

foto7.JPG

Wat is dat, zo'n steenkoolcentrale?

"Dat is een electriciteitscentrale die aangedreven wordt door steenkool. EON wil in de Antwerpse haven een steenkoolcentrale bouwen met een vermogen van 1100 megawatt. Dat klinkt abstract, maar het is héél veel. Het is te vergelijken met een nieuwe reactor voor de kerncentrale van Doel. Die aardgascentrale van BASF (wijst naar de overkant van het kanaal) heeft een vermogen van 400 megawatt."

Wat is er mis met steenkoolcentrales?

"Steenkool is een fossiele brandstof. Ze moet worden opgegraven en dat heeft een negatieve impact op het landschap, het milieu en de mensen. Denk maar aan de honderden doden die elk jaar vallen in steenkoolmijnen in China. Steenkool is niet verzoenbaar met duurzame ontwikkeling."

"Ten tweede, zeer belangrijk: als je steenkool gebruikt, dan stoot je heel veel CO2 uit, wat klimaatverandering veroorzaakt. Dubbel zoveel als wanneer je dezelfde hoeveelheid electriciteit opwekt met aardgas. En als je het doet met zonne- of windenergie heb je helemaal geen CO2-impact."

"Om je een idee te geven: de steenkoolcentrale die EON wil bouwen zal een CO2-uitstoot hebben van 6 miljoen ton per jaar. Dat is ongeveer evenveel als 2 miljoen auto's op een jaar uitstoten."

"Ten slotte is er de impact op de luchtkwaliteit en de gezondheid van de mensen. Een steenkoolcentrale stoot heel veel fijn stof uit en veroorzaakt zwavel- en stikstofdioxide - allemaal gassen die heel schadelijk zijn voor de gezondheid."

"Kort samengevat: steenkool is geen duurzame grondstof. Als ze gebruikt wordt heeft dat onverantwoorde effecten op het milieu en de mensen."

Zou dit de eerste steenkoolcentrale zijn in België?

"Nee, er zijn er al zes: twee in Wallonië en vier in Vlaanderen, maar dit is wel de eerste vergunningsaanvraag voor een steenkoolcentrale sinds meer dan twintig jaar. Sommige van de huidige steenkoolcentrales zijn meer dan zestig jaar oud. Het is een heel oude, heel vervuilende technologie. Niemand met gezond verstand overwoog nog om nieuwe steenkoolcentrales te bouwen."

Waarom EON nu dan wel?

"Omdat de aardgasprijzen, samen met de steenkoolprijzen, de laatste jaren sterk fluctueerden, en dan vooral omhoog gingen. Aardgas was de fossiele brandstof waarmee de laatste tijd het grootste aantal electriciteitscentrales werd aangedreven. Omdat die prijs omhoog ging, zijn investeerders en politici beginnen kijken naar andere mogelijke bronnen van energie. Kernenergie was in de jaren 70 en 80 het grote alternatief, maar nu stelt men vooral steenkoolcentrales voor. Dat is puur economisch, een prijsoverweging."

Wat is een milieuvriendelijk alternatief?

"Het beste alternatief is natuurlijk hernieuwbare energie: windmolens, zonne-energie, biomassa, waterkracht. Die prijzen zie je de laatste jaren sterk omlaag gaan, maar ze blijven in de meeste gevallen duurder dan een steenkoolcentrale."

"Maar de bedenking die we moeten maken is dat je, om een steenkoolcentrale te kunnen gebruiken, je een oplossing moet vinden voor de uitstoot van CO2. Die uitstoot is immers hét grote argument tegen steenkoolcentrales. Dat is ook waar politici het meest gevoelig voor zijn. Daar is vandaag geen oplossing voor, maar EON en anderen geloven dat er een oplossing zal komen - nml. een technologie die CCS heet (Carbon Capture and Storage) en die de CO2 uit de rookgassen haalt om ze op te slaan onder de grond, om zo geen impact te hebben op het klimaat. Alleen is het onduidelijk hoeveel dat zal kosten. De voorspellingen die nu gedaan worden over die kostprijs gaan - in tegenstelling tot de prijs van hernieuwbare energie - alleen maar omhoog. De CCS-technologie is bovendien onzeker en ook de toepassen van CCS zal de andere nadelen van steenkool niet wegnemen"

"Dat maakt het economische plaatje van steenkoolcentrales een pak onzekerder, maar bedrijven zoals EON, die in heel veel landen actief zijn, willen zoveel mogelijk verschillende energietechnologieën hebben, om hun portfolio te diversifiëren."

steenkoolcentrale

Door het Klimaatactiekamp werd ik gewezen op deze onvoorstelbare misdaad tegen het milieu. Ik had het ooit eens in de krant gelezen en dan wel mijn bedenkingen gehad. Ik begreep ook wel dat dit niet de manier is om verder te gaan met energie opwekken, maar ja ach. Een kleine discussie met dochter en vrouw en vrienden en dan was het achter de rug. Maar in de tussentijd zijn we enkele jaren verder en die gekken gaan dus inderdaad door met deze dol dwaze plannen. En wat nu, wat verder???

Ik heb nooit geprotesteerd of actie gevoerd in mijn 54 jaar, altijd maar gedacht, t komt wel goed, maar ik denk dat het niet meer goed komt. Vroeger, in mijn jeugd had je de club van Rome. Die werden ook genegeerd. Het groot kapitaal gaat gewoon door met het vernietigen van de wereld en we doen braaf mee. We blijven netjes van deze geldwolven hun stroom, gas en olie afnemen en zij doen rustig hun ding. En de mensen kijken toe en doen er niets aan. Ik ben op facebook deze week een groep gestart Nee tegen de steenkoolcentrale. Ik hoopte op een toevloed van mensen. Nee dus. de meesten weten gewoonweg niet hoe laat het is. Ik wel 30 seconde voor 12.

Steenkoolcentrale Antwerpen

In de morgen las ik een bericht dat de steenkoolcentrale NIET DOORGAAT .
Het milieu heeft gewonnen door deze negatieve beslissing van gemeente Antwerpen.