arch/ive/ief (2000 - 2005)

Reacties van Palestijnse en Belgische organisaties op de moord op Sheik Ahmed Yassin
by Jeannk Tuesday, Mar. 23, 2004 at 3:15 AM
jeannk@hello.be

Hieronder volgen enkele reacties op de Israëlische misdaad en de betogingen die vandaag plaatsvonden, meer reacties van onder meer het PFLP (volksfront voor de bevrijding van Palestina) en de CPI (communistische partij van Israël) zullen morgen volgen.

Maha Abu Shama’a van de Youth development organisation (YDA):
“Ik veroordeel deze aanslag ten stelligste, mijn hart weent ook voor de 9 Palestijnse jongeren, die omkwamen bij deze aanslag. Dit was een overdachte daad van Sharon om het geweld in onze regio te doen escaleren en ons volk nog meer naar de vicieuze cirkel van geweld te drijven.

Het geweld zal nu nog hoger oplaaien en ik heb dan ook begrip voor de leden van Hamas en de andere Palestijnen, die deze misdaad willen wreken, hun reactie is volkomen natuurlijk.
Ik vind dat er een internationale interventie moet komen om de moorden op onze leiders een halt toe te roepen en om de politieke rechten van ons volk te vrijwaren. Deze moord gaat in tegen het internationaal recht en is een flagrante schending van de mensenrechten.

De mensen zijn gefrusteerd en teleurgesteld, met deze daad blokkeert Sharon elke mogelijke oplossing.”

Omar van de Palestijnse nationale radiozender Saut al Filastin (stem van Palestina)/Palestinian Broadcast Center (PBC) verwijst naar de verklaring van Yasser Arafat. Die de moord veroordeelt en drie dagen rouw afkondigt in Palestina en voor de Palestijnen in de diaspora. Arafat verzekert de Israëli’s eveneens dat als antwoord op deze moord de Palestijnen verenigt zullen reageren.

Mr. Barghouti van de Campaign to free Marawan Barghouti:
“Mijn persoonlijke mening is dat moord misdadig is. Sheik Yassin was een oude man en had geen reële macht meer binnen Hamas, hij was eerder een symbolische figuur. Israël wist dat goed genoeg. Deze moord diende niet op het ‘terrorisme’ te stoppen, maar om het Palestijnse volk te raken en te vernederen. De reactie in Palestina en in de rest van de Arabische wereld is dan ook enorm. In Palestina waren er betogingen in alle steden, dorpen en vluchtelingenkampen.

In Gaza zijn er nu nog altijd betogingen (interview afgenomen om 18.15u vandaag). In Ramallah waren er twee grote betogingen, één om 10u en één om 13u, die naar het hoofdkwartier van Arafat en de Palestijnse Authoriteit is getrokken om een reactie van hen te krijgen. Tot nu toe is er nog geen reactie, behalve de korte verklaring van President Arafat (zie boven). We wachten nu op de uitkomst van de kabinetsraad van de Palestijnse Authoriteit, die vanavond samenkomt. Ik denk niet dat er een harde militaire reactie komt van de Palestijnse Authoriteit omdat zij nu in een positie zit van waaruit zij dit onmogelijk kan doen.

Nogmaals ik vind dit een misdaad. Yassin was een kreupele oude man van over de 70 in een rolstoel, die geen bedreiging vormde voor Israël, hij had geen echte macht meer. Dit is een harde misdaad tegen het Palestijnse volk en het bewijs dat Sharon niet geïnteresseerd is in een oplossing. Hij dwingt de gewapende organisaties tot wraak en heeft de situatie werkelijk in brand gestoken, hij drijft de hele regio naar nog meer geweld.

Volgens mij wil Sharon, na zijn belofte om terug te trekken uit Gaza, met deze daad een burgeroorlog uitlokken tussen de Palestijnse Authoriteit en Hamas. Yassin was bekend als iemand van de liberale fractie van Hamas, die zeer open stond voor samenwerking met de Palestijnse Authoriteit en andere Palestijnse organisaties. Door hem te doden proberen ze de problemen te vergroten, ze gieten olie op het vuur.

Alle gewapende organisaties in Israël hebben verklaard dat Israël de poorten naar de hel heeft geopend voor zichzelf. De Al Aqsa brigades stellen in een verklaring dat degenen die de moord op Ahmed Yassin hebben ondertekend, ook de dood van honderden Israëli’s hebben getekend.”

Ahmed Azzuz van de AEL verwees naar hun website http://www.arabeuropean.org waar een oproep voor een betoging op woensdag 24 maart om 14u aan de kerkstraat in Borgerhout en volgende tekst staat:
“Maandagochtend 22 maart jl ontving de wereld het droevige en schandalige nieuws dat leider en oprichter van verzetsbeweging Hamas, Sjeikh Ahmed Yassine, is vermoord door de zionistische entiteit.
AEL is diepbedroefd met dit verlies en onze gedachten en gebeden gaan uit naar de nabestaanden van Sjeikh Ahmed Yassine. Sjeikh Ahmed Yassine is voor vele moslims het voorbeeld van de verzetsbeweging ten behoeve van de moslims en tegen onderdrukking en bezetting. Ook gaan onze gedachten uit naar de nabestaanden van de slachtoffers die met Sjeikh Ahmed Yassine zijn gevallen in deze terroristische aanval. Drie raketten waren volgens de zionisten nodig om een belangrijk deel van het Palestijns verzet uit te schakelen. AEL weet dat zij daarin een grote vergissing maken. Het verzet en de steun daarvoor zal alleen maar groter worden. Sjeikh Ahmed Yassine is een voorbeeld voor velen van ons. We zijn trots op het verzet dat Hamas voert, en op de liefdadigheidsstructuren die zij voor hun mensen hebben opgezet.
Voor de AEL is deze moord door de zionisten nogmaals een teken en bewijs dat de zionistische entiteit geen vrede wil en alleen maar uit is op het uitroeien en verdrijven van de Palestijnen uit hun land ten behoeve van een racistische, ondemocratische, koloniale en zionistische staat.
De AEL zal de verzetsbewegingen die reageren op onderdrukking, blijven steunen tot de volledige bevrijding van Palestina. Heel Palestina.”
Riet Dhont van de Pvda verklaart:
“Eerst en vooral veroordelen wij deze aanslag volledig en steunen wij boven alles de eenheid van het verzet. Deze moord was een standrechtelijk executie en onze steun gaat uit naar alle mensen overal ter wereld die nu op straat komen. Voor het conflict in de regio schuiven we nu drie eisen naar voor:
1. De bezetting moet onmiddellijk ophouden en de enige oplossing om het geweld te stoppen is de onmiddelijke erkenning van een Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967. De enige langdurige oplossing is de oprichting van 1 seculiere staat Palestina op het grondgebied van heel historisch Palestina, waar alle bevolkingsgroepen gelijke rechten hebben.
2. Gedaan met de hypocrisie van de EU ten opzichte van Israël. Alle relaties tussen België en Israël moeten beëindigd worden. Verhofstadt mag het zo triestig vinden als hij wil, feit is dat Louis Michel net de banden met deze terroristische staat weer heeft aangehaald.
3. Met alle relaties bedoelen we ook de economische, daarom blijven we oproepen voor een boycot van Israëlische producten, zeker nu dat een aantal solidariteitsorganisaties hierover onder druk zijn gezet.
Het is belangrijk dat de alle bevolkingsgroepen, Belgen en migranten, samen vechten voor de bevrijding van Palestina, welke een strijd tegen het kolonialisme is.
Lander Corluy, auteur van De strijd om het geheugen van Israël, De New Historians en het Israëlisch-Palestijns conflict:
“Deze aanslag was zeer dom en gevaarlijk en totaal onterecht. Dit zijn executies zonder rechtsbasis, zuiver staatsterrorisme. Zelfs vanuit het standpunt gezien van de Israëli’s was dit ontzettend dom. Sheik Yassin was enkel een religieus leider, hij organiseerde geen aanslagen.”