Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Andere Politiek neemt in 2007 deel aan de verkiezingen

Andere Politiek neemt in 2007 deel aan de verkiezingen

BRUSSEL -- Het Comité voor een Andere Politiek neemt in 2007 deel aan de federale verkiezingen en wil de komende maanden een politiek programma met concrete voorstellen uitwerken. Dat werd zaterdag beslist op een conferentie aan de ULB in Brussel.

001_DSC_2862_500.jpg

Sinds het Generatiepact reist voormalig parlementslid Jef Sleeckx het hele land af om er bondgenoten te zoeken voor een nieuw politiek initiatief. Sleeckx, bijna 70, was jarenlang de Kempense stemmenkampioen van sp.a, maar botste tijdens de strijd tegen het Generatiepact op veel ontgoochelde socialistische stemmers die zich in de steek gelaten voelden door hun partij. Met die bondgenoten organiseerde Sleeckx zaterdag een 'dag voor een andere politiek' aan de ULB in Brussel.

De organisatoren telden 600 aanwezigen die zich op het eind van de dag mochten uitspreken over drie stellingen. Zonder veel moeite beslisten de aanwezigen dat het Comité voor een Andere Politiek in nauwe samenwerking met de Franstalige tegenhanger "Pour une Autre Gauche" zal deelnemen aan de federale verkiezingen van 2007 op basis van een programma dat de komende maanden zal worden uitgewerkt. Of de beweging ook een partij wordt, moet later nog blijken.

Weinig debat dus over de strategische kwesties. "Daar hadden we vooraf al grondig over gedebatteerd," verontschuldigt Sleeckx zich. Of hij zelf meedoet aan de komende federale verkiezingen laat hij ook open. "Het zijn de lokale comités die moeten beslissen of het in hun kieskring haalbaar is om aan de verkiezingen deel te nemen. Als we er aan beginnen, moet het lukken. We gaan niet meedoen voor 0,2 %."

In een reeks werkgroepen werden al de contouren geschetst van een politiek programma. Een Andere Politiek wil ondermeer gratis openbaar vervoer, meer sociale woningen, een regularisatie voor mensen zonder papieren en een informatiecampagne over de invloed van de Europese Unie. Na een nieuw congres binnen enkele maanden komt er een definitief programma waarmee de lokale comités dan naar de kiezer kunnen trekken.

Aan de andere initiatieven links van de sp.a en PS werden niet veel woorden vuil gemaakt. Al benadrukte Sleeckx wel dat hij blij is dat er ook iets als de 15 december-beweging bestaat. Een beweging met heel wat syndicale verantwoordelijken die eveneens haar wortels heeft in de strijd tegen het Generatiepact, maar die de tijd niet rijp acht voor een electoraal avontuur. "Misschien hebben we andere doelstellingen, maar we zijn tenminste allemaal gekant tegen het neoliberalisme," aldus Sleeckx die er toch aan toevoegt dat hij nog altijd hoopt iedereen samen te brengen in een nieuwe politieke formatie.

001_DSC_2765_500.jpg
001_DSC_2818_500.jpg
001_DSC_2845_500.jpg

Realisme aub

600 aanwezigen volgens de organisatoren.
Ik was aanwezig en heb de koppen geteld: 483 aanwezigen.

Onder die aanwezigen een aantal waarnemers.
De sympathieke turk uit Beringen waarvan mij de naam niet te binnen schiet had aangekondigd met 7 van SPA Genk aanwezig te zijn.
Nog anderen stemde niet mee of tegen.
Stel nu nog dat er 500 overtuigden waren.
Hoeveel zullen willen opkomen met de verkiezingen?
200?
Dat lijkt mij zeer optimistisch.
En hoeveel van die 200 hebben een grote inplanting in de arbeidersklasse?
Zeker niet de 200 aanwezigen van LSP. LSP bestaat voornamelijk uit studenten.
Enige bekenden?
Zelfs Sleeckx wil niet bevestigen dat hij kandidaat is.

Dit initiatief lijkt mij een opgeblazen luchtbel.
0,2% van de stemmen: misschien haalbaar.

Het is een avontuur en meer en meer ernstige mensen zullen dat beseffen.
Waar is de steun van syndicalisten?
En die uit sociale organisaties?

En hoe komt het dat de PVDA niet uitgenodigd was?
De PVDA op zichzelf vertegenwoordigt 4 maal meer mensen dan wat er vandaag bijeen was.
Is dit omdat LSP een afkeer heeft van PVDA?

Na de conferentie ben ik naar de VUB gegaan (zeer korte afstand van de ULB).
Daar was 1200 man aanwezig om de solidariteit te organiseren met Cuba.
Ik snap niet waarom CAP dit liet samenvallen. Maar de progressieven hebben duidelijk hun keuze gemaakt: dubbel zoveel voor Cuba als voor CAP

realisme?!?

Deze man was in de zaal en heeft 483 aanwezigen geteld. Iedereen die er aanwezig was weet dat er nog een pak volk circuleerde buiten de zaal en dat op elke activiteit mensen komen en gaan.

Neen, hij heeft gelijk. Realisme ajb. Als er op één en hetzelfde moment bijna 500 mensen aanwezig waren in de zaal (en dat denk ik ook wel), dan kunnen we er misschien wel vanuit gaan dat er méér dan 600 mensen geweest zijn. Waar zijn we mee bezig ?!?

Waarom was de PvdA niet uitgenodigd. Wel, die was wel uitgenodigd. En zoals zovele van die honderden aanwezigen zou ik het zelfs bijzonder positief vinden mocht er toch nog een samenwerking kunnen tot stand gebracht worden met de PvdA. Hoe groter de eenheid hoe beter.

het was een leuke dag vandaag en het zou nog leuker kunnen worden als de eenheid zich kan uitbreiden met de schrijver van bovenstaande reactie. of denk je nu echt dat KP, SAP, LSP, Sta Op en al die andere het zo evident vinden om samen te werken?

Realisme

Ik heb niets tegen de aanwezigen.
Ik ga er van uit dat zij het hart op de goede plaats hebben (links)
Waar ik wel moeite mee heb is dat sommigen zich zelf blazen wijsmaken.

Het is niet omdat de grote meerderheid van de aanwezigen stemt dat ze willen meedoen aan de verkiezingen in 2007 dat die deelname meer dan 0,2 % kan halen.
Bovendien verdenk ik er bepaalde troskisten van dat ze kost wat kost concurrentie willen doen aan de PVDA. Ook al halen ze een onbeduidend percentage.

realisme

Sleeckx en van Duppen samen op een lijst = vuurwerk. Daarvoor pleiten zou getuigen van een grotere bekommernis om een linkse doobraak dan die eeuwige PvdA-klaagzang op de "trotskisten". Leef jij nog in de jaren 30? Is dat de vernieuwde PvdA? Goe bezig...

Misschien wel

Misschien dat Van Duppen en Sleeckx op éénlijst een goed resultaat zou kunnen leveren.
Maar, wil Sleeckx nog wel opkomen?
Wat die trotskisten betreft, ik heb het in de eerste plaats over LSP.
Die zijn maar in één zaak geïnteresseerd: hun eigen rangen versterken. Je kon er weer niet naast lopen. Gans de dag stond voor hen in die functie.
Ik ben niet van de PVDA, maar, zoals de boodschap van Houtart liet verstaan: het is momenteel het enige valabele alternatief, links van de SPA. Iets beginnen zonder hen kan alleen slecht aflopen.

Deze discussie wordt soms

Deze discussie wordt soms verkeerd gevoerd.
Niemand van de aanwezigen gisteren (en het waren er gewoon zeshonderd die de inschrijvingen zijn gepasseerd) denkt dat onze lijsten zomaar en vanzelf succes zullen hebben.
Waar we wel naartoe willen is een gezamelijke politieke ervaring met bescheiden succes, op basis waarvan we kunnen voortbouwen.

Op zijn tijd zullen er wel sazmenwerkingsverbanden ontstaan met de PVDA. Maar daar zal de vraag in de eerste plaats zijn of de leiding van de PVDA bereid zal zijn haar basismilitanten democratisch te laten beslissen over zo een samenwerking.

Wat is...

Wat is een bescheiden succes?
Waarom zouden de leden van de PVDA een andere mening hebben dan hun leiding?

Het gebeurt wel vaker dat de

Het gebeurt wel vaker dat de leden en sympathisanten van de PVDA een andere mening hebben dan de leiding. Ik denk maar aan het avontuur met RESIST bijvoorbeeld.

Wat de kern van de zaak betreft is de vraag niet of de 600 aanwezigen erin zullen slagen om lijsten te vullen, deel te nemen aan de verkiezingen en de kiesdrempel te halen. Wel of zij in staat zijn genoeg mensen te mobiliseren op hun werk, in hun school, de wijk, het comité waar ze actief zijn.
Verder was 28/10 een startdag en is de vraag vooral welke dynamiek we vanaf nu tot de verkieingen kunnen ontwikkelen. En een dynamiek ontwikkelen doe je niet via cynisme, defaitisme of gelatenheid maar door zeer hard te werken.

De fundamentele vraag die zich rond het CAP/UAG stelt is in hoofdzaak de volgende: if not us, who? If not now, when?

Het moment voor een nieuwe formatie is aangebroken. De samenkomst van 600+ mensen uit diverse linkse partijtjes, actiegroepen, sociale bewegingen, vakbewegingen in functie daarvan is op zich al een historische gebeurtenis.

De vraag is niet of het kan; het moet!

niet overdrijven aub

"een historische gebeurtenis"
"if not us, who?"

Dat je tevreden bent, tot daar. Maar als je de bijeenkomst objectief bekijkt dan was het een flop.
1/3 tot de helft waren studentjes van lsp.
Van de rest is een groot deel niet bereid om zich vollen bak in te zetten.

Als je al 400 actieve leden vindt, dat is nog altijd een fractie van wat de PVDA kan mobiliseren. Met nog één groot verschil: de PVDA is werkelijk ingeplant in de bedrijven en de volkswijken.

Om een serieus alternatief te vormen hadden er zeker 2000 mensen moeten zijn.

Bovendien: als de verkiezingen tegenvallen, wat gebeurt er de dag nadien? Alles opdoeken? Al vechtend over straat rollen? Allen aansluiten bij LSP?

stop eens met het petieterige partijchauvinisme

Ik stel vast dat er hier concurrentiële taal wordt gesproken over of CAP-UAG al dan niet succesvol kan zijn, of de pvda niet meer kan bereiken, of de lsp alles dicteert op de dag van de andere politiek. Maar hetgeen mij vooral bijblijft binnen radicaal links is het grote aantal egotrippers die het grote gelijk in pacht hebben, en ik sluit me graag aan bij iedereen die dat zegt. Radicaal links stelt niets voor, of het nu over pvda, cap, uag, lsp, ... en andere gaat. Dat beginnen beseffen is al een grote pas voorwaarts.

Ik was bijzonder ontgoocheld

Ik was bijzonder ontgoocheld over de opkomst: sinds 1 mei wordt door de CAP promotie gemaakt voor deze dag. Ik had verwacht dat er tussen 1000 en 2000 mensen zouden zijn. Voor een politiek initiatief dat toch nationaal georganiseerd werd, met zo'n grote ambities, is dat toch echt wel een minimum. Er waren zeker geen 600 mensen, maximaal 500. De LSP, die nu al maanden al zijn leden en sympatisanten oproept om aanwezig te zijn, zal er goed zijn geweest voor de helft van de aanwezigen. De SAP en KP die ook opriepen zullen samen ook wel goed zijn voor een 100-tal mensen. Dus waren er hooguit een 100-tal politiek daklozen zaols ik...
Bij de start lag blijkbaar al vast dat de CAP zal deelnemen aan de komende verkiezingen. Ik ben echt benieuwd waar ze de mensen en de middelen hopen te vinden. De dag verliep behoorlijk rommelig, onder andere omdat er geen adequaate vertaling was. 'Daarvoor hebben we het geld niet'was de uitleg. Tja, hoed denken ze dan in godsnaam te kunnen deelnemen aan de verkiezingen? Daarvoor is meer nodig dan de goeie wil vaan en paar honderd LSP-ers. Ik doe in elk geval niet mee aan dit zelfmoordproject.
Dat de PvdA er niet was uitgenodigd zoals de vorige reaktie vermeldt, klopt wel niet. De PvdA gelooft niet in dit project en wil zijn eigen project uitbouwen. Ik kan ze eerlijk gezegd geen ongelijk geven. Voor de start had de LSP al aangekondigd dat ze als zelfstandige partij zullen verder doen. Ook de SAP en de KP zullenzichzelf niet ontbinden dus wordt de CAP een initiatief waarin verschillende groepjes zullen proberen elkaar vliegen af te vangen. jammer maar dit wordt echt niks...

Goede start

Het streefdoel dat door CAP was vooropgezet was 500. Meer dan 600 mensen hebben zich uiteindelijk ingeschreven. Wat mij betreft was de bijeenkomst meer dan geslaagd en een basis om verder te werken. Die mening werd ook gedeeld door de overgrote meerderheid van de mensen waar ik mee heb kunnen spreken ondans de stelling dat sommigen (dezelfden wellicht) hier en op andere fora (politics.be etc) al maanden constant zitten te herhalen dat het allemaal niets zal worden en dat we in 2007 beter met zijn allen stemmen voor de PVDA.

Groeten

Een begin

Jammer dat het samenviel met Cuba aan de VUB. Ik weet zeker dat mensen per vergissingen naar de vub gegaan zijn, i.p.v. de ULB.
En ja, er is een vorm van concurrentie, en nee: we hebben niet de basis bereikt, maar WEL onze doelgroep: verenigingen, syndicale afgevaardigden, activisten ... Dat er 200 van LSP waren? Ik heb een werkgroep geleid rond sociale zekerheid, ik heb 40 namen en ik wil geen afbreuk doen aan de inspanningen van LSP. In voorverkoop hadden ze 150 kaarten verkocht(vaak op manifestaties, aan niet LSP-activisten, en ja er zullen ook wel een aantal anderen op hun uitnodiging zijn ingegaan. Maar ik denk dat de helft van de voorverkoop gewoon uit sympathie was. En in mijn groep(armoedebestrijding) was het 1 op 45... Dat iedereen probeert zijn eigen beweging uit te breiden en in concurrentie... persoonlijk heb ik weinig bezwaar. Op die manier kunnen we wellicht meer mensen bereiken, en meer standpunten verduidelijken, meer problemen aankaarten...
Hou er ook rekening mee dat we geen media, geen budgetten, geen traditie hebben...En onze doelgroep is niet vermogend...vandaar dat we niet mogen verwachten dat iedeeen naar brussel komt.
Er zijn toch ook wel regionale verschillen. Wallonie, liet wat te wensen over (geen waal in mijn werkgroep, alleen brusselaars en vlamingen (ong 50% brussel of vl.brabant). Ook West-Vlaanderen en Limburg... Vandaar: de afstand heeft ook een grote rol gespeeld.
En als er over 4 à 6 maanden een congres komt: ja, dan zouden we er 3x meer moeten kunnen hebben... en dat kan!!!

Dus op een congres over 4

Dus op een congres over 4 tot 6 maanden zal er driemaal meer volk zijn? Ik ben reuze benieuwd. Want je schrijft dat 'we geen media, geen budgetten, geen traditie hebben'en omdat de doelgroep niet vermogend is, 'we niet mogen verwachten dat iedereen naar Brussel komt' Maar over 4 tot 6 maanden zal het dus wel allemaal kunnen...
Wat me, naast de ontgoochelende opkomst, overigens ook opviel was dat er zeer weinig vrouwen aanwezig waren. Het was echt wel een mannenclubje.
Ik kom in elk geval niet meer naar Brussel zolang niet duidelijk is dat dit initiatief de aanhang van LSP, SAP en KP overschrijdt. Voor het jeugdige enthousiasme van de LSP heb ik weliswaar veel respect en jongeren en studenten zijn belangrijk voor de toekomst maar het electoraal draagvlak is absoluut nul (de LSP lijsten hadden samen net geen 3000 stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen) en allicht hebben ze ook geen financiele middelen. Dus: hoe ga je in die omstandigheden kunnen deelnemen aan de verkiezingen ? Dat wordt echt gepruts in de marge en daar pas ik voor. Mijn besluit: de 15 december beweging, die echt gedragen wordt door syndicalisten en klein links overschrijdt, heeft een juiste keuze gemaakt. Nu praten over deelname aan de verkiezingen is gewoon voorbarig. Laat ons hopen dat de PvdA wel een zetel zal halen. In de huidige omstandigheden zijn zij daarvoor het best geplaatst. Maar daarnaast is nu het belangrijkste dat alle krachten, links van de SPa, elkaar vinden rond concrete thema's en nadenken hoe op langere termijn aan een alternatief kan worden gewerkt. Met 500 mensen, op een paar maanden voor de verkiezingen, een nieuw politiek project willen starten om electoraal te scoren, is gewoon onzin.

blijkbaar vergeten jullie

blijkbaar vergeten jullie ook het debacle begin jaren negentig in het zuiden van het land.
Vele syndicalisten stonden toen ook op een lijst. Er was een enorme dynamiek. Wat was het resultaat? Nul! Die mannen kijken nu, door hun slechte, overmoedige, ervaringen heel sceptisch tegen een electoraal initiarief.
btw: is er echt niemand in CAP die de organisatie wat geld kan lenen om zo voor vertaling te zorgen?

Bewondering

Ik kan niet anders dan bewondering uitspreken voor de organisatoren van de conferentie van CAP op 28.10. Zelf nam ik deel aan de werkgroep arbeid alwaar heel wat items besproken werden. In de plenaire vergadering was er inderdaad niet veel tijd voor debat maar die tijd was er wel in de werkgroepen. Ikzelf nam deel aan de werkgroep arbeid en ben vast bereid hieraan verder mee te werken.
Christophe heeft het in zijn commentaar over de door de CAP verguisde vakbondsleiders. Wat een onzin!! Er waren trouwens heel wat sprekers-delegués op 28.10.

Wanneer vakbonden het spel van de patroons (ook al is die de overheid) meespelen kregen ze wel (terecht) kritiek. Zelf ben ik 45 jaar maar ik was aangenaam verrast door het grote aantal jongeren dat aanwezig was. Nog meer verbaasd was ik over de inhoudelijk zeer sterk geformuleerde voorstellen van de jongeren op de werkgroep arbeid. Ik hoop dat deze jongeren hun inbreng blijven leveren en dat we allen samen (tous ensemble!) een alternatief programma kunnen maken dat een realistisch antwoord biedt op de politiek van vandaag die er enkel op gericht is de bestaande arbeid te precariseren en het geld van de Sociale Zekerheid en Belastingen over te hevelen naar de patroons.

Als Christophe ook een videostukje, muziekje etc. wil denk ik dat de CAP hem van harte welkom zal heten om dit op het volgende congres te organiseren.

P. Desmet.

Dat de PVDA niet uitgenodigd

Dat de PVDA niet uitgenodigd wordt is voor mij des te beter. Deze mensen steunen opelijk autoriteire regimes als Noord-Korea, Iran en Cuba. Dit kan ik toch afleiden aan een spandoek waarmee ik hen eens heb zien betogen. Om nog maar te zwijgen over hun Stalin en Mao mening. Stalin of Hitler, één pot nat hoor. Macht, macht macht.
Volgens mij is er zeker plaats voor een linkse partij in ons land. Als het in de buurlanden kan, waarom hier dan niet. Dat het maar niet van de grond komt is volgens mij de schuld van de leiding binnen klein links. Sorry Erik, Anja en Els, maar jullie zijn erg bekrompen. Een wereld van verschil als ik Jan Marijnissen van SP Nederland hoor spreken. Een veel openere geest en niet blijven hangen in oude theorieën zoals de LSP.

Alles is mogelijk

Als ik bovenstaande commentaar lees, dan denk ik dat alles mogelijk is als klein links probeert samen te klitten.
Nu krijgt de PVDA al kritiek omdat ze Cuba steunen.
In Zuid Amerika zien de volkeren Cuba (en Venezuela) als lichtbakens in een poel van armoede en imperialisme. Cuba heeft duizenden dokters voor het volk in tientallen landen die onbaatzuchtig de bevolking helpen.
Zie je die nieuwe beweging al een standpunt innemen over Cuba? De Kp die Cuba steunt. LSP die vindt dat de regering moet omvergeworpen worden?
Ernstige mensen haken af met zo'n hutsepot.

1/2 LSPers: Wat LSP er zelf over zegt

Nieuwe formatie gelanceerd!

Gisteren lanceerden zo'n 600 aanwezigen aan de ULB een nieuwe politieke beweging in België. We schrijven een jaar na de staking tegen het Generatiepact, die de breuk tussen grote delen van de vakbondswereld en de traditionele partijen in de verf zette.

Peter Delsing

De recente gemeenteraadsverkiezingen toonden opnieuw de ruimte aan voor een consequente, linkse oppositiestem die zich afzet tegen het neoliberale beleid van alle grote partijen. Dat deed de kiesuitslag vooral op een negatieve manier: het VB liet zich - alle reclametechnieken ten spijt - geen stemmen afsnoepen door de establishmentpartijen. Deze laatsten kenden, bijvoorbeeld in Antwerpen, hoogstens een onderlinge herschikking.

Wat er positief opviel op de conferentie gisteren was dat van meet af aan de toon werd gezet: dit zou niet zomaar een vrijblijvend theekransje worden over “linkse politiek”, maar een dag waarop ook beslissingen zouden worden genomen.

Bijvoorbeeld over deelname aan de federale verkiezingen in 2007, over de nood om een concreet programma uit te werken - volledig los van de heersende liberale dogma’s, en de intentie om van een beweging naar een volwaardige partij uit te groeien.

Over deze drie punten werd op het einde van de conferentie een stemming gehouden: telkens toonde een overweldigende meerderheid zich voorstander van de voorstellen. De hele conferentie werd getekend door een gevoel van dringendheid: dit is een unieke kans om een breed links alternatief, op termijn een nieuwe arbeiderspartij, te lanceren - met diepe wortels in de vakbonden en de wijken, onder scholieren en studenten.

Ondanks meningsverschillen over specifieke punten, werd door de verschillende groepen en individuen op de conferentie gezocht naar een gemeenschappelijke noemer waaronder een brede, anti-neoliberale formatie kan worden gelanceerd. Er was een scherp aangevoelde verantwoordelijkheid dat deze dag niet mocht mislukken, wilde het streven naar een nieuwe arbeiderspartij niet voor jaren worden teruggeslagen. Er is een enorm belangrijke stap vooruit gezet.

Zonder onszelf op de borst te kloppen, was het in belangrijke mate LSP-MAS dat steeds is blijven hameren op de nood van, allereerst, de conferentie zelf. Politiek is de kunst van het zien van een moment; van het grijpen van kansen, en ze niet door onze handen te laten glippen. Daarnaast was het was ook absoluut nodig om te komen tot praktische conclusies over de weg vooruit (onder meer over verkiezingsdeelname). De LSP behaalde haar eigen streefdoel om een 300-tal leden en sympathisanten naar de conferentie te mobiliseren.

Tijdens de eerste plenaire sessie schetste Jef Sleeckx (gewezen SP.a-parlementair) de achtergond van het initiatief. Daarna werd het woord gegeven aan syndicalisten, activisten uit diverse bewegingen (rond huisvesting, vrouwenrechten, antiracisme, ecologie, etc.), een gemeenteraadslid van de WASG in Aken, jonge sprekers die het belang van jongerencampagnes voor een nieuwe arbeidersformatie aanduidden,...

Er was ook Gustave Dache, monument van de Waalse arbeidersbeweging en oud-stakingsleider, die met - ondanks zijn leeftijd - ontembare geestdrift op de conferentie stelde: “Ik dacht eerst dat er iets van een 200 à  300 mensen zouden zijn, deze aanwezigheid verrast mij en verheugt mij zeer. Jullie aanwezigheid is op zich een politieke handeling. Dit moet in een nieuwe partij uitmonden, die nationaal georganiseerd is. Een partij voor de arbeiders en voor iedereen!”.

De discussies op de conferentie en in de werkgroepen weerspiegelden natuurlijk een grote diversiteit. Maar de wil leek aanwezig om te komen tot een werkbaar, gemeenschappelijk programma rond verschillende thema’s. In sommige gevallen werden daar ook al actievoorstellen aan gekoppeld.

Het zal nodig zijn om de discussie over het programma niet te betonneren. Iedereen heeft spreekrecht: we moeten ons verzetten tegen ideeën, door sommige groepen tijdens de weken voor de conferentie geopperd, om formeel het aantal sprekers per organisatie te willen beperken. Dat getuigt niet alleen van weinig respect voor de leden van die organisaties, het is fundamenteel antidemocratisch.

Wat ook belangrijk is: natuurlijk moet er gezocht worden naar een brede consensus over een anti-neoliberaal programma. Maar daarnaast mogen meningsverschillen aan bod komen, dat is trouwens onvermijdelijk in een breder initiatief. Zolang het maar op een beschaafde manier gebeurt, en er een oprecht streven is naar een gemeenschappelijke noemer waaronder een nieuwe arbeiderspartij kan opkomen.

Velen, onder meer in syndicale middens, zullen nog van buitenaf hebben afgewacht wat de conferentie zou opleveren. Het komt er nu op aan zelf actief te worden. De lokale afdelingen van het Comité voor een Andere Politiek moeten de komende weken worden geconsolideerd en verder uitgebouwd, onder meer door op straat campagne te voeren en tussen te komen in bewegingen. Nieuwe afdelingen kunnen op basis van de conferentie worden gelanceerd.

Dit kan de basis vormen voor een totaal andere soort partij dan de steriele eenheidsworst van de gevestigde burgerlijke politiek. Een arbeiderspartij met massaal actieve en betrokken leden. Met een laag van syndicale militanten die in de bedrijven een bredere laag kunnen bereiken. Een lidmaatschap dat niet streeft naar postjes, maar het collectieve belang van de werkende klasse en de jeugd vooropstelt.

Zo’n alternatief is een bom onder de politieke situatie in België en kan extreem-rechts de eerste reële verkiezingsnederlagen toedienen. Verwacht er niet overdreven veel over te lezen of te zien in de establishmentpers (TV hebben we niet waargenomen gisteren, misschien was 600 mensen te weinig?). Informeer je via de arbeiderspers, die ook een “nieuwe arbeiderspartij” tot één van haar instrumenten zal moeten maken, als ze het kapitalisme efficiënt wil bestrijden en verslaan.

Vergadercultuur en armoede

Vergadercultuur en armoede zijn moeilijk verenigbaar. Politiek en passie zijn onmogelijk verenigbaar. Politiek is kil en berekend, zeker in onze tijd. Ziedaar de beperkingen die het CAP voor een onuitvoerbare opdracht stellen.

Ik zie het CAP niet het kapitalisme of extremisme bestrijden. Daarvoor zijn de uitgangspunten verkeerd. Het CAP voert vooral opositie tegen de partij waaruit de oprichter afkostig is, tegen de SP.A en tegen de vakbonden. Die kritiek is op zich terecht, maar misschien is het gepast om zich af te vragen hoe het politiek landschap eruit zou zien zonder SP.A. In een coalitie van CD&V en VLD, wie zal daar eerst bediend worden? Wat zal er nog overschieten voor de 'hardwerkende arbeidersman en -vrouw'?

Ik denk dat we inderdaad een aantal belangrijke kritieken t.o.v. het 'modern socialisme' moeten uiten, maar niet vanuit een bij aanvang vijandige positie. Vijandigheid verwijdert ons enkel verder van het objectief.

Hoe komt hij daarbij

Jo stelt: "Het CAP voert vooral oppositie tegen de partij waaruit de oprichter afkomstig is, tegen de SPA en tegen de vakbonden"

Tiens, hoe komt JO er bij dat er vooral tegen de vakbonden oppositie gevoerd wordt."

Daar kan toch geen grond van waarheid in zitten????????????

wat een bekentenis

Als het waar is dat LSP een 300-tam leden en sympathisanten naar de conferentie heeft gehaald, dan stelt zich een probleem:

dit initiatief wordt gedomineerd door een ultra-gauchistische secte.
Ze zullen niet nalaten om nog meer hun greep op CAP te versterken.
Het betekent ook dat grote conflicten onvermijdelijk zijn.

Ze zijn immers gewend om het laken volledig naar zich toe te trekken.

klimaat van vijandigheid?

Een van de redenen dat het CAP werd opgericht, is uit frustratie dat de vakbonden hun werk niet meer (kunnen) doen. Een klimaat van vijandigheid dat ik enigszins kan begrijpen, maar geen goede basis vind voor een 'andere politiek'.

Negativisme als uitgangspunt voor verandering, daar geloof ik niet in, of het nu van links of van rechts komt.

Het enigste wat LSP op 28/10

Het enigste wat LSP op 28/10 domineerde was de sandwichebar tijdens de pauze.

Triestig

Om te beginnen ik ben geen PVDA'er,LSP'er,KP'er of wat dan ook.
Ik vind het heel verontrustend dat hier alleen maar negatieve commentaar wordt gegeven.
Iedereen zou beter is voor de spiegel gaan staan.
Wat haalt de PVDA met de verkiezingen na jaren en jaren van inzet?
Dit telt ook voor LSP.
Als je eerlijk bent dan moet je gaan nadenken want nergens (buiten enkele gemeente en districten) kom je niet aan de bak.
Links blijft maar op elkaars kap zitten i.p.v. godverdomme is rond de tafel te gaan zitten en blijven zitten tot men tot een concensus komt.
Er zal inderdaad langs verschillende kanten water bij de wijn moeten gedaan worden.
Ik ben maar een gewone man in de straat maar rechts organiseerd zich wel of ben ik de enige die dat ziet.
Dit moest me toch even van het hart.
I.p.v. te kibbelen ga samenzitten en terk ten strijde met een serieus links alternatief!!!

grtz

Hoeveel etc?

Niemand beweert hier dat er 300 LSP'ers aanwezig waren. Dat zou uiteraard een schromelijke overdrijving zijn. Maar de LSP heeft zich op heel wat plaatsen verantwoordelijk gesteld voor de verkoop van de kaartjes en kon dus een 300-tal verkochte kaarten binnenleveren. Daar lijkt me toch niets mis mee. Dat is wat je noemt mobiliseren. Uiteindelijk blijken er 650 mensen hebben deelgenomen aan de dag. dat betekent dus dat er nog 350 mensen via een andere weg aan een kaart gekomen zijn. De dag werd dus niet door één stroming gedomineerd, dat kan niemand beweren...

lsp beweert iets anders

Te lezen op de website van lsp:

"De LSP behaalde haar eigen streefdoel om een 300-tal leden en sympathisanten naar de conferentie te mobiliseren. "

Aangezien iedereen die er was het er over eens is dat het aantal aanwezigen boven de 500 maar onder de 600 bedroeg, duidt dit op een grote dominantie.

CAP zal dus een beweging van voornamelijk studenten worden.

Discussieren over het aantal

Discussieren over het aantal aanwezigen lijkt misschien muggenzifterij maar het is echt wel belangrijk om het juiste draagvlak en de potentiele kracht van het initiatief te kunnen inschatten.
Op de website van LSP lees ik net dat LSP 200 leden en 150 sympatisanten mobiliseerde voor de conferentie. LSP heeft er geen belang bij het eigen aandeel te overdrijven vermits vooral LSP wil dat de CAP zal slagen. LSP zegt ook dat de eigen leden in de zaal 500 deelnemers telde. De organisatie mag wel zeggen dat er 600 waren maar wie er aanwezig was en een beetje telde- zoals ik- weet dat dit niet klopt: waarom zouden er 100 mensen buiten de zaal gebleven zijn? Dat betekent dus dat er buiten de LSP maar 150 mensen waren en daaronder allicht tientallen waarnemers, zoals Kojak van SPa, die niet aktief zullen meewerken. Als je van die 150 dus de achterban van SAP en KP aftrekt, schiet er amper nog iets over.
Het verslag op de LSPsite is verder ook interessant omdat het toekomstige knelpunten al goed aangeeft: de samenwerking met Une autre gauche die moeilijk ligt, de wrevel bij LSP dat de andere deelnemers niet echt gemobiliseerd hebben voor 28/10,...
Helaas, op een ander politiek zullen we nog even moeten wachten... tenzij de PvdA echt doorzet op de nieuwe koers en de andere linkse krachten het vroegere stroefe discours van de PvdA willen vergeven. Als dat gebeurt is een reorganisatie van alle linkse krachten misschien toch haalbaar.

Jongens toch, iedereen die

Jongens toch, iedereen die aanwezig was kon toch vaststellen dat het om een heel gevarieerd publiek, jongeren én ouderen, veel syndicalisten maar ook mensen uit andere bewegingen, vrouwen en mannen, mensen uit radicaal linkse partijen maar ook een pak anderen... Jij hecht plots wel bijzonder veel geloof aan hoe de LSP dit voorstelt naar zijn eigen publiek. Naar mijn weten heeft de LSP nog nooit méér dan 150 mensen op een activiteit weten te verzamelen.

Er waren wel degelijk altijd

Er waren wel degelijk altijd mensen buiten de zaal om iets te drinken of een hapje te eten, naar het WC te gaan, wat te discussiëren, kijken naar hun kind in de creche etc... Daarnaast waren er mensen die enkel een voor-namiddag konden komen. In die zin is er altijd een verschil tussen mensen die op een bepaald moment in de zaal zaten (en werden geteld) en het totaal aantal mensen die zich hebben ingeschreven aan de receptie (niet iedereen heeft zich wellicht ook ingeschreven). Daarnaast zijn de symphatisanten van LSP helemaal geen LSP leden en zijn die mensen wellicht in de eerste plaats gekomen omdat ze interesse hadden in CAP. Die zijn dus ook nieuw.

Groeten.

samenstelling zaal

geef toe,

het was voornamelijk een mannenzaak. En kleurlingen waren er ook bijna niet.
Syndicalisten: zeer weinig.
In elk geval: als LSP schrijft dat zij 300 van de 500 aangebracht hebben, als ze liegen, dan kan je zo zien aankomen dat ze een gevecht zullen aangaan om de zaak te domineren. Bij "une autre gauche" is het op die manier tot een breuk gekomen.
Ik heb met één LSP'er gesproken die het zo stelde: "Dat zal op niet veel uitdraaien. Het belangrijkste is dat we er enkele leden aan overhouden".

Ik had het aantal nog onderschat

Ik lees zojuist de franstalige website van LSP:
Niet 300 maar 350 deelnemers via LSP.

"Resultat: 200 membres et environs 150 sympathisants et collègues de membres du MAS ont participé à  la conférence."

Gisteren op de LSP-site: 300

Gisteren op de LSP-site: 300 LSP-leden en sympathisanten
Vandaag op de LSP: 350 PLS-leden en sympathisanten.

Vandaag in De Morgen en de meest andere kranten: 650 of méér dan 600 aanwezigen.
Op de LSP site: nauwelijks 500 aanwezigen.

Binnen enkele dagen op de LSP-site:
Een dag met in totaal 400 aanwezigen waarvan ongeveer 600 LSP-leden en sympathisanten ;-)))

Het is inmiddels toch al veel langer geweten dat die gasten niet met spek maar met ganse varkenspoten tegelijk schieten.

Maar wel opletten met fluitjesjournalistiek hé vriendjes.

oude zak

Kort 3 opmerkingen,
Ik ben een oude zak en ben zeer blij met de massale aanwezigheid van jongeren. beter zo dan andersom
De PvdA is ondanks die plus nog in niets veranderd, ondanks de interviews van de laatste dagen: het project wordt op voorhand afgeschoten.
Mijn stem voor de PvdA was een proteststem. Ik vraag de Pvda dan ook om mijn stem niet te gebruiken tegen anderen. Gelieve ook wat meer met de voeten op de grond te staan: waar er geen dokters op de lijst stonden was het reultaat niet goed

we zijn pas begonnen

We moeten dit objectief bekijken: 500 à  600 mensen kwamen in Brussel samen voor een links alternatief tegen het neoliberalisme. Dat is heel goed, maar slechts een begin. We moeten gaan naar één breed electoraal initiatief dat vld en sp.a (en ook groen) de rekening presenteert van 8 jaar paars beleid. Stel je voor dat we in Antwerpen een lijst kunnen neerleggen met Jef Sleeckx, Dirk Van Duppen, een reeks delegees uit het Antwerpse, allemaal samen. Dat zou pas iets geven!
Wie maakt er zich nu zorgen over of er 500 dan wel 650 mensen waren zaterdag, of de lsp beweert er met 200 of 300 te zijn? Dat zegt enkel iets over de grote monden zelf die dat beweren. Dat is niet het echte debat. De inzet ligt elders: één eengemaakt alternatief; Sleeckx, vanoutrive, pvda, lsp, sap, kp, linkse syndicalisten van de 15decemberbeweging en allerlei activisten samen... Wie neemt zijn verantwoordelijkheid om dit waar te maken?

niet op flessen trekken aub

Dat je een oude zak bent, dat laat ik voor je eigen rekening.
Dat je PVDA gestemd hebt, dat betwijfel ik.
Wat de PVDA doet met zijn stemmen, dat zullen we in Solidair lezen.

Wat hemeltergend is met die conferentie is niet zozeer de borstklopperij van de PVDA,(Bij mijn weten hebben ze nog geen standpunt ingenomen) maar wel die van LSP en een reeks andere deelnemers: historische gebeurtenis, een groot succes...

De realiteit is anders. Wie de verslagen goed leest stelt vast:

- dat er ietsje meer dan 500 aanwezigen waren.
- dat de grote meerderheid van kleine partijtjes komt: LSP, SAP, KP, PC...
- dat het er zeer intellectualistisch aan toe ging.
- dat er niet gediscussieerd is waar de organisatie naar toe gaat.
- geen structuur
- geen verkozen bestuur
- geen strategische keuzes
- niet echt een programma
- weinig of geen arbeiders / syndicalisten
- weinig allochtonen
- geen betrokkenheid van de PVDA
- langs franstalige zijde zal LSP een parallelle organisatie uitbouwen
- geen eenheidsorganisatie
- elke controverse werd uit de weg gegaan

Maar Houzee: er wordt deelgenomen aan de verkiezingen. Je moet al werkelijk bijzonder naif zijn om te geloven dat daar iets kan van voortkomen. Of zoals LSP het laat uitschijnen: een doodgeboren kind.

dokters op de lijst,de normaalste zaak van de wereld

Wat is dat voor gezever.De dokters zijn van de PVDA en staan er vanzelfsprekend op en geeft de partij ook kansen om een goed resultaat te halen;De andere partijen pakken toch ook uit met hun kopstukken of met publieke figuren om meer stemmen te halen.Ik heb ook voor de PVDA gestemd ,niet uit protest maar om hun programma,lagere medische kosten dank zij het kiwimodel,lagere gemeentetaksen,energie goedkoper maken door als stad of gemeente in het groot aan te kopen en te verdelen onder de inwoners.De PVDA pleit ook voor een broodnodige vermogensbelasting ,waar ook de vakbonden achter staan.Allemaal zaken die de kleine man aanbelangt ,de armoede tegen gaat en de rijkdom een beetje herverdeeld.Daarom heb ik voor hen gestemd en als ze konsekwent blijven krijgen ze steeds weer mijn stem.Met alle respect voor al die linkse initiatieven maar dat komt electoraal nooit van de grond.De enige kans voor iets links van de SPA is een open lijst met de PVDA .

Op Indymedia Oost-Vlaanderen

Op Indymedia Oost-Vlaanderen maakt iemand een eigen verslag van de dag: http://ovl.indymedia.org/news/2006/10/13437.php

Ik kan niet begrijpen waarom zoch hier op deze site een bekvechterij ontvouwt over aantallen, logos, en weet ik veel nevenkwesties.

Wie die dag niet ziet zitten, kruipt toch niet in de pen. Niet ?
Zwakheden op die dag ? Dat zal wel zijn !!!!!
Wie over zo'n dag kontent is, dat die er het beste van maken !

Ik kan ook niet begrijpen waarom al deze mensen anoniem willen blijven of met schuilnamen werken en toch hun commentaar al klaar hebben.Dat gaat er bij mij niet in. Zo'n site als deze dient toch om een gesprek en interactie op te bouwen, niet om een andere politiek af te breken

Ik heb ooit erge bekvechterij meegemaakt tussen een BBTK-er en een LBC-er over het woord "non-profit" of "socio-profit". Elk van de vakbonder maakte gebruik van een van deze worden om zijn eigen en zelfde sector aan te duiden. Dan vraag je je af, waar zijn we mee bezig ? Met een witte woede uit te bouwen of met de andere vakbond zwart te maken ?

In de zelfde lijn heeft de laatste (spijtig genoeg anonieme) commentator gelijk: stel nu eens dat die 28/10 een stapje zou zijn in het tot stand komen van een breed electoraal front dat een linkse afrekening kan maken van 8 jaar Verhofstadt.Los van allerlei berekeningen over politieke vernieuwing of pleidooien voor nieuwe politieke formaties. Dan ligt daar toch onze verantwoordelijkheid: na dat stapje samen een volgende stapje zetten en we zullen zien welk erna enz.

Anoniemen, maak jullie bekend !
Neem kontakt en we orgasnieren ergens in dit land een publiek debat !
We nodigen uit: Alle politieke stromingen die tegen de EU-grondwet en tegen het generatieapact waren. Ieder krijgt tijd voor zijn menig.

Dit soort internetgekibbel is een slechte zaak voor iedereen, behalve voor rechts.

Wie doet mee ? Neem kontakt !

Raf Verbeke
voorheen afgevaardigde Carnoy
Spitaalpoortstraat 84
9000 Gent
0497/23.07.60.
carineraf@telenet.be

Beste Raf, Aantallen zijn

Beste Raf,
Aantallen zijn helaas wel belangrijk. Een nieuw politiek project moet, om levensvatbaar te zijn, ruimer zijn dan de achterban van LSP, SAP, KP. Jef Sleekx heeft zelf altijd gezegd dat het ruimer moet zijn dan klein links. Ik twijfel echt niet aan het engagement van de betrokken militanten maar dat volstaat dus niet. De LSP, zonder enige discussie de grootste groep op de conferentie, bestaat vooral uit studenten. Die zijn heel gemotiveerd maar financieel, organisatorisch en qua inplanting in de arbeiderswereld, stelt het niks voor. Kijk naar hun verkiezingsresultaten op 08/10/06: in totaal 3000 stemmen...
Als je de achterban van LSP, SAP, KP aftrekt, waren er op de conferentie hooguit 150 anderen. En dat voor heel Belgie !
In die omstandigheden beslissen om deel te nemen aan de verkiezingen over enkele maanden is een verkiezingsnederlaag organiseren. Waar haal je de middelen en de mensen om het programna bij een breed publiek bekend te maken? Ik heb een tijdje geleden een mail gestuurd waarin ik stelde dat er niet alleen politieke maar ook praktische objectieven gesteld moeten worden (per landsdeel 100.000 Euro en voor heel Belgie 3000 medewerkers) om enige kans van slagen te hebben bij de verkiezingen. (Overigens: deze brief werd niet gepubliceerd in de mailbox van CAP terwijl de website toch zegt dat,in tegenstelling tot de sites van andere politieke partijen, alle meningen welkom zijn en gepubliceerd worden. Ik heb al ervaren dat de website van de PvdA wel al mijn opinies publiceert, dus die doen blijkbaar wat de CAP zegt. Misschien is er geen sprake van censuur maar krijgt men het niet georganiseerd maar dat is dan eigenlijk al even erg: als je dat niet geregeld krijgt, waar zal dan het vermogen vandaan komen om over een paar maanden iets te kunnen realiseren in de verkiezingsstrijd? )
Mijns inziens kan zo'n politiek avontuur hooguit tot ontgoochel;ing leiden. Daarom vind ik het initiatief van 15 december veel beter: vooraleer deel te nemene aan de verkiezingen, moet er nog heel wat voorbereidend werk worden verricht om de vele politieke daklozen te verenigen want anders bereik je een averechts effect. Ik ben er zeker van dat als CAP deelneemt aan de verkiezingen en dan hooguit 0,5 tot 1 procent haalt, het initiatief heel snel een stille dood zal sterven.
Ik ben links maar ook praktisch. De muggenzifterij tussen LSP, SAP, Une autre gauche,...interesseert me niet maar het doet me wel sterk twijfelen aan de interne cohesie. LSP klaagt op haar website dat zij op 28/10 de afwas en de opkuis konden doen maar inhoudelijk niet genoeg aan bod kwamen en LSP kondigt al aan dat ze Une autre gauche niet zien zitten en dat ze in Wallonie een eigen CAP gaan uitbouwen. Tja, jongens toch...
Ik hoop dus Raf dat jij en de anderen die nu zo enthousiast zijn straks geen zware kater zullen hebben. Het gevaar daarvan is dat mensen gaan afhaken en denken dat een andere politiek toch niet mogelijk is. Ik geloof daar wel in maar het vergt meer voorbereiding en een veel breder draagvlak dan dat van 28/10.

voor de accuraatheid

Beste mensen,
de LSP had exact 176 leden ingeschreven voor 28/10. Dat cijfer komt van een militant van de lsp! Daarnaast hebben ze nog een 120tal kaarten verkocht tijdens CAP- en andere activiteiten, aan mensen dus die vaak niets te maken hebben met lsp en consoorten. De SAP was blijkbaar met een pak minder, de KP met een handjevol mensen. Volgens de inschrijvingslijsten van 28/10 waren er meer dan 600 mensen aanwezig. Als we het heel ruim schatten, kwam maximaal 300 man uit georganiseerde kleinlinkse hoek.
Het is waar: te weinig vrouwen, weinig 'allochtonen', veel jongeren. Maar wel zeker een paar honderd mensen die als individu uit eigen beweging naar 28/10 zijn gekomen. Het hoeft niet overdreven te worden, maar dat is wel een groep mensen waarmee initiatieven kunnen worden genomen, hopelijk nog met vele andere individuen en groepen erbij.

176

Tja, de mist trekt blijkbaar wat op. Eerst beweren dat je 350 mensen hun stemgedrag kan controleren en dan blijkt achteraf dat het om 176 mensen gaat. Het CAP heeft de LSP absoluut niet nodig, integendeel...

we zijn er nog niet van af

Dat die ene lsp-er beweert dat er 176 waren, maar hun voorzitter die zegt dat er 200 leden en 150 sympathisanten waren. We zullen het nooit exact weten. Opvallend dat in hun analyse is dat ze een aantal kritieken die hierboven geformuleerd werden overnemen. Ze doen nogal denigrerend over heel wat tussenkomsten en bevestigen dat er zeer weinig arbeiders waren.

We weten niet wat de toekomst zal brengen. Wat we wel weten, dat is welke koers LSP zal varen. UAG zal concurrentie aangedaan worden met een parallelle organisatie in Wallonie. Zij willen ook een partij vormen, maar ondertussen als partij in de partij werken. Bovendien vinden ze dat ze tot nu toe te weinig aan bod komen. Het is daarom dat ze in de verf zetten dat ze meer dan helft vertegenwoordigen.

Er zijn maar twee mogelijkheden. Ofwel gaan ze hun eigen koers los van CAP, wat mij de beste oplossing lijkt. Ofwel zullen ze de leiding van het initiatief de facto nemen.

Een van de problemen met LSP is bovendien dat zij vanuit Londen geleid worden. Een weirdo, een zekere Taaffe dicteert daar de politieke lijn die te volgen is in elk land waar er een sectie is.

Leugens ontmaskert

Al de LSP leugens en die van good all ouwe zot worden hier bevestigd.

beste Raf, lees dit eerst

beste Raf,
lees dit eerst eens en geef dan commentaar op degenen die niet zo possitief zijn als jij :http://marxisten.blogspot.com/2006/10/dissectie-van-een-papieren-tijger-de.html en geef commentaar

omdat de link uit de vorige

omdat de link uit de vorige post blijkbaar is verwijderd: ik heb de tekst opgeslagen. Veel leesplezier.

"Dissectie van een papieren tijger: de 15 decemberbeweging
Op donderdag 19 oktober kondigde de 15 decemberbeweging haar bestaan publiekelijk aan via een eerste persconferentie. “De massale oppositie tegen het generatiepact mist een politieke thuis. De 15 decemberbeweging wil daaraan tegemoet komen.” klonk het zelfverzekerd. Op de analyse is niets aan te merken maar het arrogant toontje is minder. Het getuigt van een zeker lef om in naam van die brede oppositie te spreken. Maar dat is dan ook het enige lef dat deze beweging tentoonspreidt. Voor de rest is het twijfelzucht en koudwatervrees troef. Het CAP is op dat vlak toch een stuk bescheidener en eerlijker en beschouwt zich als een (nu nog) klein deel van die brede oppositie zonder zich als dé spreekbuis te willen opwerpen. Het feit dat beide bewegingen in elkaars vaarwater zitten (en dit wordt ook zo gezien door de pers) moet toch de nodige vragen oproepen.

Om de toon, motieven en posities van de 15 decemberbeweging te snappen, moet men eerst eens kijken waar zij vandaan komt. Laat ons inderdaad eens de spreekwoordelijke stal belichten…

Een bastaardkind van de PVDA?

Het initiatief tot het oprichten van de 15 decemberbeweging kwam overduidelijk uit PVDA-hoek en haar syndicale periferie die voor een stuk het resultaat is van de beruchte ‘duikbootpolitiek’. Het is niet toevallig dat onder de 200 ondertekenaars heel wat vakbondssecretarissen zitten. Deze duikbootpolitiek houdt in dat men opklimt in het vakbondsapparaat niet op basis van strijd maar op basis van stil mollenwerk. Keerzijde van deze methode is dat éénmaal men in een bepaalde positie zit, men niet beschikt over een basis waarop men kan terugvallen om zich te verdedigen tegen de rechtse vakbondsbureaucratie. In de praktijk betekent dit dan ook dat men eigenlijk de keuze heeft om ofwel zijn mond te houden en zachtjes mee te huilen met de vakbondsleiding (terwijl er in de wandelgangen wel al eens een occasionele kritische opmerking afkan) of om zijn hoofd uit te steken en gelyncht te worden door diezelfde bureaucratie.

Op het vlak van postjesjagerij is de vakbondsbureaucratie vrij kannibalistisch ingesteld. Echter de ‘zelfverklaarde linkse vakbondssecretarisen’ verschillen in niets van de rest wat betreft gekonkelfoes en achterbakse spelletjes in ‘het gevecht om de postjes’. De affaire Faust in BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde is hier een bekende illustratie van.

Onze heldhaftige vakbondssecretarissen van de 15 decemberbeweging opteren dan ook voor een profiel dat ‘aanvaardbaar’ is voor de rechtse bureaucratie die liever op de schoot zit van de patroons en de sp.a dan consequent de belangen van de werkende klasse te verdedigen. Vandaar dat men opteert voor de vaagheid van een beweging en men zich ondubbelzinnig uitspreekt TEGEN een duidelijk electoraal alternatief op korte termijn. We citeren Jan Van Meirvenne van de 15 decemberbeweging: “Wij vinden het voorbarig om nu mee te doen aan verkiezingen. We willen eerst de beweging uitbouwen en een brede basis geven alvorens na te denken over verkiezingen. Wij volgen natuurlijk wel het initiatief van Sleeckx op, maar zoals het er nu uitziet zou dat voor ons echt wel zelfmoord zijn.” Op dat ene vlak zijn ze toch eerlijk.

Wat betreft de race tegen het Vlaams Belang kunnen we ons echter geen tijdverlies permitteren. De opbouw van een reëel politiek alternatief moet nu beginnen, niet in een verre toekomst. Het is nu al duidelijk dat de 15 decemberbeweging qua dadendrang niet echt hoge toppen scheert. We laten Luc Desmedt aan het woord:” We zullen politieke actiemiddelen gebruiken die de discussie uitlokken en we denken aan het lanceren van een petitie daarvoor een goed instrument kan zijn. Het vragen van een handtekening vergt immers een concrete discussie over een concreet actiepunt. Toch willen we nu even de onderhandelingen rond het IPA afwachten alvorens we een petitie lanceren. Na het IPA kan je van ons wel acties verwachten die de politiek terug naar de werkvloer brengen.” Tiens, tiens… het IPA zelf is kennelijk geen geschikte gelegenheid om de discussie aan te knopen. Het lijkt eerder de ‘stel uit tot morgen wat je vandaag kan doen’-beweging. Of is het omdat men dan stelling moet innemen tegen de nationale vakbondsleiding dat men de “beker van het IPA” liever aan zich laat voorbijgaan?

Hiermee is meteen ook een fundamenteel verschil aangetoond met het CAP dat vooral gedragen wordt door mensen uit de vakbondsBASIS: delegees en hoofddelegees van kleine en grote bedrijven die de confrontatie met de vakbondsleiding niet schuwen. Linkse vakbondssecretarissen die bij de minste druk van boven hun staart intrekken zijn geen basis om een nieuwe politieke formatie voor de werkende bevolking op te bouwen. Verkiezingen zijn trouwens maar een middel om een arbeidersformatie op de politieke kaart te zetten. Het belangrijkste is dat die formatie een instrument is voor de arbeiders waarmee ze de strijd kunnen aangaan op de werkvloer, de wijk, op straat…Maar verkiezingen dwingen je wel om ‘uit je kot te komen’ en duidelijk stelling in te nemen.

De algemene benadering van de 15 decemberbeweging en haar herkomst doet een al dan niet bewust manoeuvre van de PVDA tegen het CAP vermoeden. De 15 decemberclub wil “werken in de diepte en een breed draagvlak opbouwen zonder zich te vergaloperen in 1 of ander electoraal initiatief.” Vertaald naar de praktijk: de 15 decemberbeweging wil wat vrijblijvende linkse leuter verkopen in de wandelgangen van het vakbondsapparaat. De echte politieke arena schuwt men om de vakbondsleiding niet voor het hoofd te stoten. En uiteraard niet vergeten: de PVDA die onder het mom van vernieuwing zich profileert als dé nieuwe arbeiderspartij kan concurrentie missen als kiespijn.

Sommige nauwe medewerkers van het CAP hebben ‘het voorrecht’ om de mensen van de 15 decemberbeweging van dichtbij aan het werk te zien in de syndicale arena van BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde, de grootste BBTK afdeling met 71. 000 leden (25% van het nationaal lidmaatschap). De werking van deze afdeling wordt systematisch geïmmobiliseerd door een ware ‘clanoorlog’ tussen vakbondssecretarissen. Aan de ene kant heeft men de ‘stam Frissen’ (huidig voorzitter) en aan de andere kant de ‘stam Eric Van Der Smissen’ waarvan de namen allemaal zéér toevallig op de website van de 15 decemberbeweging prijken. Één van de stuwende krachten van de 15 decemberbeweging is Hendrik Vermeersch en ook meteen adjudant van Van Der Smissen. De vete tussen de 2 clans heeft weinig te maken met politiek-syndicale meningsverschillen maar gaat om pure postjesjagerij en carrièrisme. Deze ‘broedertwist’ ontstond nadat ze eensgezind Faust hadden buitengewerkt. Toen zijn ze maar onder elkaar beginnen bakkeleien. Het moet gezegd, het optreden van Vermeersch tijdens het laatste statutair congres van BBTK BHV was van een niveau dat men eerder zou toeschrijven aan een hagedis die vanonder een steen kruipt. Ondertussen maakt BBTK-nationaal misbruik van de situatie om haar agenda door te drukken. Door tussenkomst van BBTK-nationaal werd het statutair congres dat gepland was voor oktober, uitgesteld tot het eerste trimester van 2007. Kwestie om een links opbod (als resultaat van de clanoorlog) in BBTK BHV in het licht van de interprofessionele onderhandelingen te neutraliseren.

Conclusie

Voor zover de 15 decemberbeweging een papieren tijger van 200 handtekeningen is die numeriek en qua activisme de duimen moet leggen voor het CAP dat al over een embryonaal netwerk van lokale afdelingen beschikt, hebben we er niets van te vrezen. De manier waarop men Georges Debunne naar voor schuift als ‘initiatiefnemer’ van de 15 decemberbeweging terwijl men zich duidelijk positioneert tegen het CAP is op zich wel potsierlijk. Georges is samen met Jef Sleeckx en Lode Van Outrive initiatiefnemer van het CAP en heeft uit beleefdheid inderdaad zoals nog anderen van het CAP het manifest van de 15 decemberbeweging ondertekend. Op zich is er niet veel op te merken op dat manifest maar de vraag is natuurlijk: wat doe je ermee?

We voorspellen echter dat vanaf het moment dat het CAP zich als een linkse, georganiseerde oppositie binnen de vakbonden zal manifesteren, de 15 decemberbeweging wel eens een ‘pain in the ass’ zou kunnen worden. De bij momenten genante gatlekkerij van de PVDA tegenover de ABVV-bureaucratie doet het ergste vermoeden. Niettemin is het niet onmogelijk dat de 15 decemberbeweging in staat is om gezonde elementen aan te trekken (wat ze ermee doen is natuurlijk nog een andere kwestie) Hoe we als CAP met het gegeven van de 15 decemberbeweging zullen omgaan, zal voor een groot stuk van hen zelf afhangen. Iets doet mij vermoeden dat op de eerste publieke activiteit van de 15 december beweging op die bewuste vrijdag het CAP ook present zal zijn."

amai amai

Jongens (jongens, jongens),

Wat een bits en bytes zijn de laatste dagen al niet aan deze topic versplid geweest. Als het dan al was om constructieve commentaar te geven tot daar aan toe. Maar ik heb hier zo een beetje het gevoel dat het een welles nietes spelletjes geworden is.

Heeft CAP zin om naar de verkiezingen te stappen? Ok, dan moeten zij dan maar weten. Het is inderdaad zo dat er in het verleden al meerdere initiatieven waren die 'klein links' probeerden te verenigen. Ze zijn telkens op een flop uitgedraaid. Ik hoop dat de organisatoren van CAP dat beseffen en dat ze daar dan hun lessen uit trekken. Ik ben er persoonlijk vrij pessimistisch in, maar ik wens hen wél alle succes met de verkiezingen en de uitbouw van hun organisatie. Als ze enkele procenten halen in 2007 is dat een overwinning en ben ik daar gelukkig mee.

Heeft de Pvda zin om de kat uit de boom te kijken en allereerst de eigen organisatie verder uit te bouwen? Ok, waarom dan niet? Momenteel slagen ze daar goed in. Een goede inplanting in bedrijven, een brede jeugdwerking en 15 verkozenen op gemeentelijk vlak is niet niets. Ook zij wens ik veel succes met de komende verkiezingen. Als ze meer dan 4 jaar geleden halen is dat een overwinning en ben ik daar gelukkig mee.

What's the point?

Deze commentaar op een

Deze commentaar op een blogspot van LSP zegt echt wel alles over het niveau van deze club: wie het niet eens is met de CAP is blijkbaar een mol van de PvdA, linkse vakbondssecretarissen zijn bureaucraten die voor de PvdA werken...De schrijver presenteert zichzelf als de woordvoerder van CAP, cfr citaat: "Hoe wij als CAP met het gegeven van de 15 decemberbeweging zullen omgaan... à„maai, echt een leuke club, die CAP. Wat gaat de CAP met "het gegeven" doen als de standpunten van 15 december niet bevallen? Alle bureaucratische secretarissen afschieten? De schrijver kent ook de motieven van George Debunne heel goed: die heeft alleen maar uit beleefdheid het manifest van 15 december ondertekend. Maar is Debunne niet ooit de topman van het ABVV geweest? Zou die dus ook niet een mol van de PvdA zijn die in het CAP zit om daar mollenwerk te verrichten? Morgen allicht nieuwe onthullingen op de website van Leading Succesfull People.

Mensen kunnen maar eerlijk

Mensen kunnen maar eerlijk uitkomen voor wat ze denken. Trouwens, als standpunten niet sappig verwoord zijn, lees ik ze niet.

En voor de rest gewoon de verderzetting van dertig jaar intern links gekrakeel. Geen nieuws dus.

Overigens, de anonymousen die dit soort teksten uit de donkere hoekjes van internet gaan opduikelen (eerlijk gezegd, waar vind je dat?), zijn zelf mee verantwoordelijk voor de verlamming van de linkerzijde.

Ga maar eens na wat binnen het gemiddelde linkslinkse milieu aan scheldproza over de anderen wordt geproduceerd. Al dan niet openlijk op blogs (qua schelden was dit trouwens heel braaf).
Ikzelf zou eerder opletten van mensen en groepen die dit soort dingen denken, maar het niet zeggen.

Alsof er tussen linkse vakbondsleden geen gekibbel zou zijn. Alsof men bij de PVDA geen bloeddoorlopen nota's liggen heeft over 'de trotskisten'. Hopelijk niet meer, maar als het vijf jaar geleden (voor de vernieuwing) nog zo was...

Wie deze blogtekst gebruikt om te beweren dat er geen slechtere mensen zijn dan diegenen die zaterdag voor CAP samengekomen zijn, gaat zelf teveel op in de tegenstellingen binnen links.

Een post hieronder geeft mij moed. Diene mens heeft groot gelijk.

Het doet me vermoeden dat er zowel binnen CAP (met eigen ogen en oren gezien, gehoord en gevoeld zaterdag), als binnen de 15 decemberbeweging, als binnen de PVDA mensen zijn die verder willen.

Laat iedereen zijn organisatie uitbouwen en tegelijkertijd bruggen bouwen naar de anderen toe. Ieder op het eigen ritme, maar wel zonder te aarzelen.

En laat ons daar open en eerlijk ideeën, moeilijkheden en zelfs verwijten uitwisselen.

Als de 15decemberbeweging problemen heeft met de blogtekst, kunnen ze altijd eens ingaan op het voorstel van CAP (ondertussen drie maanden terug) om samen rond tafel te gaan zitten.

Want enkel open discussie kan ons verder helpen.

natanhertogen[at]gmail.com

Natan,

Natan,
ik vind het wel wat raar: de CAP roept op tot eenheid, maar op een ander forum 15/12 afschieten en die mensen gewoon slecht maken.
Trouwens, moet 15/12 zich verantwoorden tegenover CAP? Is CAP de standaard? Is een hatelijke tekst tegenwoordig de manier om mensen samen aan tafel te krijgen om te praten? Integendeel zou ik zo denken.
En of het nu een donker hoekje is of een fel beschenen kamer van het internet waar teksten te lezen zijn: niemand van CAP, en dan bedoel ik Jef, Lode, Raf of een andere initiatiefnemer, neemt afstand van dit scheldproza. Gaat men akkoord met zulke nonsens en frontale aanvallen tegen, uiteindelijk, medestanders die zich willen verzetten tegen een ulra-iberaal beleid ? Ik kan best begrijpen dat 15/12 geen uitstaans wil met ruziemakers.
Laat 15/12 groeien en CAP in 2007 tegen een muur smakken!

'De CAP' doet dit en 'de

'De CAP' doet dit en 'de CAP' doet dat...

Niemand moet zich tegenover CAP-UAG verantwoorden. Omgekeerd wordt echter het volledige CAP (en dat zijn er ondertussen een paar honderd) ter verantwoording geroepen voor het standpunt van enkelingen.

Trouwens, laat ons een open discussie voeren over wat zij vertellen. In plaats van er in die mate aanstoot aan te nemen dat zomaar de hele beweging in de dop verketterd kan worden.

We zitten in een situatie waar beide kampen het andere kamp vijandigheid verwijten. Dan is er ook dus vijandigheid.

Jouw: 'Laat 15/12 groeien en CAP in 2007 tegen een muur smakken!', gaat daarin het verst tot nog toe. Proficiat.

Nu ga ik niet rondbazuinen dat aanhangers van de 15 decemberbeweging dit soort praat verkopen en meteen stellen dat jouw uitlating geldt voor alle andere sympathisanten.

Gewoon nogmaals, enkel eerlijke gesprekken en discussie kunnen deze tegenstellingen die we uit het verleden (in nieuwe vormen) meedragen overbruggen.

natanhertogen(at)gmail.com