Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Reina

Reina's picture

Naam

Reina Lahaye

About Reina

"Journalisten zijn de waakhonden van de democratie" hoor je wel eens zeggen. True! En maar goed ook. Natuurlijk heb je er af en toe ook meer faits divers en afkooksels van vuile was tussen geschreven staan dan ware journalistiek in al zijn glorie, maar is dat alles niet de moeite meer dan waard? Mijn eerste magische kennismaking was toen ik op die mooie lentedag er eindelijk in sloeg de lettertjes voor mij tot een coherent geheel te toveren. Toen heeft de schrijfkriebel me bevangen om nooit meer los laten. Na jaren de diepten van de menselijke ziel te hebben getracht te analyseren en omwegen langs verre idyllische plaatsjes, ben ik eindelijk aan mijn droom begonnen: een professionele opleiding in de journalistiek...

Reina's blog

Je laten raken door media

Vandaag en eergisteren publiceerde ik mijn eerste en tweede artikels. Ze gingen over asielzoekers op Sfinks. Geen gemakkelijk onderwerp en zeker niet met weinig ruggensteun. Een vraag stellen was niet moeilijk, maar de juiste wel. Zoals zo vaak bij een goed interview. Alleen kwam er nu bij kijken dat ik soms diep beschaamd was bij het luisteren achteraf. En dat kon soms liggen aan een klein detail, zoals hoe ik de vraag precies formuleerde. Maar ik zie de dingen vanuit mijn invalshoek en die verschilt dag en nacht met die van de 'sans papiers' die ik interviewde.

Als ik het had over het egoîsme bijvoorbeeld in de Westerse wereld. Dat wij massaconsumenten zijn en vaak enkel werken voor het geld. Als ik het had met hun over deze zaken. Met de goede bedoeling van zelf in staat te zijn de samenleving waar ik in leef kritisch onder de loep te nemen. Dan had ik nog niet genoeg gevoel voor hun wereld. Zij kunnen niet eens werken. En als ze al zouden kunnen werken is dat zeker niet om rijk van te worden. Deze discussiepunten komen ook niet zo gemakkelijk bij hun op. Ze zouden al blij zijn met een dak boven hun hoofd. Dit zijn discussies voor zij die zich het hun kunnen permiteren van er ûberhaut nog maar over na te denken. Zij zitten met vragen als: "Hoe kan ik er voor zorgen dat ik zo snel mogelijk mijn vrouw en kinderen terug zie?" "Hoe krijg ik het gedaan dat ik hier mag blijven?"

Deze artikels schrijven was een waar proces. En zo hebben we weer heel veel bij geleerd. Over hoe simpele vragen en antwoorden oneindige achtergrondinformatie kunnen bevatten. En een dieprakend interview niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn...

Lees meer / 0 comment(s)