Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Dagje pharma-shoppen aan Nederlandse grens zet Kiwi-model weer torenhoog op de agenda

Dagje pharma-shoppen aan Nederlandse grens zet Kiwi-model weer torenhoog op de agenda

250 mensen namen deel aan de symbolische opening van een grensapotheek in de Douanier in Meerle (Hoogstraten). Een groot succes voor deze gezamelijke actie van de Socialistische en Christelijke Mutualiteiten, de KWB, Ziekenzorg en Geneeskunde voor het Volk. Door de actie konden patienten en de pers zien hoe schandalig hoog de prijzen van medicatie in Belgie zijn in vergelijking met ons buurland.

DSC_0006.JPG

Vollen bak in zaal de Douanier voor de kiwi-actie

De KWB stelt: “In Nederland zijn de prijzen van 36 veel voorgeschreven geneesmiddelen op 1 juli van dit jaar met zo’n 90% gedaald. Waarom? Omdat de zorgverzekeraars in Nederland voor die 36 geneesmiddelen aan de producenten vragen wie de beste prijs biedt en alleen het product met de beste prijs terugbetalen.” Gelijkaardig aan het kiwi-model dus, waarvoor al -sinds de publicatie van het boek 'De Cholesterol-oorlog' in Belgie gepleit wordt.

Deze kiwi-strijd wierp trouwens al vruchten af. Het is mede dankzij die hete adem van het kiwidebat dat in België uiteindelijk 900 geneesmiddelen fors in prijs zijn gedaald en België als enig land in de EU en voor het eerst in haar sociale geschiedenis in 2006 een absolute daling in euro's (niet in volumes, integendeel) van haar geneesmiddelenuitgaven kende. Zocor (simvastatine), de meest voorgeschreven cholesterolverlager, is op vijf jaar in prijs gedaald van 123 euro (uit brevet in juli 2003) tot 23 euro vandaag.

Maar Nederland bewijst -net als Nieuw-Zeeland- dat een volwaardig kiwi-model tot nog meer besparingen kan leiden. Dirk Van Duppen berekende dat als we de huidige Nederlandse prijzen voor de dertig geneesmiddelen in België zouden toepassen, het Riziv 296 miljoen euro bespaart. De patiënt bespaart daarbovenop nog eens 113 miljoen euro."

De medicijnen zouden met het Kiwi-model gratis zijn voor de patient, zoals ze dat ook waren op deze kiwi-uitstap . Een patient die zich met een voorschrift voor de maagzuurremmer omeprazole (in merknaam Losec) voor negentig dagen aan 20 mg in de Nederlandse apotheek aanbood, betaalde daar 10,26 euro, inclusief de afleveringsmarge voor de apotheker. Die achteraf nog kan worden terugbetaald. Dat is een pak minder dan het remgeld dat hij in de Belgische apotheek betaalt: 18,74 euro. En ook voor de Belgische staat is het een besparing want het RIZIV zou 56,22 betalen mocht de patiënt zijn Losec in een Belgische apotheek halen.

Ook de prijsverschillen met generische medicatie zijn markant. Een grote doos Citalopram (anti-depressiva) bijvoorbeeld kost in Belgie 20,77 euro in Nederland 3.17 euro. Voor de bloeddrukverlager Lisinopril respectievelijk 20,18 euro versus 5,74 euro. Deze grote prijsverschillen maakten dat de patienten in Nederland hun medicatie volledig terugbetaald konden aanschaffen én de belgische ziektenverzekering geld uitspaarde.

Toch werden inspecteurs van het geneesmiddelenagentschap naar deze actie gestuurd, na klacht van de KAVA (Koninklijke Apothekersvereniging Antwerpen). “Zij vergissen zich hier van vijand” stelden de organisatoren “wij pleiten voor een systeem van afleveringsvergoeding zoals in Nederland zodat het een win-win-win situatie wordt: een wetenschappelijker en prijsbewuster medicatie-beleid voor patienten, ziekteverzekering en apothekers.”

De regering zoekt besparingen. Zij zouden er goed aan doen aandacht te besteden aan de verzuchting van de 250 actie-voerders van CM, De Voorzorg, Ziekenzorg, KWB en Geneeskunde voor het Volk. Dirk Van Duppen berekende dat als we de huidige Nederlandse prijzen voor de dertig geneesmiddelen in België zouden toepassen, dan bespaart het Riziv 296 miljoen euro. De patiënt bespaart daarbovenop nog eens 113 miljoen euro. Daar kunnen alleen maar de grote aandeelhouders van de farma-reuzen tegen zijn.

DSC_0071.JPG

De organisatoren hadden bussen ingelegd voor de symbolische opening van een grens-apotheek in het landelijke dorpje Meerle (Hoogstraten).

DSC_0073.JPG

In de apotheek-voor-1-dag werden de meest voorgeschreven medicaties tentoongesteld. De prijsverschillen liepen op tot meer dan 25 euro voor een doosje.

DSC_0073.JPG

De kunstmatig hoge prijs van medicatie in Belgie werd aan de kaakgesteld en er werd gepleit om het nederlandse systeem van openbare aanbesteding ook door het RIZIV te laten toepassen.

DSC_0086.JPG

Dit koppel (hij, geneeskunde voor het volk. zij, CM) lacht: ze konden maar liefst 65 euro besparen op hun chronische medicatie.

DSC_0027.JPG

Inspecteurs van de geneeskundige dienst hielden een oogje in het zeil. De apotheek was enkel symbolisch. Na een drankje en een broodje -aangeboden door de lokale KWB- ging het met bussen richting "echte" apotheek in Ulvenhout.

DSC_0030.JPG

Veel persaandacht. Hier legt Dirk Van Duppen uit waarom in Belgie mensen tot 24 euro betalen voor hun anti-depressiva en in Nederland nog geen 4 euro.