Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

4484 handtekeningen voor behoud postkantoren in Kortrijk

4484 handtekeningen voor behoud postkantoren in Kortrijk

BRUSSEL -- De Post sluit dit jaar nog eens 277 kantoren. Overal in het land duiken buurtcomités op die ijveren voor het voortbestaan van hún postkantoor. Vertegenwoordigers van een actiecomité uit een wijk in Kortrijk kwamen woensdag 4484 handtekeningen afgeven aan Postbaas Johnny Thys.

onspostje.jpg

De grote baas van de Belgische Post kregen ze niet te zien. Wel was er een onderhoud met Walter Van Wolputte, afgevaardigde van De Post Public Affairs. “Toen de bewoners van de wijk Sint-Jan in Kortrijk hoorden dat het postkantoor dicht gaat, ontstond er beroering,” zegt Marc Lemaitre van het actiecomité 'Ons postje blijft'. “In de wijken haalden we 4484 handtekeningen op en 600 mensen hingen onze affiche aan hun raam. Het postkantoor speelt een belangrijke sociale rol in deze achtergestelde buurt en de Post moet daar rekening meehouden.”

De woordvoerder van de Post verwijst naar de Europese context. “In 2009 wordt de post in Europa geliberaliseerd. Wij moeten die evolutie ondergaan en het bedrijf klaarstomen voor de concurrentieslag die daardoor zal ontstaan,” aldus Van Wolputte. De Post heeft nu nog een netwerk van 1300 postkantoren. “Het openhouden van die kantoren kost geld. Het jaarlijkse verlies loopt op tot 50 miljoen euro. De regering wil die som niet bijpassen en vroeg ons om naar alternatieven te zoeken.”

Die alternatieven heeft de Post ook gevonden. De Post ging op zoek naar privé-partners om postpunten te openen. Het gaat om loketten in warenhuizen of krantenwinkels waar mensen postzegels kunnen kopen of een aangetekende zending kunnen afhalen. In de toekomst zullen de bewoners van Sint-Jan naar de Delhaize moeten voor hun postzegels. Volgens Van Wolputte bespaart de Post daarmee op personeelskosten en op infrastructuur.

“Hoe zit het dan met de vertrouwensrelatie? De loketbediende in de Post is een beëdigde ambtenaar. De mensen hebben daar vertrouwen in. Dat is toch iets anders dan je aangetekende zending gaan afhalen in een warenhuis. Na zoveel zwarte zondagen weten we toch ook hoe belangrijk het is dat de overheid dicht bij de burger staat,” zegt Thierry van 'Ons postje blijft'. Mede-actievoerder Georges beaamt: “De post is een openbare dienstverlening gefinancierd door de overheid. Dat moet zo blijven.”

De actievoerders willen dat de Post nog eens goed haar huiswerk maakt vooraleer hun postkantoor definitief de deuren sluit. “De twee postkantoren in Kortrijk die moeten sluiten zijn worden druk bezocht. Er moeten toch pistes mogelijk zijn om de kosten te drukken door samen te werken met andere lokale openbare en sociale diensten.”

Zie ook eerdere berichtgeving:
[Fotoreportage] "Onze Post op St.Jan moet open blijven"

onspostjeIMG_3168.JPG