arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wie is bang van de Venezuelaanse Grondwet?
by neopygmee Wednesday, Mar. 10, 2004 at 2:57 PM
neopygmee(a)pi.be

Vanwaar toch zoveel controverse, agressie en internationale samenzwering tegen de Bolivariaanse revolutie in Venezuela en tegen president Chavez? Misschien heeft de nieuwe grondwet die na zijn aantreden in voege is getreden er wel iets mee te maken. Er staan een aantal artikels in (zoals het verbod op patenten op ancestrale rijkdom en kennis) die een aantal multinationals en hun (politieke) handlangers wel even zal hebben doen slikken...

Bijvoorbeeld: Hoofdstuk VIII: Over de rechten van de inheemse bevolking

art. 119: De Staat erkent het bestaan van de inheemse gemeenschappen, hun sociale, politieke en economische organisatie, hun cultuur, hun gebruiken en tradities, hun talen en religies, evenals hun woonplaats en hun originele rechten over de ancestrale gronden die zij traditioneel bezetten en die zij nodig hebben om hun manier van leven te ontwikkelen en garanderen. Het is de taak van de Nationale Executieve, met de medewerking van de inheemse volken, om het recht op het collectief bezit van hun gronden af te bakenen en te verzekeren. Deze gronden zijn onvervreemdbaar, onoverschrijfbaar, onverhandelbaar en onoverdraagbaar.

(ook als er petroleum of uranium onder zit :-) , nvn)

art. 120: Het genot van de natuurlijke rijkdommen in inheemse gebieden door de Staat zal gebeuren zonder schade aan te richten aan de culturele, sociale en economische integriteit van de inheemse gemeenschappen, en zal tevens onderwerp zijn van voorafgaande informatie aan en consultatie van de respectieve inheemse gemeenschappen.

art. 121: De inheemse volkeren hebben het recht om hun etnische en culturele identiteit, wereldbeeld, waarden, spiritualiteit en hun heilige plaatsen te onderhouden en te ontwikkelen. (...) [Zij] hebben het recht op een eigen educatie met intercultureel en tweetalig karakter, tegemoetkomend aan hun socioculturele particulariteiten, waarden en tradities.

art. 122: De inheemse volkeren hebben het recht op een integrale gezondheidszorg die rekening houdt met hun praktijken en cultuur. De Staat erkent traditionele medische praktijken en complementaire therapieën, onderworpen aan bio-ethische principes.

art. 124: Het collectief intellectueel eigendom van de kennis, technologie en innovaties van de inheemse bevolking wordt gegarandeerd en beschermd. Elke activiteit gerelateerd aan genetische rijkdom en geassocieerde kennis zal het collectief welzijn behartigen. HET REGISTREREN VAN PATENTEN OP DEZE ANCESTRALE RIJKDOMMEN EN KENNIS IS VERBODEN.

art. 126: De inheemse bevolking, als cultuur met ancestrale wortels, maakt deel uit van de Natie, de Staat en het venezuelaanse volk dat één is, soeverein en onverdeelbaar. Conform met deze grondwet hebben zij de plicht om de integriteit van de nationale soevereiniteit te bewaren en te beschermen.

De term "volk" (bevolking - "pueblo" in het origineel, nvn) kan in deze Grondwet niet geïnterpreteerd worden in de betekenis die eraan gegeven wordt in het internationaal recht.

(De volledige grondwet van 1999 is te lezen op http://www.georgetown.edu/pdba/Constitutions/Venezuela/ven1999.html)