arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Overview] Het Vlaams Blok tegenhouden?
by cc Tuesday, Jun. 15, 2004 at 4:31 PM

Overview

[NL] Ook 13 juni was zwart en zuur
Het Vlaams Blok gaat nog maar eens vooruit. De twaalfde zwarte zondag is een feit. Hebben de antiracistische strategieën uit het verleden gefaald of is de groei van het Vlaams gewoon onstuitbaar? Indymedia peilde naar de reacties van:

  • Jozef De Witte (CGKR): "Manifest racisme moet veroordeeld worden"
    Ferm en soepel, repressie en dialoog, zo vat Jozef De Witte de aanpak van extreem-rechts in de komende periode samen. Ook de opvolger van "pater Leman" bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen is geschrokken van de verkiezingsuitslag van 13 juni. Hij neemt zijn tijd om nieuwe initiatieven te formuleren.

  • Jan Renders (ACW): 'Het zeer sterke marktdenken zorgt voor egoïstische oprispingen'
    Jan Renders, voorzitter van het ACW (de koepel van christelijke werknemersorganisaties) was de afgelopen maanden niet mals voor de paarse regering. "Vanuit onze sociale opstelling moesten wij wel kritiek geven. Dat is onze rol," zegt hij in een eerste reactie op de twaalfde zwarte zondag op rij. Maar de nieuwe overwinning van het Vlaams Blok dwingt ook het ACW tot een bezinning. "We moeten nog meer en directer in contact treden met onze eigen basis."

  • Ludo Nelen (ABVV): "Er zou op enkele jaren tijd een ongelooflijke schade worden aangericht."
    Ludo Nelen (ABVV), Coördinator van het vormingsinstituut van het Vlaams ABVV. ?Elementen van opsplitsen van de sociale zekerheid, de splitsing van delen, de discussie over de transfers, die kunnen we nu zeker verwachten. De invloed van de massale propaganda van extreem rechts is niet te onderschatten, en nogal wat mensen zullen vatbaar worden voor dat discours."

  • Els Witte (VUB): "Journalisten moeten moediger zijn"
    De media benaderen het Vlaams Blok kritiekloos. Voor professor Witte gingen ze - de VRT voorop - "een brug te ver". Els Witte (ooit voorzitster van de raad van bestuur van de VRT) verklaart dat media-falen door de economische context waarbinnen de media opereren. "Linkse stemmen sluiten gewoon niet bij die context aan".

  • Jan Blommaert (RUG): ?Er is nood aan een sterke linkse oppositie?
    "De consument maakt redelijk systematisch verkeerde keuzes." "Sinds 1991 is er door Noël Slangen en Patrick Janssens al zoveel uitgeprobeerd. Vandaag zien we het resultaat. Het Blok is nu dubbel zo sterk als in 1991." "Elke fundamentele vernieuwing ontstaat in de oppositie." Jan Blommaert over verkiezingsoverwinning van het Vlaams Blok en mogelijk pistes om daar iets aan te doen.

  • Jos Vandervelpen (Liga): "Simpele uitspraken en analyses zijn gevaarlijk"
    Jos Vandervelpen: Er is in deze zaak al zoveel vertelt en al heel veel verhalen naast de kwestie. Je kan dit fenomeen niet begrijpen als je niet een diepgaande analyse maakt over een ruime periode. Je moet het ook vanuit alle facetten bestuderen: politiek, economisch, cultureel, ... en dan wordt het gevaarlijk om daar simpele uitspraken over te doen.

  • Gust Haverbeke (ACOD): "Ik schaam me vandaag om Vlaming te zijn?
    Het ACOD (ABVV) in Limburg staat al 15 jaar in de bres tegen het racisme en het Vlaams Blok. Gust Haverbeke (secretaris ACOD Limburg) vindt nochtans dat dit werk niet diepgaand genoeg was en pleit voor vorming en mobilisatie in en van de vakbonden.

  • Eric Rydberg (GRESEA): "L'interdiction a conduit au vote rejet"
    "Le Front National et le Vlaams Blok parlent beaucoup plus aux gens; la politique par contre ne parle plus aux gens". Erik Rydberg n'est pas étonné du résultat de l'extrême droite dans les élections du 13 juin. Pour la réponse/riposte le journaliste, qui investit son énérgie dans le GRESEA (Groupe de Recherche pour une Stratégie Economique Alternative), regarde vers le Sud "qui pourra nous apporter ses analyses".

  • Vincent Decroly: "Les gens votent contre l'état anti-populaire"
    Faut-il plus de proximité, comme le disent les politiques francophones? Ca ne servira qu'a créer plus de clientélisme, répond l'ancien député ECOLO Vincent Decroly. Pour lui le système ne se trouve pas dans une crise profonde mais réparable, il est en impasse totale. "Ce système a oublié qu'il a été crée pour proteger les gens, il crée des souffrances, c'est ça la raison pour les progrès de l'extrême droite".

  • Dyab Abou Jahjah (AEL): "Weg met die laffe houding"
    Dyab Abou Jahjah dong op 13 juni voor het eerst zonder kartel naar de gunst van de kiezer. Een doorbraak kwam er niet. Tegen de opkomst van het Vlaams Blok ziet hij maar één mogelijk strategie: polariseren.

  • Marius Dekeyser (Vaka/Hand en Hand): "Puur negatieve campagnes tegen Blok helpen niet"
    Bij de verkiezingen van 24 november 1991 behaalt het Vlaams Blok 479.917 stemmen. De eerste zwarte zondag was een feit. In de nasleep van de verkiezingen schieten de antiracistische organisaties als paddestoelen uit de grond. Ook Vaka/Hand in Hand, sinds 1979 actief als vredesbeweging, neemt de handschoen tegen het Vlaams Blok op. In 1992 en 1994 ligt de organisatie aan de basis van grote betogingen tegen extreemrechts en voor verdraagzaamheid. Dertien jaar later is het Vlaams Blok dubbel zo groot.

  • Marianne Nimmegeers (Objectief): "Een beleid dat zelf discrimineert, geeft slechte voorbeeld"
    Na de eerste zwarte zondag haalde de beweging Objectief 479.917 (het cijfer stond voor het aantal stemmen dat het Vlaams Blok toen behaalde) meer dan één miljoen handtekeningen voor gelijke rechten op. Dertien jaar later stemmen precies evenveel Vlamingen voor het Blok. Ook bij Objectief - zoals de beweging nu heet - likken ze de wonden.

Lees ook de opiniestukken van:

We wilden ook eens luisteren naar twee gemeenteraadsleden die er wel in slaagden om lokaal een dam op te werpen tegen het Vlaam Blok




christendemocraat
by els lieten Monday, Jun. 28, 2004 at 10:05 AM
elslieten@hotmail.com 0498/527519 azaleastrat 22

Wat is de echte reden dat men het Vlaams Blok boycot? Kan iemand met gezond verstand mij dat zeggen aub. Want iedere cultuur, iedere vereniging, iedere sportgroep enz zowel in het verleden als in het heden komt voor zichzelf op en bij het Blok is dat fout. Wat is de echte reden? Waarom moeit Wallonie zich in de strijd? Angst omdat Vlaanderen zich eindelijk ontvoogt? Of wat is de echte reden. Heeft iemand die geintegreerd is angst om terug te moeten door het blok? Ik denk dat heel veel politici en heel veel mensen die hun job danken aan de politiek vooral angst hebben voor hun eigen job, dus ja voor hun eigen volkje. Is dit ook geen plausibele uitleg? Wie, oh wie zal het mij verklaren?