arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbonden en NGO's samen tegen de 'atoombom-Bolkestein'
by christophe callewaert Saturday, Jun. 05, 2004 at 6:59 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Vijfduizend mensen betoogden zaterdag tegen de richtlijn-Bolkestein die de diensten in Europa wil liberaliseren. De betoging was een initiatief van een bont gezelschap van vakbonden, NGO's en de mutualiteiten. De organisatoren noemen de richtlijn een gevaar voor het Europese sociale model.

De organisatoren waren vanop het podium bij de start ongemeen scherp voor de richtlijn van de Europese Commissie die grensoverschrijdende dienstverlening in de Europese Unie gemakkelijker maken. Algemeen secretaris van het ACV Josly Piette noemde de richtlijn een frontale aanval op de dienstensector en op de sociale regelgeving. Zijn collega Marc Leemans waarschuwde voor Amerikaanse toestanden in Europa. "Als Bolkestein zin krijgt, komen we hier in een liberale far west terecht met veel hamburgerjobs en géén sociale zekerheid." De Europese commissaris Bolkestein die de architect is van de dienstenrichtlijn wil alle nationale obstakels uit de weg ruimen. "En voor Bolkestein is ook de bescherming van de werknemers en de zorg voor kwaliteit een hindernis," aldus Xavier Verboven van het ABVV.

Verboven haalde ook zwaar uit naar de woordvoerder van de Europese Commissie die op de franstalige omroep RTBF het verzet van het ABVV tegen de richtlijn Bolkestein vergeleken had met de retoriek van het Front National. "Voor dat soort mensen zijn vakbonden ook obstakels," zei Kathleen Pasquiers van het Europees Vakverbond (EVV). Zij kondigde een Europese strijd aan tegen de plannen van de Commissie. "Want het is precies door dit soort van liberale politiek dat de mensen zich afkeren van de politiek."

Democratie
Raoul Marc Jennar (Oxfam) en Eric Goeman (Attac-Vlaanderen) verheugden zich over de samenwerking tussen vakbonden en NGO's. "We moeten die samenwerking koesteren want ze is een voorbeeld voor heel Europa," zei Eric Goeman. De woordvoerder van Attac-Vlaanderen wees op het gevaar voor de democratie dat de richtlijn inhoudt: "Als de volksvertegenwoordigers geen lokaal beleid meer kunnen voeren en lokale regels opstellen, is het gedaan met de democratie." Raoul Marc Jennar wil dan weer niet weten van gemarchandeer over de richtlijn. "De filosofie achter alle artikels van de richtlijn is die van de neoliberale minimumstaat. De richtlijn moet dus in zijn geheel ingetrokken worden."