arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het "BRussells Tribunal" in de pers op 14/04 (dag 1)
by jan-pieter everaerts Wednesday, Apr. 14, 2004 at 10:29 AM

Vanaf vandaag en tot zaterdag loopt in Brussel het 'BRussells Tribunal' dat de 'hidden agenda' achter het Amerikaans wereldoptreden wil blootleggen en veroordelen. Sommige Belgische kranten besteden er vanmorgen aandacht aan, andere niet.

Bij de VUM-(Umicore-)'kwaliteits'krant De Standaard vonden ze de start van het BRussells Tribunal niet belangrijk genoeg om er iets over te schrijven. Nochtans prijkt ook vandaag Irak weer in het groot op de cover van De Standaard. Onderaan het voorpagina-artikel over Irak noteert De Standaard 'sec' dat de V.S. "ondertussen een groot aantal topmilitairen uit het ontbonden leger van Saddam Hoessein wil aanstellen op hoge functies in de nieuwe bevelsstructuur, om de Iraakse veiligheidsdiensten beter te laten functioneren." Wat De Standaard er niet bij vertelt is dat de V.S. die topmilitairen willen aanstellen omdat zoals een militaire deskundige gistereren in een Nederlands duidingsmagazine verklaarde, "die mannen weten hoe de duimschroeven aan te draaien." Cynischer kan moeilijk nog: de Amerikanenen gingen zogezegd de Irakezen bevrijden van Saddam Hoessein en nu nemen ze het repressie-apparaat van Saddam gedeelte lijk weer in dienst ...

Binnenin De Standaard (p. 8) is met name het artikel "Iraaks verzet in Fallujah krijgt mythi sche dimensie" interessant omdat het aangeeft hoe er een sterke Iraakse eenheid groeit tegen de Amerikaanse bezetting én hoe het verzet moed put uit de weerstand die Fallujah biedt.

De Morgen wijdt een artikel van 1/8ste pagina (binnenin op p. 12) aan het BRussells Tribunal onder de titel: "Aanslagen in Madrid komen VS goed uit". Dat is de visie van filosoof Lieven De Cauter die het Tribunaal organiseert. Hij verwijst naar het PNAC (Project for a New American Century) en stelt dat de Amerikanen voordeel hebben bij chaos in de wereld en met name nu in Irak omdat die chaos de blijvende aanwezigheid van veel Amerikaanse troepen in de regio 'nodig' maakt. Naar een presidentswissel in de V.S. kijkt De Cauter met argwaan: "Ik sluit niet uit dat als John Kerry president wordt de invloed van het PNAC zal blijven voortbe staan, maar dan met het zachtere omhulsel van de Democraten."

De Morgen vermeldt ook het webadres waar je meer over het tribunaal kan vinden: http://www.brusselstribunal.org

Le Soir had vandaag op zijn internationale pagina 7 een groot artikel over Irak getiteld: "Un parfum de sauve-qui-peut": onder druk van de gijzelnemingen verlaten steeds meer buitenlan ders het land. De foto bij het artikel is symbolisch: een groepje Amerikaanse soldaten die allen met diep gebogen hoofden zitten uit te rusten. Daaronder volgt dan een bijdrage over het Tribunaal: "L'administration Bush 'jugée' à Bruxelles." Ook hier wordt het PNAC vermeld én de manier waarop het Tribunaal ontstond en georganiseerd wordt. Le Soir geeft ook enkele bekende sprekers (Scott Ritter, Ramsey Clark, Nawal El Saadawi ...) en besluit met te vermel den dat er naast dit Brussells Tribunal soortgelijke buitenlandse tribunalen doorgaan met "une session finale à Istanbul en mars 2005."

Ook Le Soir geeft het webadres plus een telefoonnummer waar men info kan bekomen: 02/550.03.50. De krant vermeldt ook waar het Tribunaal plaats vindt: in de Beursschouwburg van 14 tot 16 en in de Hallen van Schaarbeek op 17/04.

aanvulling ivm DS
by jpe Wednesday, Apr. 14, 2004 at 9:19 PM

Voor de volledigheid kan - zoals een Indy-lezer liet weten - vermeld worden dat "De Standaard der Letteren" op 18 maart een interview van Lieven De Cauter met Jacques Derrida bracht over het Tribunaal.