arch/ive/ief (2000 - 2005)

Krijgt Madrid de Spaanse rekening gepresenteerd?
by Kenneth RUMES Thursday, Mar. 11, 2004 at 6:44 PM
kennethrumes@hotmail.com

In Madrid zijn vanmorgen 186 doden en meer dan 1.000 gewonden gevallen, waarvan velen er ernstig aan toe zijn. Een bloedbad door de ETA, een nieuwe aanslag van moslimfundamentalisten of de prijs voor de oorlogstactiek van de regering-Aznar? Hoe dan ook: het gaat om een laffe en brutale aanslag op gewone pendelaars.

13 bommen en dat tijdens volle ochtendspits: Madrid leek wel even Bagdad. Een ware ravage in de stations van Atocha, Santa Eugenia en El Pozo, dat was het gevolg van 10 explosies in die treinstations van Madrid. Het gaat om ware knooppunten waarlangs vele arbeiders, scholieren en bedienden elke morgen naar hun werk gaan. De Spaanse politie maakte nog eens 3 springtuigen onklaar. De aanslag is uiterst bloedig en eiste tot op dit moment al 186 doden en meer dan 1.000 gewonden. De Spaanse premier Aznar, die aan de vooravond staat van parlementsverkiezingen, stak onmiddellijk een beschuldigende vinger uit naar de ETA, de Baskische afscheidingbeweging. De meningen lopen uiteen, maar op een afstand lijkt die hypothese vrij onwaarschijnlijk.
In het verleden kondigde de ETA haar aanslagen meestal aan, eiste ze nadien steeds op en richtte ze zich hoofdzakelijk op juridische, militaire of politieke doelen. Bovendien heeft de ETA nooit zomaar aanslagen gepleegd om zoveel mogelijk doden te maken, iets wat vandaag bij de aanslagen wel het geval lijkt. Anderzijds had de Spaanse politie wel al eerder SPaanse ETA-leden die aanslagen beraamden op treinen ontdekt. Batasuna, de politieke vleugel van de ETA, heeft de aanslagen in Madrid veroordeeld en ontkent elke betrokkenheid. Misschien is de ETA de zondebok voor Aznar, maar een organisatie valselijk van zo'n gruwelijke aanslag beschuldigen is op zijn minst gezegd lichtzinnig.
Misschien moeten we daar meer gaan zoeken: Spanje schaarde zich vorig jaar aan de zijde van Groot-Brittannië en Amerika in de oorlog tegen Irak. Zonder verpinken, en tegen zijn eigen bevolking die massaal op straat kwam om te protesteren, schaarde de conservatieve regering-Aznar zich achter de oorlogscoalitie van Bush en Blair. Toen in Bagdad enkele maanden geleden een zware aanslag werd gepleegd tegen SPaanse soldaten, had Spanje al conclusies kunnen trekken. Maar in een roes van onoverwinnelijkheid werden zij meegesleept en zij bleven volharden in hun houding tegenover de oorlog in Irak. Mogelijk heeft de Arabische organisatie 'De leeuwen van Al-Mufridoon' hiervoor wraak genomen. Zij hebben de aanslag opgeëist, maar het blijft nog onduidelijk hoe ernstig dit genomen dient te worden. Mogelijk is er een verband met Al-Qaida, maar ook dat blijft afwachten. Feit is dat na de terreurdreiging op het Franse spoor en de aanslagen in de metro van Moskou eerder dit jaar, nu het Spaanse spoorwegennet slachtoffer wordt van een terroristische aanslag. En daarbij worden de gewone mensen, de gewone Spanjaarden getroffen. Zelfs indien dit een wraakoefening omwille van de oorlog in Irak is, dit treft niet de verantwoordelijken voor die conservatieve houding van Aznar en co. en is dus gewoonweg moorddadig. Slachtoffer hiervan dreigen mogelijk de vredesbeweging en progressieve organisaties te worden, want in naam van de 'strijd tegen het terrorisme' zullen de Spanjaarden hun houding weer verstrengen en justitie en politie haar gangen laten gaan. Of ze daarmee de onafhankelijkheidsstrijders uit Baskenland, de anti-globalisten, de moslimverenigingen, de vredesactivisten, vakbondsleiders óf toch de échte daders gaan straffen valt nog af te wachten. Het wordt uitkijken naar de stembusgang van zondag in Spanje en de reactie van het nieuwe parlement.

Verzameling Nederlandstalige postings
by Guido Thursday, Mar. 11, 2004 at 7:40 PM

en een paar anderstalige kan je vinden op:

http://indymedia.nl/nl/2004/03/17376.shtml

ETA of Al Qaeda?
by Tommy De Cock Friday, Mar. 12, 2004 at 12:00 PM
creativeurge@hotmail.com

Een goede analyse van de situatie in Madrid, Kenneth. Ik wou enkel nog een aantal aanvullingen erbij maken.
Het blijft nog steeds onduidelijk wie er juist achter de aanslagen zit, en het aantal "bewijzen" is zeer beperkt, dus ik ga ook niet beginnen gissen. De voornaamste pistes zijn inderdaad die van ETA en van Al Qaeda (of een daarmee verbonden organizatie), terwijl in Spanje zelfs af en toe gespeculeerd wordt over een mogelijke samenwerking tussen beide terroristische organizaties. Dat de modus operandi niet typisch is voor ETA, is juist, maar ook dat sluit niets uit. Door de verstikkende repressie in Spanje (die zoals je zeer juist aangeeft helaas niet beperkt blijft tot de bestrijding van het terrorisme) komt het ETA in steeds nauwere schoentjes te staan, en dat het tot gevolg dat het ook steeds brutaler optreedt. Twee weken geleden werd een minibusje met etarras onderschept op weg naar Madrid met meer dan 500 kg springtuig. Om je een idee te geven: bij de aanslagen van gisteren werden 13 rugzakjes gebruik die telkens "maar" rond de 10 kg dynamiet bevatten. Vergeet ook niet dat het ETA een aanslag gepland had op 24 december in het station van Chamartín, het andere grote bus- en treinstation in de Spaanse hoofdstad. En recent nog werden in de woning van een aantal etarras plannen ontdekt van het station van Alcalá de Henares, van waaruit de drie treinen gisteren vertrokken zijn. Nogmaals: dat zijn geen bewijzen, enkel aanwijzingen.
Je zegt "bovendien heeft de ETA nooit zomaar aanslagen gepleegd om zoveel mogelijk doden te maken". Dat is ook niet helemaal juist. Bij een aanslag op een warenhuis in Barcelona kwamen in 1987 21 onschuldige mensen om. Volgens het ETA ging het om een "vergissing", want de bom ging af op een verkeerd uur, maar of dat zo is weet niemand.
Wanneer een bomauto "per ongeluk" een aantal burgerslachtoffers maakt, schrikt het ETA soms zodanig dat het de aanslagen niet durft opeisen. Bekijk eens het lijstje met aanslagen van het ETA (in de mainstream-pers b.v. op http://www.el-mundo.es/eta/) en je zult zien dat heus niet enkel PP-gemeenteraadsleden en hoge legerpieten het slachtoffer zijn van de ETA-aanslagen...
Maar, hoewel het onbeschrijflijke leed van de slachtoffers en hun familieleden het eigenlijk irrelevant maakt wie juist de daders zijn, hoop ik van harte voor het Baskische volk dat het ETA er voor niets tussen zit. Want laat ons wel wezen: samen met de Madrilenen zijn het de Basken die het meeste lijden onder de gebeurtenissen van de afgelopen dagen.