Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vlaams Belang-medewerker tegen vaccinatie: "hoe meer Afrikanen, hoe meer immigratie"

Vlaams Belang-medewerker tegen vaccinatie: "hoe meer Afrikanen, hoe meer immigratie"

BRUSSEL -- “In Afrika sterven elke minuut acht kinderen jonger dan vijf jaar aan ziektes waarvoor simpele en goedkope vaccins bestaan. Dat zijn pas echte problemen.” Zo probeert Joost Loncin, commentator van Het Volk de strubbelingen op Hertoginnedal wat in perspectief te zetten. Vlaams Belang-medewerker Björn Roose daarentegen gruwt van vaccinatiecampagnes: “Meer Afrikanen is meer immigranten.”

Vlaams Belang-medewerker Björn Roose stoort zich op zijn weblog aan de zwartgallige toon van de berichtgeving over de hoge kindersterfte in Afrika. “Want we moeten het natuurlijk héél erg vinden dat al die jonge kinderen sterven.” Roose die werkt op het secretariaat van de Vereniging van Vlaams-Belangmandatarissen en een tijd geleden ook arrondissementeel voorzitter van de Vlaams Blok Jongeren was, vindt dat niet zo erg. “Ik geloof niet absolúút in de theorieën van Malthus, maar ik ben er wél van overtuigd dat de mechanismen waarvan hij spreekt in grote lijnen werken. En ik vind dat er zeker in het geval van Afrika niet te veel moet gedaan worden om die mechanismen te saboteren.” Thomas Malthus was een Britse demograaf die stelde dat de overbevolking zichzelf in evenwicht brengt door een verhoogde mortaliteit.

Roose, die ook woordvoerder is van de radicaal-nationalistische actiegroep Voorpost, wil niet dat die kinderen gered worden want: “meer “overlevers” betekent ook meer “voortplanters””, aldus de VB-medewerker op zijn weblog. En meer Afrikanen, zo schrijft Roose iets verder, betekent ook “meer immigranten (die op hun beurt, al was het maar door hun massa, elders problemen veroorzaken)". M.a.w deze Vlaams Belang-medewerker stelt voor om te stoppen met de strijd tegen kindersterfte in Afrika omdat anders Europa meer migranten dreigt over de vloer te krijgen.

Afrikaanse kinderen sterven massaal aan kinderverlamming, tetanus of mazelen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de Kinderrechtenorganisatie van de VN, Unicef, in een persbericht naar aanleiding van een samenkomst in Maputo van Portugees sprekende Afrikaanse landen. Bedoeling van de samenkomst tot 31 augustus in de Mozambikaanse hoofdstad is de vaccinatie van kinderen in Afrika op te voeren.

Schrijnend

Waar heb je dit nu weer vandaan? Schitterend!

Laten we het er maar op houden dat hij de draagwijdte van zijn eigen 'hersenspinsels' niet begrijpt. In het andere geval is het pas echt gruwelijk.

Vergeleken met zulke zaken zijn stervende Afrikaanse kindjes inderdaad misschien zo erg nog niet ...

de vrijwilliger

laatste paragraaf?

Hey Christophe Devriendt

Wat bedoel je juist met deze laatste paragraaf van je comment?

[Vergeleken met zulke zaken zijn stervende Afrikaanse kindjes inderdaad misschien zo erg nog niet ...]

grts

Hij bedoelt, denk ik, dat er

Hij bedoelt, denk ik, dat er nog ergere zaken zijn dan stervende kinderen. Namelijk mensen die zich in dat sterven verheugen, omdat ze denken er zelf beter van te worden.


Groot gelijk, heeft hij. Fuck Björn Smeerpoets en zijn bruine gedachten!

Verduidelijking

Ik had het kunnen weten dat Keltoum mij niet ging begrijpen. Ik schrijf nogal graag in raadsels. Pablo zat er anders wel juist op!

Ik neem nog altijd weinig de gewoonte om commentaar toe te voegen. En als dat dan gebeurt, is dat vooral een opwelling van het moment. Anders begin ik toch weer te denken: 'Neen, dat schrijf ik beter niet.'

Christophe

ongelooflijk

Ik had wel begrepen dat je het zo bedoelde, maar toch vind ik de verwoording ongepast.

Ik kom zelf net terug uit Uganda. Afrikanen zijn mensen! Er zijn gezinnen met papa's en mama's, met broers en zussen, met oma's en opa's. Er zijn kinderen die naar school gaan. Er zijn kinderen die niet naar school kunnen gaan. Maar zowat alle kinderen zingen graag en spelen graag.

Het leven, de verlangens, de dromen, de hoop en de wanhoop, het is levensecht. Er leven daar echte mensen!

Misschien, als je de kans ziet, kan je eens aan die mensen en aan die kinderen vragen hoe zij hun werelddeel willen beschrijven?

Natuurlijk zijn wij mensen, zullen ze zeggen. Waarom twijfel je daaraan?

forza Africa

Die Roose steekt meer tijd in z'n weblog dan in zijn vrouw en kinderen. En als hij niet minstens drie gezonde, blanke nazaten heeft, dan is hij waarschijnlijk een duivelsoor en een verrader des vaderlands.

Nu, het artikel in HLN waarover Roose het heeft, is ook een staaltje van schrale beeldvorming. Vooral de keuze van de foto en van de titel storen mij. Het artikel gaat over een vaccinatieprogramma waarover een aantal Portugees sprekende Afrikaanse landen vergaderen in Maputo, de hoofdstad van Mozambique. Waarom moet daarbij een esthetische foto van een uitgemergeld Afrikaantje? Waarom bijvoorbeeld geen persfoto van de vergadering? En waarom kan de titel niet zijn: "Afrikaans topoverleg over vaccinatie". De rest van de informatie kan dan nog gegeven worden, maar dan geef je minder de indruk dat de WHO de geneesheer is en Afrika de patiënt.

Zelfde scenario voor het artikel in HLN van 5 juli jl., waarnaar verwezen wordt: "Afrika doet te weinig om honger te bestrijden" met een mogelijk nog gruwelijkere foto van een levend kinderlijkje dat vlak voordat het zal sterven nog even het Afrikaanse continent moet vertegenwoordigen op een Vlaamse nieuwssite.

Over de structurele oorzaken en oplossingen vinden we in dit artikel wel iets.

"Volgens onderdirecteur David Harcharik van de FAO is belangrijk dat rijke landen hun belofte om de ontwikkelingshulp aan Afrika op te voeren nakomen. Daarnaast is het van fundamenteel belang dat de ontwikkelingslanden het zelf op zich nemen om meer in de landbouw te investeren. Uitbreiding van irrigatiesystemen, het opvoeren van de landbouwproductie en het doorgeven van nieuwe technologieën en kennis aan kleine boeren zijn volgens hem maatregelen die Afrika zouden helpen."

Goed dat de FAO dit nu inziet. Hopelijk volgen de Wereldbank en de industrielanden.

Er is gelukkig ook goed nieuws uit Afrika.

"Het goede nieuws is dat Afrika zijn voedselproductie de komende paar jaar kan verdubbelen", zegt Kanayo Nwanze, vice-voorzitter van het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling van de VN (IFAD). Jeffrey Sachs, hoogleraar economie aan de Universiteit van Columbia, noemde Malawi als voorbeeld van een land dat er door de armste boeren te subsidiëren in is geslaagd de landbouwsector te verbeteren."

Ahzo, subsidies aan landbouwers in Afrika, waar tot 80% van de werkende bevolking in de landbouw actief is, zou dat misschien de hongersnood in Afrika kunnen verminderen?

In Europa is geen hongersnood, werkt minder dan 3% van de actieve bevolking in de landbouw en toch achtten wij subsidies noodzakelijk. En dan wil de Wereldbank landbouwsubsidies in Afrika verbieden en heeft ook Europa binnenkort met de Europese Partnerschap Akkoorden geen nobele vooruitzichten voor de Afrikaanse landbouwers.

Afrika moet met de hulp van het buitenland investeren in landbouw, onderwijs, werkgelegenheid en gezinsplanning. Dat zeggen de Afrikanen ook zelf. Als ze voldoende hebben in Afrika, dan hoeven ze niet naar Europa of elders te vluchten. Mensen zoals Roose zouden eigenlijk de grootste voorstanders moeten zijn van Afrikaanse landbouwsubsidies en ontwikkelingssamenwerking.

Verduidelijking

Dag Christophe

Vind het super dat je comments geeft meer doen zou ik zeggen. Ik vermoedde ook zoiets maar niet iedereen is mee met andermans gedachtenkronkels hé. Kan soms tot andere interpretaties leiden. Ik had er een mailtje over gekregen vandaar.

grts

Kel

Dat is ontmenselijking "pur

Dat is ontmenselijking "pur sang".

Karel de Gucht vergeleek VB mandatarissen met mestkevers, een belediging voor die beestjes zou ik me er met een flauw grapje kunnen van af maken.

Vb ers zijn in niets te vergelijken met die onschuldige diertjes, laat "KEVERS" dus maar vallen en dan hou je enkel nog de MEST over, dat zal er al beter op trekken.....met dat verschil dat zelf mest nog nuttige eigenschappen heeft.....