Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Foto's] Psychiatrische patiënten stappen in groten getale door Brussel

[Foto's] Psychiatrische patiënten stappen in groten getale door Brussel

BRUSSEL- Het was de eerste Madpride in België, georganiseerd door de patiëntenrechtenvereninging vzw UilenSpiegel. Ook Dan Taylor van Mind Freedom (Ghana) was van de partij.

Het tekstverslag is van Michaël H.E.Keuppens, eveneens lid van UileSpiegel en net zoals ikzelf psychiatrisch patiënt. (email: interzone2005@yahoo.co.uk)

(Zie ook de reportage van Maaika)

MP-een-andere-kijk-op-het-h.gif

"Om ons te begrijpen hoeft U ons niet te grijpen", "Een andere kijk op het heden is een blik op de toekomst", "Ik heb een wens, behandel mij als mens". Dat waren enkele van de slogans op de spandoeken van UilenSpiegel.

MP-creatieve-rechten-2.gif

Na een maandenlange voorbereiding was het eindelijk zover. In het kader van het Jubileumjaar van het eerste decenium van UilenSpiegel VZW, de officiële Vlaamse Patiëntenvertegenwoordiging binnen het VVGG, trok DE EERSTE MADPRIDE door het hart van Europa.

Geschiedenis
De MADPRIDE MOVEMENT is reeds jaren oud en vond zijn orgine in de Verenigde Staten, waarna ze is uitgewaaid over de hele aarde, om nu als een globaal fenomeen ook ons kleine landje te overspoelen. Deze transnationale samenwerking en dimensie van dit fenomeen werd duidelijk in de verf gezet door de prominente aanwezigheid van Dhr. Dan Tayler, voorzitter van de Mindfreedom/Madpride van Ghana.

Zoals de eerste vrouwenbeweging rond 1900, met de Engelse Suffragettes als bekenste vertegenwoordigers... Zoals de eerste GayPride optochten in de zeventiger jaren... Zo ook heeft deze eerste MADPRIDE veel obstakels moeten overwinnen, waardoor de mobilisatie (200 man) enigszins teleurstellend was. Maar door het enorme enthousiasme en de ambiance, werd dit kleine minpuntje omgezet in een maximaal surplus aan overtuigingskracht. Liever een kleinere groep die actief participeert, dan een massa die kritiekloos wordt gemobiliseerd! Een uiterst dapper initiatief van Uilenspiegel VZW om een pioniersrol, een voortrekkersrol te spelen, want elke vorm van Emancipatie begint met "outing".

De Patientenrechten zoals die zijn bepaald in de wet van 22 augustus 2002 blijken 5 jaar na het invoegen brengen ervan nauwelijks te zijn geimplementeerd in de Geestelijke Gezondheidszorg. Verder kan men de wetenschappelijke significantie van een wetenschap als de Psychiatrie ernstig in vraag stellen als deze zogezegde wetenschap enkel gestoeld is op theoretische Modellen (DSM-4) en statistische gegevens doch geen enkele empirische (proefondervindelijk) dimensie bevat. Is deze wetenschap dan niet veeleer hypothetisch i.p.v Wetenschappelijk ?

En worden voor deze hypothese niet al te veel medemensen ontmenselijkt door Theoretici en Analytici, gestigmatiseerd,vernederd en gemarginaliseerd? Allemaal tot meerdere eer en glorie van de Heren Doctoren, Het Grote Gelijk van de Onaantastbaren, en de bedrijfswinsten van de Pharma-Industrie en de grote Industriële Gezondsheidszorg-Agglomeraten...

Ervaringsdeskundige
Vandaar de eis van UilenSpiegel VZW m.b.t. de erkenning van het statuut van Ervaringsdeskundige om toch het Empirische in de Geestelijke Gezondheidszorg te implementeren, net zoals dat in de armoedebestrijding gebeurt.

Verder klaagt Uilenspiegel VZW de toepassing van de dwangmaatregel, de zogeheten Collocatie-wetgeving, aan. Sinds de invoering van de wet in 1990, is het aantal collocaties spectaculair en exponentieel vermeerderd. De hervorming van de wet in 1990 is in de theorie een verbetering, doch in de juridische omgeving een klucht van formaat. Wat te denken van een pas afgestudeerd juristje die haar client een kwartiertje voor de zitting voor het eerst ontmoet, en geacht wordt de persoonlijkheid, de feiten en de jurisprudentie in 15 luttele minuutjes te doorgronden?

Is het dan een wonder dat de dwangmaatregel eerder regel dan uitzonderingsmaatregel is geworden?

Vanuit juridisch standpunt uit kan men de vraag stellen of de dwangmaatregel van een juridische noodmaatregel niet verworden is tot een soort van "preventieve" medische behandeling - wat totaal ingaat tegen de geest van de wet op de Patientenrechten.

De internering, die in bepaalde gevallen wordt uitgesproken en waarbij het enige "criminele" feit dat weerhouden kan worden "weerspannigheid" is, doet meer aan de sovjetunie denken dan aan de zichzelf respecterende rechtstaat die Belgie zou zijn. Het is dan ook niet voor niets dat de Belgische Staat herhaaldelijk is veroordeeld voor zijn toepassing van de interneringswetgeving door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te Straatsburg.

MP-Ann,-Anke,-Caro,-Micha,-.gif

Ook mensen van het Vlaams Netwerk armoede stapten mee op
http://www.17oktober.be tweede dame links is Anke van het Vlaams Netwerk. vierde man links is de tweede repoter van dit artikel M. Keuppens

MP-Zotten-zijn-sociaal-4.gif

deze man met een heel originele tekst op zijn bord

MP-Harmonika-5.gif

de groep les fanfoireux kwam ons vervoegen.

MP-mindfreedomghana@yahoo.c.gif

onze Ghanese gast Dan Taylor http://www.mindfreedom.org/campaign/madpride

MP-Wegloophuis-7.gif

Stenen lezen levend wezen

Psychiatrie = oorlog tegen de ziel

een deel uit de tekst van Michael Keuppens

MP-Danser-maintenant-8.gif

met momenten was de optocht zeer schwungfull

MP-Dan-Taylor-9.gif

onze Ghanese gast Dan Taylor

MP-BEESTJE-DE-GEEST-10.gif

de fakkeloverdracht tussen de Schakel(Caro Bridts) en Stéphane De Geest(UilenSpiegel)
Caro Bridts is ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. Ze is vanuit Samenlevingsopbouw Brussel gedétacheerd naar vzw Wijkpartenariaat-De Schakel (VWAWN te Schaarbeek). Op dit moment loopt er een samenwerking met de psychiatrische afdeling van het Sint-Jan Ziekenhuis in Brussel. Vorig jaar kwam het thema geestelijke gezondheidszorg aan bod tijdens de internationale dag van het verzet tegen de armoede.

Caro Bridts: Mensen die in een kansarm gezin geboren worden of opgroeien hebben inderdaad een hoger risico op psychische problemen, omdat deze mensen het gevoel hebben : ‘ik hoor er niet bij’. Vanaf dat moment ben je veel kwetsbaarder. Toch denk ik dat we met zo’n stellingen voorzichtig moeten omgaan en niet mogen veralgemenen. Mensen die opgroeien in andere milieus kunnen evenzeer te kampen krijgen met psychische problemen, alleen is het daar vaak meer verdoken. Zij kunnen ook rekenen op een groter vangnet en kennen vaak beter de weg naar de hulpverlening. Die hulpverlening is soms zelfs een statussymbool, terwijl dit bij mensen die het minder goed hebben vaak helemaal anders geïnterpreteerd wordt.

MP-dump-brothers-11.gif

ondersteuning door het feest Solid'art wereldculturenfestival http://www.solidArt.be DE Dump Brothers een Antwerpse groep breng funk en ska

MP-STIGMA-12.gif

debat rond stigma

MP-LES-FANFOIREUX-13.gif

ook tijdens het debat werd gefeest

MP-Stevoorder-14.gif

Kris Reekmans van de schizofreniegroep www.schizofrenie.net en van de psychosegroep

MP-NIET-DE-BELANGEN-VAN-15.gif

http://www.enusp.org (Jan Verhaegh)

Jan zit als patiëntenvertgenwoordiger in Nederland reeds 10 jaar in belangenbehartigingsgroepen met psychiaters en verplegers en andere hulpverleners en merkt dat hij moet opletten om zijn eigen belangen als patiënt te blijven behartigen en niet teveel vriend van de klinieken te worden!
Ik merk dit ook in België als vertegenwoordiger van UilenSpiegel, nog heel merkbaar in de kliniek aanwezig waar ik lange tijd opgenomen werd dat ik dikwijls wel als “go-between” wordt beschouwd tussen patiënt en hulpverlener(op zich geen slechte zaak) maar we moeten in deze toch behoedzaam zijn; ooit noemde een psychiater mij het “grondpersoneel” dat zijn mensen die niet écht een ziektebeeld hebben maar soms om maatschappelijke redenen patiënt geworden zijn(dakloosheid), politieke overtuiging(zo iemand zat ook in de zaal en dit komt ook voor) wij zijn veel toegankelijker voor de medepatiënten en staan op één of andere manier ook dichter bij de hulpverleners. Ik zit veel op studiedagen tussen de hulpverleners en dat geeft een heel ongemakkelijk gevoel dat ik met oud-verleners(waar ikzelf in begeleiding was rond de tafel zit in een andere functie) deze van ervaringsdeskundige van een patiëntenveringing.

Caro Bridts merkt dan weer op dat we in dialoog moeten gaan met wederzijds respect. Na haar opname kon zij het “normale” leven niet aan en wilde verschillende keren tot een levensbeëindiging overgaan, omdat zij niet met haar gevoelens van kwaadheid kon omgaan, hier is in de klinieken inderdaad geen plaats voor om je gevoelens te uiten, zij vind dat er wel degelijk isolatiecellen moeten zijn om je gevoelens te uiten(verdriet, kwaadheid) maar dan omgebouwde isolatiecellen waar dit kàn(dit is wel een tegengestelde mening dan de meerderheid van de patiënten) maar ik treed het wel bij na de nodige overpeinzing.

geesteszieken

Ik moet zeggen dat de Mad pride, zo te zien aan de foto's, qua gezelligheid en ambiance een sukses is geworden. Geen slecht idee dus.

Het idiote van de zaak is echter dat de vzw UilenSpiegel die de Mad pride met veel publiciteit voor haar vereniging organiseerde, samen met de vertegenwoordigers van de Caritas-instellingen en een organisatie als Similes in het bestuur van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheidszorg (VVGG) zetelen alwaar ze de patiënten zogenaamd vertegenwoordigen.

Dat de meeste psychiatrische instellingen in handen van Caritas zijn, hoef ik waarschijnlijk niet te vertellen.

Similes van haar kant kreeg enkele jaren geleden een gebouw van Janssens Pharmaceutica cadeau terwijl Janssens Pharmaceutica er jarenlang voor zorgde dat patiënten tegen hun wil met het gevaarlijke neurolepticum Haldol (tegenwoordig verkocht in China) werden platgespoten.

Paul Janssens van Janssens Pharmaceutica zetelde dan weer in het 'beschermingscomité' van de VVGG en de VVGG die vooral rond de 'positieve beeldvorming' van de psychiatrische instellingen werkte, werd ondermeer gesponsord door Ely Lily dat gekend is voor Prozac.

Ik weiger te geloven dat de vzw Uilenspiegel 'patiënten uit de taboesfeer wil halen' (iets wat de VVGG en de Caritas-instellingen al 20 jaar lang prediken). De vzw Uilenspiegel heeft met de VVGG, Caritas en Similes immers allerlei zogezegde zelfhulpgroepen voor geesteszieken opgericht.

Voor elke 'geestesziekte' bestaat er nu een andere groep.
Zo heb je de groep voor 'psychopaten', de groep voor 'schizofrenen', de groep voor 'borderliners', de groep voor 'depressieven' enzovoorts.
Bij elke 'nieuwe ziekte' die de psychiatrie en de farmaceutische industrie uitvinden, stichten ze een nieuwe groep.

Op die manier blijft de zaak draaien...

madpride

ik heb het artikel geschreven en zit zelf in de VVGG(als vertegenwoordiger van UilenSpiegel), ik wist echter niets van de vroegere geschiedenis van de vzw(misschien dom van mij) ik weet wel dat wij ons ver houden van de pharmacie, als patiënt zijnde mag ik dat wel zeggen. Hebt U dit artikel wel goed gelezen? Vooral het stukje onder de laatste foto? Ook de persoon die de schizofreniegroep voorzitg en opgericht heeft is zelf schizofreen(ervaringsdeskundig)waarom mogen mensen met een ziektebeeld geen zelfhulpgroep oprichten, hiermee bestrijden wij juist het stigma waar wij al jarenlang tegen vechten

Aangaande "geruchten"

Beste Yves,

Ik vermoed dat u in naam van SARAH beweging opereert,of toch hun platgedraaide plaat afspeelt.
Samenwerking binnen het vvgg,samenwerking met Similes,is in een overlegplatform,niet in een direchte samenwerking,als u niet gelooft in het overlegmodel raadt ik u aan een verlicht despotisme te starten met uzelf (of J Van Haelen) als alwetend despoot. Uw discours wordt des te belachelijker,als u "psychopaat"(juridische term) verwardt met "psychoot"(DSM-4 classificatie).Toch ben ik het in de kern eens met uw grieven aan de Pharma-industrie,maar daar zijn wij niet verantwoordelijk voor .Om kort te zijn u heeft misschien wel de bel horen luiden,doch u weet duidelijk de kepel niet hangen. Spaar u munitie
voor de juiste vijand en wij zullen u leren richten.

Hoogachtend,

Michael H.E.Keuppens
Lid Stuurgroep Uilenspiegel VZW

Mad Pride

Mijn hart bloedt. Het steekwapen steekt toe en verwondt.
Waarom vechten wij tegen elkaar en verzwakken wij onzelf!?
Is rancune de vooruitgang of de ondergang?
Het gevecht heeft vele facetten. Elke bedreven technische vechter weet dat een sterkere tegenstander niet is te verslaan met het aanvallen van medestanders MAAR VLOTTER MET HET MEEHELPEN VAN INITIATIEFNEMERS.
Zij die hun nek uitsteken staan ten slotte in de vuurlinie waar de meeste slachtoffers vallen. Brullen vanaf de zijlijn is natuurlijk veiliger maar daarom niet effectiever.

Enkele elementen om effectief met kans op succes de strijd aan te gaan:

1 Toon geen angst, heb geen angst want sterven zal je toch,ook al vecht je niet.

2 Ontwikkel technische vaardigheden en oefen ze in tot ze een deel van jezelf zijn. EN GEBRUIK DEZE!

3 Blijf leren en ontwikkelen en verfijnen en je zal een virtuoos worden. Iemand die moeilijk te verslaan is. EEN WINNAAR!

4 Kies de juiste vijand. Diegenen die het leed veroorzaken zijn de werkelijke daders. Zij hebben de beste bescherming.Maar dat geldt enkel tot zolang de massa onwetend is over de werkelijke toedracht van de zaken. Deze bescherming KAN PLOTS OMSLAAN VAN ZODRA DE BESCHERMER VERPLICHT WORDT EEN NADELIGE HANDELING TE STELLEN OMDAT DEZE NIET ANDERS KAN WEGENS DE ZELF GEMAAKTE WETTEN EN BESLUITEN EN ONDER DRUK VAN DE PUBLIEKE OPINIE!

5 Werk daarom samen in alliantie ook - met wie u niet vriendschappelijk wil zijn - maar als bontgenoten in EENZELFDE DOEL TEGEN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE VIJAND.
Aldus ga je het verdeel en heers princiepe tegen en haal je het onderuit. Je verzwakt bijgevolg je gezamelijke vijand en verplicht zijn helpers zich tegen hen te keren, tegelijkertijd versterk je ook uw eigen positie ten overstaan van jouw vijand. En vergeet niet sommige stukken van je vijand kan je later nog nodig hebben want niet het gehele coppus dilicti is onbruikbaar maar slechts delen daarvan.

5 Merk (van Marken,aanduiden) de rotte appelen in de mand,desnoods met naam en toenaam. Breng dit ter kennis van alle medestanders zodat allen er kennis van hebben en hun eigen besluiten kunnen nemen maar doe dat nooit lichtzinnig en met de nodige bewijslast en getuigen. Hier doel ik op daders van dilicten, misbruiken en rechtsmisbruikers.

6 Vergeet zeker niet dat er meer dan één vechtmethode bestaat. A rechtstreekse aanvallen B Onrechtstreekse aanvallen C Infiltrering D Ondermijning
E Informatiegaring F Opzetten van vallen en fnuiken
G Mediatisering H van buitenaf of van binnenuit
Laat ons vooral NIET VERGETEN dat deze of gene methode effectiever werkt volgens de capasiteiten van de beoefenaar, zoals elke vogel zingt zoals hij gebekt is.
Het zingen is belanrijk! NIET HET HOE!!!

7 DE ONZICHTBARE VIJAND "de ninja" IS DE GEVAARLIJKSTE VAN ALLEN. Hij slaat toe waar je hem niet verwacht. Hij kost veel energie voor waakzaamheid.Hij gebruikt de onbekenden. Hij mobiliseert de benodigde krachten. Hij bebruikt de guerilla tactics. Hij slaat toe als succes mogelijk is.
Leer een ninja te zijn.

8 Verzamel zoveel als mogelijk getuigenissen met zoveel mogelijk data en bewijzen. Uittreksels van vonnissen en waarop gebaseert. Goede / slechte advokaten , verklaringen processen-verbaal, ingediende klachten en hun gevolg m.a.w. leert te vechten als uw vijand en bevecht hem met zijn eigen wapens. WEES JURIDISCHE WEERSPANNIG NIET NUTTELOOS weerspannig.

9 Vecht nooit met een grote bek maar geconcentreert en onderlegd met data en bewijsvoering. Zorg dat je vuur aan de schenen kan leggen en dat ze zich er aan verbranden. Leer kennis van zaken opbouwen en neem enkel mensen in vertrouwen die aantonen dat ze jouw vertrouwen waardig zijn. Ga nooit bij de duivel te biechten zoals de katolieke gelovers doen waardoor hun beoefenaars alle troeven in handen krijgen om u te nekken met de informatie die je zelf als uiskuiken hebt gegeven. Heb daarom een gezond wantrouwen en bouw aan uw ervaring. Deel die met je medestanders die je kan vertrouwen.

10 ERKEN DE BOOM AAN ZIJN VRUCHTEN. WEES NIET BEVREEST. EEN PERENBOOM ZAL GEEN DRUIVEN VOORTBRENGEN NOCH EEN APPELAAR PRUIMEN! KIJK OF DE ZEGGERS OOK DOENERS ZIJN IN HET GEVECHT TEGEN DEZELFDE TEGENSTANDER EN OP WELKE WIJZE!

DE TOEKOMST IS AAN ONS HET GEVECHT IS BEGONNEN,
DE WINNAARS ZIJN NU AL BEKEND. Wij kunnen niets meer verliezen want alles was reeds genomen. UW WERK, UW MENS ZIJN,UW WAARDIGHEID, wat kan je nog meer verliezen??????

Uw leven? So what? WIE HEEFT HET EEUWIGE LEVEN??
EN WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN VANDAAG STERVEN OF MORGEN?
Juist, een klein tijdsverschil.
DUS NEEM TERUG WAT VAN JOU IS: JE WAARDIGHEID!

Uw toegenegen ED

"psychopaat" als juridische term (enzomeer)

Beste Micha,

Als "mede-pchychopaat" zou je toch heel goed moeten weten dat dit een containerterm is, die mogelijk wel gebruikt wordt om iemand mediatiek of anderszins te veroordelen, maar ABSOLUUT GEEN JURIDISCHE TERM. Bij juridische conflictsituaties is het kernprobleem nu juist dat psychiaters aangewend worden om dingen te legitimeren die niet verenigbaar zijn met respect voor subjectieve rechten.
Lamentabele "expertiseverslagen" dienen enkel als vijgenblad om te bedekken war men doet: meer en meer mensen die niet in het activa-plaatje van de burgerij passen uit het "pretpark" verwijderen.
Dit gezegd zijnde, dan nog iets over je gekap op Sarah. Als kervers stuurgroeplid van Uilenspiegel ben je nu wel echt hondstrouw geworden. Ik meen mij te herinneren dat je in het verleden iets kritischer omsprong met de dingen. Verlichte despotie of niet, ik vind dat wij geen behoefte hebben aan een nieuwe kapellekesbaan inzake de problemen veroorzaakt door het psychiatrisch complex, en dat er behartenswaardige dingen staan in de teksten van vzw. Sarah. Gezien het absoluut braakland dat dit Vlaenderen op dit vlak is, lijkt mij het spelletje monopolie spelen wel erg contraproductief. Laat duizend bloemen bloeien, zou ik zo zeggen, en laat Uilenspiegel vooral niet onder mom van zogenaamde representativiteit (die op dit moment niemand kan claimen, en volgens mij niet eens na te streven is) verworden tot subsidie-excuus-vrijwilligers-burocraten.

Vriendelijke groeten intussen.

Koen

je kunt door integriteit op

je kunt door integriteit op een adequate offensieve wijze de doelstellingen in alle casus behalen