arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische politici stellen vragen over inbeslagname Indymedia-servers
by christophe callewaert Monday, Oct. 11, 2004 at 4:25 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Verschillende politici reageren verontwaardigd op de inbeslagname van twee indymedia-servers. Zij zullen in de politieke organen waar ze zetelen vragen stellen aan de bevoegde ministers. Zo komen er vragen in het Vlaams, Europees en federaal parlement.

Belgische politici van Groen!, Ecolo en Spirit willen de verschillende bevoegde ministers aan de tand voelen over de inbeslagname van de twee Indymedia-servers. Stijn Bex van Spirit wil aan minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht vragen om de inbeslagname van twee Indymedia-servers door de Amerikaanse FBI grondig te onderzoeken.

"Er bestaat absolute onduidelijkheid over het waarom van deze maatregel. Dat was ook zo bij voorgaande acties. Daardoor lijken deze antiterrorismeacties enkel bedoeld om onafhankelijke media te intimideren. Het nut van deze alternatieve media groeit in tijden van mediaconcentratie. In een globaliserende wereld moet ons land elke vorm van onafhankelijke journalistiek en vrije meningsuiting ondersteunen", aldus Bex. "Indien de onduidelijkheid over deze inperking van de vrije meningsuiting en onafhankelijke journalistiek blijft bestaan, moet Belgie diplomatieke actie ondernemen om het recht op vrije meningsuiting wereldwijd te vrijwaren", gaat hij verder.

Eloi Glorieux (Groen!) zal zich tot Vlaams minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) richten. “We moeten onderzoeken welke kapstok we hebben op Vlaams niveau,” aldus het groene Vlaamse parlementslid. “Bourgeois is de nieuwe minister van media én van buitenlands beleid en in die zin dus de uitgelezen persoon om die vraag te stellen. Hij kan contact opnemen met de andere autoriteiten, Zwitserland of Italië en desnoods met de Amerikaanse ambassade om toelichting te vragen bij de beweegredenen. Aangezien de indymedia-sites van Oost-Vlaanderen, Antwerpen en West-Vlaanderen ook getroffen zijn, komt door die actie de persvrijheid ook bij ons in Vlaanderen in het gedrang.”

Bart Staes die voor Groen! zetelt in het Europees parlement beraadt zich nog over de juiste manier om de inbeslagname ook in het Europees parlement op de agenda te krijgen. Zoe Génot (Ecolo) verzekerde ons dat zij ook zal aandringen op meer duidelijkheid in het federaal parlement.

trado
by etranger Monday, Oct. 11, 2004 at 8:12 PM

quelq'un peut traduire ceci en fr ou en anglais?
merci

Cannot find server or DNS Error
by jee Monday, Oct. 11, 2004 at 9:29 PM

artikel in de Register hierover,
Paradoxically, Indymedia may be rather less vulnerable to this kind of action than a conventional company
or news organisation. Indymedia's decentralised structure (it describes itself as "a network of collectively
run media outlets") gives it a certain amount of resilience - anybody wishing to knock it out entirely must
recognise it has numerous heads in numerous jurisdictions to be cut off.
The more structured IT setups of conventional publishing organisations, on the other hand,
make it a far simpler task for their key infrastructure to be identified and impounded.
Verder lezen:
http://www.theregister.co.uk/2004/10/11/home_office_fbi_mlat_request/

Bourgeois gaat brief schrijven naar VS-ambassadeur
by LVB Thursday, Oct. 21, 2004 at 6:45 PM
luc@lvb.net

Minister Geert Bourgeois verklaarde vandaag, in antwoord op de vraag van Eloi Glorieux, dat hij in een brief aan de Amerikaanse ambassadeur zijn bezorgdheid zal uitdrukken en om opheldering zal vragen. Meer details op http://lvb.net/item/613