Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

3000m koffietafel voor Fair Trade Werelddag

3000m koffietafel voor Fair Trade Werelddag

De Oxfam-Wereldwinkels eisten samen met Vredeseilanden en Max Havelaar op deze Internationale Dag van de Fair Trade een stabiel en rechtvaardig inkomen voor de koffieboeren in Afrika. Gratis eerlijke koffie en gebak als vieruurtje bracht in gans Vlaanderen mensen aan een meer dan 3000 meter lange koffietafel.

Langste Tafel 01.jpg

Oxfam deelde vandaag gratis fair trade koffie uit onder het motto: "Mag het wat meer zijn?". Op de koffiebekertjes prijkte: "Hoog tijd voor eerlijke handel".

Aansluitend bij dit artikel:

De koffietafel moest meer dan 2015 meter worden, om te doen herinneren aan de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Het is uiteindelijk, volgens de website van de organisatie, 3108 meter geworden. Uitschieters waren het Manu Mundo Festival en Brugge, waar meer dan 100m tafels stonden.

Het was reeds van de acties rond Douwe Eghberts in 2002-2003 geleden dat de Oxfam-Wereldwinkels nog eens straf met koffie uitpakten. Met de ludieke actie van vandaag wilden de organisatoren vooral hun eisen aan de politici duidelijk maken:
- Marktregulering om de instabiele grondstofprijzen (o.a. door speculatie) voor de koffieboeren op te vangen,
- Toegang tot informatie over de koffiemarkt, die koffieboeren moet toelaten beter in te spelen op de markt,
- Het recht voor de netwerken van kleine boeren in Afrika om aan te schuiven aan de onderhandelingstafels.

Om de eisen voor eerlijke handel kracht bij te zetten konden de aanwezigen een petitie tekenen in de vorm van een koffiefilter, gericht aan Europees handelscommissaris Mandelson en Louis Michel, Europees commissaris voor ontwikkelingssamenwerking.

De 2e zaterdag van mei is traditioneel World Fair Trade Day. Zo zocht een Canadese professor heel Canada af naar Fair Trade bloemen voor moederdag -misschien nog een idee voor morgenvroeg.

Koffie speelde zowel internationaal als in de Vlaamse actie een centrale rol, en dat is niet verwonderlijk: 70 ontwikkelingslanden produceren koffie, en 70% van de koffie op de wereldmarkt is afkomstig van kleine boeren. Een land als Burundi bijvoorbeeld haalt meer dan de helft van zijn exportinkomsten uit koffie. Ethiopië exporteerde in 1998 voor 382 miljoen dollar aan koffie, maar drie jaar later was dat maar 145 miljoen omwille van prijsschommelingen. In de actie van vandaag stond Afrika, en in het bijzonder Uganda centraal.

Sinds het ineenstorten van de handelsovereenkomsten voor koffie in 1989 komt de koffieprijs nauwelijks boven de productieprijs uit. In 2001 kregen de koffieboeren minder dan 1/3 van wat ze kregen in de jaren 1960. Maar toch kost uw kopje niet minder dan toen: de bedrijven tussen de boeren en de consument verdienen immers meer dan ooit. Alleen fair trade labels garanderen eerlijke lonen voor de kleine koffieboeren, maar bovendien zijn er ook positieve effecten op domeinen zoals het kappen van regenwoud, kinderarbeid en immigratie.

De actie van de Wereldwinkels was slechts het orgelpunt van een reeks acties: eind april werd de documentaire film ‘Black Gold - wake up and smell the coffee’ vertoont, een film "over westerse koffieslurpers die zwelgen in designercappuccino’s en Ethiopische koffieboeren die lijden onder de bittere smaak van onrechtvaardigheid". Daarnaast werden er ook een forum en een debat (Afrika "schenkt" koffie) gehouden.