Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Actievoerders bezetten het Gésu-klooster te Brussel

Actievoerders bezetten het Gésu-klooster te Brussel

BRUSSEL -- Sinds 1 april hebben een 50-tal mensen het Gésu-klooster te Sint-Joost ten Node bezet. De bezetting is een samenwerking van de Brusselse Bond Recht op Wonen, 321 Logements, vzw Bij Ons en de oude bewoners van de voormalige bezette panden Hotel Tagawa en Waterloo 103. Ze willen op deze manier de aandacht vestigen op de wooncrisis in Brussel en het slechte woonbeleid in het algemeen.

pand420.jpg

Het Ministerie van de Wooncrisis

De organisaties willen in dit symbolisch gebouw het “Ministerie van de Wooncrisis” huisvesten. Met het Ministerie van de Wooncrisis willen zij ondermeer de politieke actualiteit opvolgen en de verschillende politieke partijen interpelleren naar aanleiding van de federale verkiezingen op 10 juni. “ Wij willen de politici interpelleren over de reglementering van de huurprijzen en onze eisen inzake het kraakrecht in België,” aldus Werner Van Mieghem van de Brusselse Bond Recht op Wonen.
Ook willen zij debatavonden organiseren voor het grote publiek over onder meer: voor- en nadelen van collectief wonen, het recht om leegstaande gebouwen te gebruiken, de omkadering van de huurprijzen,… Het ministerie van de Wooncrisis wil hiermee onder de aandacht brengen dat er fundamentele oplossingen moeten komen voor de wooncrisis. Er is noodzaak aan veel meer sociale woningen, een grondige aanpak van de leegstand en een omkadering van de huurprijzen.
Last but not least willen zij met hun aanwezigheid de inwoners van het gebouw, dat als naam “13de Komeet” (afkomstig van de straatnaam : rue de la Comète) meegekregen heeft, een hart onder de riem steken.

De 13de Komeet biedt onderdak aan families, mensen zonder papieren, daklozen en zelfs werkende mensen.
“Mensen hebben nood om in gemeenschap te leven. Ze kunnen er verschillende culturen leren kennen en ze kunnen er zich weer thuis voelen om zo hun eigen identiteit terug op te bouwen. Elk individu maakt het andere immers sterker,” aldus Bart De Win, medewerker van vzw Bij Ons.

13ecomète420.jpg

Heeft het humanitaire geen waarde meer ten opzichte van het kapitaal?

Het bezette gebouw is een leegstaand jezuïtenklooster. Op enkele waardevolle historische delen van het gebouw en de voorgevel na zal het met de grond gelijk gemaakt worden. De site huisvest een kerk, een groene binnenplaats, 350 vierkante meter atelierruimte en nog een heleboel kamers. Deze site is eigendom van de jezuïten alsook de aanpalende huizen en appartementsblokken. Dit alles samen zal hoogst waarschijnlijk aan kapitaalkrachtigen uit Zwitserland verkocht worden om het om te toveren tot een luxueus vijfsterren hotel. De inwoners van de appartementen en de huizen hebben hun opzegbrief al ontvangen. Deze mensen, die het ook niet al te breed hebben, zullen bij de aanvang van de bouw, of zelfs vroeger, de straat worden opgezet zonder enig alternatief.

Een inwoonster getuigde met de krop in de keel en de tranen in de ogen: “ Ik heb een winkel en een dochter! Geen winkel meer, geen job meer ,geen geld meer , geen dak boven het hoofd! Ik word inwoonster van de 13de Komeet!”. “Heeft het humanitaire dan geen waarde meer ten opzichte van het kapitaal? Is dit de toekomst die we willen voor onze kinderen?” klonk het bij de bezetters.

hond420.jpg

Op het binnenplein staat een oude plataan, anno 1830. Bij de terugtrekking van de Hollanders uit het centrum van Brussel hebben de Hollanders op het binnenplein hun doden begraven. Het is op die plek dat de plataan nu staat. Een symbool van de Belgische onafhankelijkheid maar ook een symbool voor gehardheid, strijdvaardigheid en overwinning. Misschien een voorteken?

ministerie van de wooncrisis

de blog van het ministerie staat online:
http://ministeredelacrise.blogspot.com/