Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Lode

Lode's blog

20 jaar val van de Berlijnse Muur

Op 9 november dit jaar is het 20 jaar geleden dat de Berlijnse Muur gevallen is. Een hoogtepunt in de geschiedenis van Duitsland, Europa en de ganse wereld.

Een hoogtepunt omdat deze revolutie zo vreedzaam verlopen is. Het kon ook anders geweest zijn, denken we maar aan Roemenië, waar het niet zo eenvoudig en bloediger verliep.

Een der hoogtepunten op 9 november is het plaatsen van dominostenen in Berlijn langs het traject van aan de Rijksdag over Brandenburger Poort tot Potsdammer Platz.

De dominostenen uit kunststof zijn 2,5 m hoog, 1 m breed en 40 cm dik. Zij wegen 20 kg.

Alle stenen worden beschilderd door scholen, instituten, culturele instellingen en enkele private artiesten met een thema rond de muur. Voor het ganse traject zijn ongeveer duizend stenen nodig.

Om deel te nemen moest men zich vooraf inschrijven en een schets van zijn project meesturen.

Ik heb, als Berlijn-fotograaf, een collage van foto’s uit de jaren 77 en 90 ingezonden. 1977 gaf de sfeer van de Koude Oorlog weer, de realiteit van de Muur en de strakke scheiding. Zo maakte de gevel van de Verzoeningskerk deel uit van de Muur. De deuren werden gewoon dichtgemetseld.
In de Bernauerstrasse stond een toren voor de toeristen om over de Muur te kijken. Typisch was het niemandsland met antitankversperringen en het Clubhuis van de communisten met het opschrift ‘Club der Volkssolidarität’.

Begin 1990 stond de Muur er nog in zijn volle glorie. Er waren alleen enkele grensovergangen open.
Aan Checkpoint Charlie mochten alleen EU burgers binnen in Oost Berlijn. Opvallende opschriften waren o.a.: ’ Wir sind das Volk’, ‘Der Traum von einen anderen Deutschland’,’SED (communistische partij) nein Danke’,’ DDR ist Geschichte’, ‘ no more walls’,’ don’t destroy history’, …enz.
Deze fotoserie werd door de organisatie aanvaard om één zijde van de dominosteen te beschilderen.

Voor de andere zijde van het element wilde ik iets speciaals. Ik sprak daarvoor Katrien aan, een vroegere collega van mij, omdat haar dochter goed kan tekenen. Daar haar dochter gek is op paarden, zou het iets met paarden moeten zijn.

Enkele tijd later hadden wij thuis een jong koppel uit Parijs, die via Couchsurfing, bij ons kwam logeren. Nu bleek dat deze studente biologie, Lucie, ook goed kon tekenen. Zij ontwierp volgens mijn idee een paard met ruiter, dat over de Muur springt, met als rugnummer DDR.

Een Trabantcollega uit Berlijn, heeft een zoon, die kunstenaar is, namelijk René Melzer. Ik ben enkele weken geleden voor een week naar Berlijn geweest en samen hebben we het project afgewerkt.

Zo zullen deze dominostenen op 9 november 2009 symbolisch omvallen, ter herdenking van de Val van de Muur. Er zijn bv werken bij van China, USA, Frankrijk, Jemen enz.

Ik vond het project een prachtig idee omdat het scholen, instituten, kortom vooral jonge mensen uit gans Duitsland en ver erbuiten laat samenwerken. Dat was ook de bedoeling van de organisatoren.

Daarenboven namen aan mijn eigen project Belgen, Fransen en Duitsers deel: een voorbeeld van Europese samenwerking. Meer info op www.mauerfall09.de

Nu maar duimen dat het op 9 november mooi weer is.

Hieronder een foto van het meest imponerende beeld:

Fotografie en copyright: ALFOTO
Painting René Melzer, Berlin: www.aquaink.de

Lees meer / 1 comment(s)