Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Stemspiraal in Antwerpen: actie tegen de klimaatsverandering

Stemspiraal in Antwerpen: actie tegen de klimaatsverandering

Spiral Voices maakt deel uit van het 350-project (www.350.org) dat overal ter wereld acties organiseert rond de dringende nood aan een nieuwe norm voor CO2-concentratie (350 ppm) in onze omgeving. De acties zijn een krachtige oproep van de hele mensengemeenschap aan haar politici om dat op de cruciale milieutop in Kopenhagen in december 2009 te verdedigen.Deze cruciale top moet na jaren van moeizame onderhandelingen resulteren in een globale overeenkomst ter opvolging van het Kyotoprotocol.

IMGP2067.JPG

Waarom een spiraal?

De stemspiraal is een concept van Helena Urgel en is even eenvoudig als indrukwekkend. Een (liefst grote) groep mensen nemen een openbare plaats in en gaan in een spiraalvorm staan. Vanuit het centrum van de spiraal begint één stem, die zich doorgeeft aan de volgende persoon, zodat een aanzwellende stemgolf de ruimte en de lichamen van alle deelnemers en toeschouwers vervult. Geleidelijk maar snel ontstaat er en collectieve stem uit de natuurlijke onderlinge verbondenheid van de mensen. Een pakkend symbolisch voorproefje van de grote collectieve oproep tot verandering die we snel allemaal zullen moeten maken.

IMGP2071.JPG
IMGP2078.JPG
IMGP2085.JPG
IMGP2090.JPG

[CLIMAXI!] Climate Justice Belgian Tour;

Friends of the Earth, vzw 't Uilekot, Victoria Deluxe, Masereelfonds, vzw Vrede, Klimaat en sociale rechtvaardigheid, Comité België Brazilië, Wereldsolidariteit Leuven e.a. organiseren de laatste week van oktober een karavaan rond klimaat en sociale rechtvaardigheid met internationale en nationale sprekers.

De karavaan lanceert de eerste Vlaamse langspeelfilm rond het thema.

* ” Wat diende er nog gezegd? Al Gore maakte de wereld wakker. Nic Balthazar maakte met The Big Ask een clip die de wereld rondging. Maar...werken de concepten van de activisten wel? Kan iedereen mee? Is klimaatwijziging niet iets dat enkel de middenklasse beroert? Misschien zijn er mensen zonder voetafdruk? Wij filmden in Frankrijk, België en Brazilië...”

*De karavaan geeft het woord aan Luciano Brunet, directeur van de INCRA in Santarém én een van de hoofdrolspelers van de film. De INCRA is een Braziliaanse dienst die we qua doelstellingen kunnen vergelijken met de Administratie Ruimtelijke ordening in België. Luciano vertelt ons vanuit zijn eigen ervaring meer over de complexe situatie in het Amazone-woud.*

Volgens een recente studie van Oxfam zal de klimaatverandering de komende veertig jaar 75 miljoen klimaatvluchtelingen veroorzaken in Azië en de Stille Oceaan.

Pelenise Alofa uit Kiribati, getuigt over deze situatie: “ We worden mensen zonder land, zonder bezittingen “.

*Uit België trokken ze sprekers aan die het hebben over energie en armoede!

De karavaan passeert telkens om 20u in:

Gent – dinsdag 27 oktober in De Centrale (Kraankindersstraat 2)

Leuven – woensdag 28 oktober in het Oratoriënhof (Mechelsestraat 111)

Brussel – donderdag 29 oktober in de Pianofabriek (Fortstraat 35 Sint Gillis)

Oostende – vrijdag 30 oktober in de Anklap (Leffingestraat 85 )

Antwerpen – zaterdag 31 oktober in het Ecohuis (Turnhoutsebaan 139 Borgerhout)

Herzele – zondag 1 november in 't Uilekot (Groenlaan 39) + Afterparty

De DVD “Climaxi, on est peut-être riche” kan men met korting bestellen door 12 € over te schrijven voor 27 oktober op reknr. 001-0597918-86

BEKIJK HET CLIPJE:
http://www.motherearth.org/?lang=nl

Tags