Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Fototrekster

Fototrekster's blog

Burgermedia en reguliere media in de clinch,....weeral,...:-(

Vanmorgen , de rechtbank in Dendermonde,...(zie ook: http://www.indymedia.be/en/node/30275).

Ik stond achteraan in de rechtbank,en nam een foto om bij mijn artikle te kunnen plaatsen.
De rechter vroeg me om naar voor te komen,"Want wat doet U daar zo achteraan in de rechtszaal met uw fototoestel?"

Ik stap naar voor, met mijn perskaart van Indymedia.be in mijn hand en en leg de basisprincipes van burgerjournalistiek uit waar alle Indymedia's op gebaseerd zijn.Alsook waarom ik vanachter eenn foto neem (om mensen niet herkenbaar te fotograferen,een vraag die vooraf door de rechter aan àlle journalisten is gesteld).

Van de zijbeuk komt uit het niets en ongevraagd een journalist zich mengen in het geprek. Het begint 'prachtig' "Meneer, das geen échte perskaart,want niet afgeleverd door Binnenlandse Zaken en bovendien is Indymedia.be geen erkend medium,zij mag hier in de rechtszaal dus niet fotograferen".

Ik kijk het stuk pretentie aan en geef van het zelfde laken een pak "Meneer de beroepsjournalist, Indymedia.be is wél een erkend medium en bovendien worden wij ondersteund door de journalistenbond, voor U dergelijke uitspraken doet , zou ik als journalist eerst best wat research doen".

Het zoveelste conflict tussen een burgerjournalist en een beroepsjournalist die denkt een stapje hoger te staan,....

Generaliseren is heel fout, maar zulke omhooggevallen types, verzuren helaas wel de relatie tussen burger en beroepsmedia,...helaas,..

Het is niet de eerste keer dat dit voorvalt,...Koen Calliauw heeft er ook al te maken mee gehad,...

(zie : http://www.indymedia.be/nl/node/26517)

En ik maakte een gelijkaardig tafereel ook al eens mee in de wandelgangen van het Antwerpse justitiepaleis.Hetzelfde met de beroepsfotografen, die schaamteloos voor je lens springen, zonder boe of bah, terwijl die net zien dat je op het punt staat om een foto te nemen,...heel loyaal allemaal,...

Maar waar wringt nu eigenlijk het schoentje??? Is het jaloezie?? Hoe komt het dat ondanks het feit dat verscheidene reguliere media juist een oproep doen naar mensen om zélf aan burgerjournalistiek te doen en verslag uit te brengen aan hun kranten,er anderzijds op een heel aanvallende manier burgerjournalisten van een erkend burgermediaplatform worden aangevallen lees: gehinderd in hun werk???

Het mag gaan stoppen,...ik ben het alvast beu,...het kan toch niet zijn dat wij als medewerkers van Indymedia.be in de toekomst moeten gaan rondlopen met statuten om te bewijzen tegenover reguliere media én rechtbank dat wij het recht hebben om ook aanwezig te zijn op bv. justitiepaleizen of andere plaatsen???

Ik heb daar geen tijd voor, ik wil verslag uitbrengen,en me niet bezig houden met 1 of andere pipo die door zijn handelingen de naam en functie van beroepsjournalist compleet onwaardig is,...

Nog 1 zo'n voorval en ik overweeg om effectief naar de journalistenbond te stappen,...hoe spijtig het dan ook moet zijn, dat dit effectief zou gebeuren,...

Lees meer / 10 comment(s)