Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Limburgse metaalarbeiders nemen Unizo in het vizier

Limburgse metaalarbeiders nemen Unizo in het vizier

BRUSSEL -- Driehonderd militanten en leden van de Limburgse metaalcentrale van het ABVV betoogden bij de hoofdzetel van werkgeversorganisatie Unizo tegen het generatiepact. De socialistische metaalcentrale vindt het generatiepact op een aantal punten nog altijd onverteerdbaar.

DSC_3859_500.JPG

(foto's han Soete)

In de Limburgse metaalbedrijven werd niet gestaakt, maar dat betekent niet dat de onvrede over het generatiepact volledig is weggeëbt. Met zes bussen kwamen de Limburgse metaalarbeiders naar Brussel om er te betogen bij de hoofdzetel van Unizo. “Dat hadden er gerust meer kunnen zijn want de bereidheid om actie te voeren is nog altijd groot,” zegt Rohnny Champagne van ABVV-metaal.

Bij ABVV-metaal zijn de harde uitspraken van Unizo-topman Karel Van Eetvelt niet onopgemerkt gebleven. “Unizo vindt wel dat bruggepensioneerden beschikbaar moeten blijven, maar KMO's werven weinig of geen vijftigplussers aan,” zegt voorzitter Tony Castermans van ABVV-metaal Limburg. Castermans stoort er zich ook aan dat Unizo wel mee aan de onderhandelingstafel schuift op interprofessioneel niveau, maar ondertussen in de KMO's geen werknemersvertegenwoordiging toelaat die kan toezien op de arbeidsomstandigheden. Volgens Castermans gebeuren er in KMO's daardoor proportioneel meer arbeidsongevallen dan in grote bedrijven.

Karel Van Eetvelt noemde de maatregelen in het generatiepact evenwichtig en toonde zich verrast over de reactie van de bonden. “De sociale zekerheid is een verhaal van rechten en plichten en de slinger is te ver gegaan inde richting van rechten en die situatie ondermijnt ons systeem,” aldus Van Eetvelt. Volgens Unizo is er in de KMO's geen vakbondsvertegenwoordiging nodig omdat er zo al genoeg rechtstreeks overleg is tussen werkgever en werknemers. Castermans was het daar niet mee eens: “Om ja te zeggen heeft een werknemer geen macht nodig, wel om nee te zeggen.” Castermans waarschuwde verder dat de verstrengde toegang tot brugpensioen na een herstructurering tot meer en hardere sociale conflicten zal leiden.

DSC_3874_500.JPG
DSC_3890_500.JPG
DSC_3901_500.JPG
DSC_3912_500.JPG
DSC_3928_500.JPG

ja en neen zeggen in een KMO en vakbondswerking

Inderdaad ,om altijd ja te knikken heeft men geen vakbond nodig maar om neen te zeggen tegen een patroon van een KMO riskeert men zijn werk.De KMO's ,de kampioenen in tewerkstelling die het werk van 10 mensen laten doen met 6 of 7 mensen.Ik moet er geen tekening bij maken hoe ze dat doen.Ik heb het voordeel als bijna 60er dat ik in groot en klein gewerkt heb.Toen ik nog jonger was heb ik ook de eer gehad buiten te vliegen in een KMO omdat ik een heel bescheiden vakbondswerking wilde op poten zetten.Als uitleg werd gegeven dat er geen vakbond nodig was en dat we niet in Polen waren (ten tijde van Solidarnosc).Van Eetveldt vertelt nu nog altijd dezelfde zever van de harmonische samenwerking tussen patroon en arbeider in een KMO en leunt op veel sociaal-economische punten punten aan bij het zwarte blok van Dewinter en Co.