Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

King Kong grijpt naast Schrek / DreamWorks verkocht

King Kong grijpt naast Schrek / DreamWorks verkocht

DreamWorks, het filmbedrijf van de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg en producent van blockbusters zoals "Shrek" en "War of the Worlds", komt in handen van de media-reus Viacom. Die telt $1,6 miljard neer voor de overname. Viacom's grote concurrent General Electric had DreamWorks al een tijd op het oog. Maar eind vorige week is Viacom, GE met een onverwacht bod te snel af geweest.

kingkong.jpg

Dreamworks en DreamWorks Animation vormen niet zo'n verschrikkelijk grote Hollywood-studio, maar ze hebben wel knappe (commerciële!) hits in hun catalogus. Het bekendst zijn Shrek (uit 2001, die in de VS een omzet van $268 miljoen draaide), War of the World (2005, VS-omzet 234 miljoen), Saving Private Ryan (1998, VS-omzet $217 miljoen) en American Beauty (1999, VS-omzet 130 miljoen).

De studio is in 1994 opgericht door regisseur Steven Spielberg, (muziek-)producer David Geffen en Jeffrey Katzenberg. Vorige zomer liet Geffen blijken dat hij DreamWorks wilde verkopen. General Electric toonde meteen grote belangstelling. In juli begonnen er onderhandelingen. Het was voor GE trouwens logisch om DreamWorks in te lijven, want GE is via de TV-keten NBC eigenaar van de filmstudio Universal en die verkoopt wereldwijd de DVD's en filmcopies van de DreamWorks-films. Bovendien wil Universal elk jaar tussen 16 en 18 nieuwe films uitbrengen en ook daarbij kunnen DreamWorks en DreamWorks Animation helpen.

In september meldde het GE-filiaal NBC Universal dat het de koopprijs voor DreamWorks naar beneden wilde, van $1 miljard cash en een overname van $500 miljoen aan schulden naar een totaalprijs van $900 miljoen. De GE-onderhandelaars speelde het argument uit dat enkele recente DreamWorks-films (The Island, Just Like Heaven...) geen winst hebben opgebracht maar integendeel $60 miljoen verlies hebben gemaakt. Eind september sprongen de gesprekken af.

Dan verscheen Viacom op het toneel. Deze media-gigant is eigenaar van onder meer de filmstudio Paramount, MTV Networks, de TV-keten CBS en Infinity-radio. Viacom doet normaal gezien geen grote overnames, maar in dit geval begon de groep en meer bepaald de filmpoot Paramaount externe investeerders bij elkaar te zoeken. En die combinatie doet nu een bod van $1,6 miljard op DreamWorks. Het overnameplan houdt naar verluidt in dat de filmcollectie van DreamWorks verkocht zou worden.

Universal/NBC/General Electric grijpen dus naast DreamWorks. Tegenslag voor de reus die deze week de nieuwste remake van "King Kong" op de wereld loslaat.

Hollywood zal wel een kluif hebben aan de petites histoires van deze miljardendeal. Detailtje: Steven Spielberg woont in California in een riant strand-optrekje aan de Oceaan. Zijn naaste buurman is Brad Grey, de baas van de Paramount-studios. Beide heren hebben allicht over de heg de kleine lettertjes van hun overnamecontract beklonken.

Dreamworks Animation blijft buiten overname

Paramount Pictures (van General Electric) neemt DreamWorks SKG over (de studio van Spielberg-Katzenberg-Geffen). De overnameprijs bedraagt $775 miljoen (€658 miljoen); Paramount neemt ook voor $825 miljoen (700 miljoen euro) schulden over. De tekenfilmpoot DreamWorks Animation blijft buiten de deal. Die is en blijft beursgenoteerd.