Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Elly

Elly's blog

extremisten (en/van) staatsveiligheid

Een van mijn braafste patienten, een 42-jarige man wiens stem nog stiller is sinds hij fibromyalgie heeft, werd 2 weken geleden plots uit zijn bed gelicht door de politie: een aanklacht van de directrice van het atheneum in hoboken. "ik ben met de dood bedreigd. " dat had die madam op vtm verklaard. de man kon een stapeltje geloofsbrieven voorleggen: cursus conflictbeheersing bij de politie, overleg met de vakbonden, 4 jaar in de schoolraad gezeten. 4 dochters waarvan er maar 1 een hoofddoek draagt. doch de media was onverbiddelijk: extremistische vader bedreigt breeddenkende directrice.

En toen kwam onze onafhankelijke pers pas goed op dreef: Nordin Taouil, blijkt een anti-westerse terrorist (een wahabist zoals het hoofd van de staatsveiligheid moest spieken op zijn notaatje. ) en nog wat dingen in de al qaida sfeer die de goegemeente - rechts én links deze keer - overtuigt: met zulke mensen laat je je niet in. Voor zijn nederlandse welbespraaktheid, zijn religieus zeer stricte doch politiek eerder gematigde standpunten hadden ze in de reportages ook een verklaring: hij speelt dubbel spel! Terwijl Nordin voltijds aan de lijn werkt heeft hij volgens de pers ook nog een ondergronds leven waar hij onder de leiding van vage figuren kinderen opleidt tot extremisten ofzo. Waar wat wanneer en hoe doet niet ter zake bij Ter Zake, ze monteren gewoon wat filmpjes van biddende jongetjes met een snottebel ertussen en het beeld blijft wel hangen

"tis dat ik er midden inzit, dat mijn kinderen op school gaan in het KTA; anders zou ik zeker denken: met die extremisten wil ik niks te maken hebben" zegt Abdel. De marokkaanse gemeenschap op het Kiel lijkt de boodschap begrepen te hebben: neem geen standpunt in die tegen de opinie van het witte establishment ingaat. Want pers en staatsveiligheid maken U kapot.

En van politiek vuil gaat het dan nog verder naar gewoon onmenselijk. Via een deze keer opvallend snelle actie van Kind en Gezin verliest de vrouw van Nordin haar job als onthaalmoeder. En een dag later komt minister Stefaan suggereren dat Nordin toch ook wel beter niet meer voor De Lijn werkt.

Dit alles zonder enig bewijs, zonder enig crimineel feit. Een mens zou zich er vragen bij stellen. Hoe werd het sjaaleke van een paar pubermeisjes een kwestie van de top van staatsveiligheid en politiek?

En wat moet ik als activist - die van nature toch meer bezig is met de crisis van het kapitaal, de vele ontslagen, de stress op het werk, de goedkopere medicatie, de privatisering van de gezondheidszorg en de fijnstofverspreidende viaducten boven onze woonwijken- daarmee?

Lees meer / 1 comment(s)

Geneeskunde voor het Volk Hoboken begint tweede leven met enorm feest.

Geneeskunde voor het Volk heeft een nieuw gebouw. In Hoboken. 9000 vierkante meter. Een jaar lang hebben aannemers en heel veel patienten, sympathisanten en dokters verbouwd in dit oude kantoor van dakfabrikant Albitum. En nu is het af. In de maand dat Kris Merckx op pensioen gaat. 38 jaar nadat hij en Michel Leyers met meubeltjes van de vrijdagsmarkt de eerste groepspraktijk voor gratis geneeskunde openden.

Ondertussen zijn er 10 groepspraktijken van Geneeskunde voor het Volk, 56 dokters, nog eens zoveel administratieve medewerkers en heel veel vrijwilligers. De huisartsgeneeskunde in deze praktijken is forfaitair en dus -ik sla hier een technisch stuk over- komen patienten letterlijk zonder geld de consultatie binnengewandeld. Elke praktijk heeft een stevige implanting in de wijken en Geneeskunde voor het Volk voert ook campagnes om de gezondheidszorg goed en toegankelijk te houden voor iedereen.

Reden voor feest dus. 3 dagen lang. Op vrijdag om 20u is er een heuse lintdoorknipping en speeches van Peter Mertens (PvdA), Marc Justaert (CM) en Guy Peeters (Soc.Mut.) en muziek en cava ; de laatste twee gul geschonken door patienten. Zaterdag en zondag zijn er mosselen en kinderkermis en nog meer muziek en Josse De Pauw.
meer info: www.gvhv.be

Lees meer / 0 comment(s)