arch/ive/ief (2000 - 2005)

Politici op anti-Bolkesteinbetoging krijgen huiswerk mee
by christophe callewaert Saturday, Jun. 05, 2004 at 8:40 PM

Wie één week voor de verkiezingen een betoging organiseert, weet dat politieke partijen de manifestatie zullen gebruiken om nog een laatste keer op stemmenjacht te trekken. De organisatoren verwelkomden de politici, maar wezen hen tegelijkertijd ook op hun verantwoordelijkheid.

Veel politici in Brussel op één week voor de verkiezingen. SP.a-Spirit met kopstukken Mia De Vits, Steve Stevaert en Bert Anciaux. PS met Di Rupo en Van Cauwenberghe. Ecolo met Isabelle Durant. Groen! met Leen Laenen. Joëlle Milquet van CDh en CD&V met Etienne Schouppe en Ivo Belet.

Nationaal secretaris van het ACV Marc Leemans heette hen vanop het podium bij de start welkom. "Het is goed dat er politici zijn die de moed hebben om zich uit te spreken tegen de richtlijn-Bolkestein terwijl hun collega's op Europees niveau voor zijn. Laten we hopen dat ze ook na 13 juni diezelfde moed hebben."

Marc Leemans herinnerde er ook aan dat de Nederlander Frits Bolkestein geen solo-slim speelt met deze richtlijn. De dienstenrichtlijn wordt unaniem gesteund door de hele Europese Commissie. "En dus ook door de 9 sociaal-democratische commissarissen en die ene groene commissaris (Michaele Schreyer van de Duitse groenen, cc)," vulde Raoul Marc Jennar van Oxfam Solidariteit in zijn toespraak aan. Eén van die 9 is de franstalige socialist Philippe Busquin.

Contradictie
Raoul Marc Jennar van Oxfam-solidariteit zag nog twee andere contradicties in de aanwezigheid van de politici. "Sommigen onder jullie behoren tot partijen die vorig jaar voor een resolutie stemden die de toepassing van het oorsprongslandprincipe vroeg wat één van de meest gecontesteerde onderdelen in van de richtlijn-Bolkestein. Ten tweede steunen jullie de Europese ontwerpgrondwet die de uitvoering van de meeste beloftes die hier gemaakt worden onmogelijk maakt."

Jennar beloofde de aanwezige politici nauwlettend in het oog te houden. "Het is aan jullie om te kiezen. Men kan niet tegelijkertijd de patroons en het volk dienen."