Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De Groene Waterman-prijs 2006

De Groene Waterman-prijs 2006

"De Groene Waterman-prijs heeft een paar jaar een winterslaap gehouden. En vrijdagavond 1 december was hij er weer."

waterman.jpg

Barbara Rottiers ons allen bekend van op Radio 1 waar ze onder andere het programma Gulliver presenteert op zondag. Barbara Rottiers weefde met haar betoverende stem en woorden het geheel aan elkaar.

"Het is de bedoeling dat hij blijft, dat er ieder jaar een Groene Waterman-prijs wordt uitgereikt. Die wordt niet gegeven aan de beste roman van het afgelopen jaar. Want daarvoor is er al de AKO-literatuurprijs, de Librisprijs, de Gouden Uil... Dan zit je met een heel andere shortlist. Wij willen liever het meest opmerkelijk, het beijzonderste boek in de kijker zetten."

Eerdere winnaars waren Kader Abdollah, Geert Mak en Joris Van Parijs. Dit jaar waren er maar liefst 7 genomineerden.

1. Frank Furedi - Waar zijn de intellectuelen?
2. Ramsey Nasr - Onze-lieve-vrouwe-zeppelin
3. Michel Onfray - Atheologie
4. Reeks 'geschiedenis v.d. Nederlandse literatuur': Frits Van Oostrom - Stemmen op schrift, & Hugo Brems - Altijd vogels die nesten beginnen
5. Eric Rinckhout - Dwaalspoor
6. Bart Van Loo - Parijs retour
7. Sam Van Tilt - Rum en kalasjnikovs

De jury bestond uit Edith Aerts, Iris Stroep en Katrien Merckx van boekhandel De Groene Waterman, Gie Goris (hoofdredacteur Mo*-magazine) en Dorian van der Brempt (directeur De Buren).

Barbara Rottiers: "Op advies van de Raad van de Nederlandse Taal en Letteren is de Geschiedenis van onze Nederlandse literatuur in een nieuwe jas gestoken. Dat is een groot project waaraan negen schrijvers meewerken. We vonden dat dit initiatief zeker een nominatie waard was, vooral omwille van de nieuwe invalshoek van waaruit de literatuurgeschiedenis bekeken wordt: boeken en schrijvers worden niet langer besproken op een literair eilandje, geïsoleerd van de rest van de wereld, maar in hun maatschappelijke, historische context geplaatst.
De reeks verschijnt in acht delen. de eerste twee zijn nu al verkrijgbaar:
Frits Van Oostrom, 'stemmen op schrift. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur vanaf het begin tot 1300'
Hugo Brems, 'Altijd weer vogels die nesten beginnen. Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur 1945-2005'"

De Publieksprijs – waarvoor het grote publiek via de website van De Groene Waterman mee kon stemmen – ging naar “Parijs retour” van Bart Van Loo.

Barbara Rottiers: "Bart Van Loo is romanist en gefascineerd door de Franse letteren. Sinds zijn jeugd heeft hij één grote passie: de liefde voor de negentiende-eeuws Franse literatuur. "De ontdekking van Balzac was als een lokroep van een vrouw, die ik niet anders kon dan beantwoorden," zei hij eens in een interview. Maar ook andere grote romanciers zoals Aloexandre Dumas, Victor Hugo, George Sand, Alphonse Daudet, Emile Zola en Guy de maupassant zetten hem in vuur en vlam."

"Die hartstocht heeft hij omgezet in een bijzonder mooie literaire reisgids, een lange tocht door de Franse literatuur van de 19de eeuw. Bart Van Loo legde in vier jaar tijd ettelijke duizenden kilometers af en neemt je mee naar alle uithoeken van het land, met Parijs als rode draad. Hij beschrijft op een sappige manier wat hij ziet en koppelt dit aan biografische anekdotes over zijn geliefde schrijvers, hun levens, hun romans. Parijs retour is meer dan een ideale 'compagnon de route', het is ook een flinke brok negentiende eeuwse cultuurgeschiedenis".

Uitgebreider verslag op: http://www.minomedia.be/