Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Anti Dierproeven Coalitie voert actie aan poorten Novartis

Anti Dierproeven Coalitie voert actie aan poorten Novartis

Zo'n vijftiental dierenrechtenactivisten hebben vanochtend actie gevoerd aan de poorten van Novartis in Vilvoorde. Volgens de actievoerders is de Zwitserse geneesmiddelenfabrikant een van de grootste klanten van de dierenproevenindustrie. Later op de middag volgt nog een actie aan de Mechelse zetel van het bedrijf.

images.jpg

Novartis is op wereldvlak één van de grootste opdrachtgevers van dierenproeven. Het bedrijf hoort bij de belangrijkste klanten van Huntington Life Sciences (HLS), Europa's grootste commercieel proefdierlaboratorium, zegt Danny Flies, woordvoerder van de organisatie Anti Dierproeven Coalitie.

Gruwelijke foto's
De actievoerders maakten heel wat kabaal met megafoons en toeters en probeerden zo het personeel van het bedrijf in te lichten over de martelpraktijken in laboratoria voor dierenproeven. Ze haalden ook gruwelijke foto's van ontleedde dieren boven. "Er bestaan heel wat alternatieven voor dierenproeven. Andere bedrijven hebben bewezen dat dit kan. Maar Novartis weigert om de, weliswaar vaak duurdere, oplossingen te onderzoeken. Dierenproeven zijn echter niet meer van deze tijd", zegt Flies.

Franstalige afdeling
Deze namiddag voeren de vrijwilligers van de Anti Dierproeven Coalitie ook nog actie aan de zetel van Novartis in Mechelen. De Franstalige afdeling van de organisatie (Coalition Anti Vivisection) wilde ook in het Waals-Brabantse Genval actie voeren, maar die manifestatie werd verboden. "Daar gingen onze collega's om dezelfde redenen protesteren aan de deuren van GlaxoSmithKline (GSK), maar hun betogingsaanvraag werd om onduidelijke redenen geweigerd door het gemeentebestuur", aldus Flies.

Nietsontziende proefdierenindustrie
De Anti Dierproeven Coalitie werd opgericht op 1 februari 2007 als "tegenwicht voor de nietsontziende proefdierenindustrie." De acties van de afgelopen maanden hebben volgens de organisatie al resultaat opgeleverd. "De voorbije weken hebben verschillende bedrijven hun banden verbroken met HLS, en dit mede door ons project", luidt het. Volgens de Anti Dierproeven Coalitie hebben onder meer Pfizer, Robeco en Deutsche Bank de banden met Huntington al verbroken. (belga/tdb)