Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Burgermedia en reguliere media in de clinch,....weeral,...:-(

Burgermedia en reguliere media in de clinch,....weeral,...:-(

Vanmorgen , de rechtbank in Dendermonde,...(zie ook: http://www.indymedia.be/en/node/30275).

Ik stond achteraan in de rechtbank,en nam een foto om bij mijn artikle te kunnen plaatsen.
De rechter vroeg me om naar voor te komen,"Want wat doet U daar zo achteraan in de rechtszaal met uw fototoestel?"

Ik stap naar voor, met mijn perskaart van Indymedia.be in mijn hand en en leg de basisprincipes van burgerjournalistiek uit waar alle Indymedia's op gebaseerd zijn.Alsook waarom ik vanachter eenn foto neem (om mensen niet herkenbaar te fotograferen,een vraag die vooraf door de rechter aan àlle journalisten is gesteld).

Van de zijbeuk komt uit het niets en ongevraagd een journalist zich mengen in het geprek. Het begint 'prachtig' "Meneer, das geen échte perskaart,want niet afgeleverd door Binnenlandse Zaken en bovendien is Indymedia.be geen erkend medium,zij mag hier in de rechtszaal dus niet fotograferen".

Ik kijk het stuk pretentie aan en geef van het zelfde laken een pak "Meneer de beroepsjournalist, Indymedia.be is wél een erkend medium en bovendien worden wij ondersteund door de journalistenbond, voor U dergelijke uitspraken doet , zou ik als journalist eerst best wat research doen".

Het zoveelste conflict tussen een burgerjournalist en een beroepsjournalist die denkt een stapje hoger te staan,....

Generaliseren is heel fout, maar zulke omhooggevallen types, verzuren helaas wel de relatie tussen burger en beroepsmedia,...helaas,..

Het is niet de eerste keer dat dit voorvalt,...Koen Calliauw heeft er ook al te maken mee gehad,...

(zie : http://www.indymedia.be/nl/node/26517)

En ik maakte een gelijkaardig tafereel ook al eens mee in de wandelgangen van het Antwerpse justitiepaleis.Hetzelfde met de beroepsfotografen, die schaamteloos voor je lens springen, zonder boe of bah, terwijl die net zien dat je op het punt staat om een foto te nemen,...heel loyaal allemaal,...

Maar waar wringt nu eigenlijk het schoentje??? Is het jaloezie?? Hoe komt het dat ondanks het feit dat verscheidene reguliere media juist een oproep doen naar mensen om zélf aan burgerjournalistiek te doen en verslag uit te brengen aan hun kranten,er anderzijds op een heel aanvallende manier burgerjournalisten van een erkend burgermediaplatform worden aangevallen lees: gehinderd in hun werk???

Het mag gaan stoppen,...ik ben het alvast beu,...het kan toch niet zijn dat wij als medewerkers van Indymedia.be in de toekomst moeten gaan rondlopen met statuten om te bewijzen tegenover reguliere media én rechtbank dat wij het recht hebben om ook aanwezig te zijn op bv. justitiepaleizen of andere plaatsen???

Ik heb daar geen tijd voor, ik wil verslag uitbrengen,en me niet bezig houden met 1 of andere pipo die door zijn handelingen de naam en functie van beroepsjournalist compleet onwaardig is,...

Nog 1 zo'n voorval en ik overweeg om effectief naar de journalistenbond te stappen,...hoe spijtig het dan ook moet zijn, dat dit effectief zou gebeuren,...

Vrijheid van nieuwsgaring...

Heb je een perskaart nodig om nieuws te mogen maken?

Neen je hebt GEEN perskaart nodig om nieuws te mogen maken: in België geldt persvrijheid en mag iedereen nieuws garen.

Wat is het verschil tussen een perskaart van de VVJ (Vlaamse Verenging voor Beroepsjournalisten) en een Indymedia.be-perskaart?

De Vlaamse Vereniging voor Beroepsjournalisten geeft enkel een perskaart wanneer je media maakt om je boterham te verdienen. Deze kaart geeft GEEN VOORRECHTEN in nieuwsgaring.

Het verschil is dus dat je met een perskaart van de VVJ een beroepsjournalist bent en met de Indymedia.be-perskaart een burgerjournalist die als vrijwilliger meewerkt met Indymedia.be.

Ja de medewerkers die een perskaart aanvragen betalen er minimum 2,5 eur per maand voor. Het is een vorm van steun om het medium mee te helpen opbouwen. Je kan dit allemaal zwart op wit lezen in onze FAQ...

http://www.indymedia.be/nl/community/presscard/faq

"burgerjournalistiek@concentra.be"... Opleiding overbodig.

Ooit was ik de trotse eigenaar van een "beroepskaart",als échte.Ik kon er zo dikwijls als ik wou,gratis Gust de Gorilla mee bezoeken,in de Antwerpse Zoo.En eerste klas reizen op de trein.En vanaf 11u in de ochtend whisky zuipen op persconferenties.Als beoefenaar van een "beschermd" beroep.Zoals dat van "mijnheer doctoor".Kris Merx maakte met "Geneeskunde voor het Volk"(PVDA)brandhout van "mijnheer doctoor".Ondermeer Indymedia.be is bezig dat te doen met de "reguliere" media.Dat zint sommigen met een "kaart" niet.Ze beschermen zoals Gust de Gorilla zaliger angstvallig hun territoriumpje tegen onze "fototrekster",mezelf en andere Indymedia.be journalisten.Grappig...

DE GEDACHTEN ZIJN VRIJ.

Moet de benaming "burgerjournalist" nu beschermd worden?Wat mij betreft,niet.De gedachten zijn vrij en iedereen doet er zijn ding maar mee.Met of zonder statuut,kaart of kaartje.Trouwens,de "échte" zijn de markt van de "burgers" aan het afschuimen.Een bekende fotograaf van Indymedia.be publiceert wekelijks in Het Nieuwsblad.Ik voel me soms een "ervaringsdeskundige researcher" voor allerlei TV programma's.En"Gazet van Antwerpen is op zoek naar "burgerjournalisten".Belangstelling? Eén adres: burgerjournalistiek@concentra.be

DORPSONDERWIJZER.

Vroeger was die "correspondent ter plaatse" de onderpastoor,de dorpsonderwijzer,de secretaris van het Davidsfonds.Ze konden lezen en schrijven,ze werden per regel betaald,waren de trots van hun familie én gevreesd in de streek.

Een maand geleden stond in GvA dit:"Burgerjournalist.Een journalistieke opleiding is absoluut niet nodig.Een neus voor nieuws en een gezonde motivatie om een leuk artikeltje te schrijven volstaan".Dat worden dan medewerkers van GvA die zonder "échte kaart" aan de slag gaan.Zullen de échte hen saboteren,zoals dat met fototrekster gebeurde?

SAMENWERKEN KAN.

Een half jaar geleden had ik een luidruchtige aanvaring met een "beroeps" van Het Nieuwsblad/De Standaard tijdens een ontmoeting met de media op het Antwerpse Stadhuis.Zowel Pol Deltour (nationaal secretaris van de journalistenbond) als Karl Van Den Broeck, hoofdredacteur van Knack - die er een ruim artikel aan wijdde - sprongen me bij.Men begint door te hebben dat het nieuwe type journalistiek van Indymedia.be een meerwaarde bezit.

De "reguliere" media maken dankbaar gebruik van hetgeen op Indymedia.be verschijnt.Dat weten vele "burgerjournalisten".Wij worden geregeld gecontacteerd door TV stations,radio,kranten en weekbladen.En wij gebruiken de berichtgeving van die media.Daar is niets mis mee.

Het kan dus ook anders dan wat fototrekster met die gefrustreerde nitwit in de rechtbank meemaakte.Zelf leef ik in de beste verhouding met de media.Als Antwerpenaar vooral de Metropool redactie van Gazet van Antwerpen.Het verschil tussen deze krant,andere media en Indymedia.be is wel dat deze site uitgesproken progressief,dwars en anti establischment is.Of zou moeten zijn...Van uit die visie ontstond burgerjournalistiek.De regionele stukjesschrijvers die GvA zoekt beantwoorden niet aan dat profiel.GvA "pikt" de vlag van Indymedia.be in.

"Broodnijd in de perszaal" - http://www.indymedia.be/nl/node/26868

http:luisinpels.wordpress.com

Appelen en Peren...

Mag niet blijven zonder een reactie...
Dus als 'Persfotograaf' ben ik de markt van de 'Burgers'aan het afschuimen...volgens Koen Callauw (en andere fotografen?).Eerst mag Koen weten,dat ik niet de enige fotograaf ben met 'beroepsmogelijkheden'op Indymedia.be.Ik ken er daar 3 andere met mijn statuut of iets te vergelijken uit de 'Perswereld'..De foto's ,of reportages die verschijnen op de website van o.a.Het Nieuwsblad,(werd geciteerd door Koen,maar er zijn er anderen)en NIET(S) in de krant,(een appel is een appel,een peer een peer),zijn dikwijls anders,anderen.Ik zit daar ook op een andere stoel dan een persfotograaf aangesloten aan een krant.
Als een Free Lance niet meer op verschillende media's aanwezig met zijn beelden mag zijn,dan is er gebrek ergens aan vrijheid of democratie.Essentie van een 'pers'foto is deze zoveel mogelijk te kunnen verspreiden.
Indymedia.be trekt aan door zijn duizenden dagelijks lezers.Daardoor ook 'échte'...Dat 'wij' de markt van de 'burgers'dan afschuimen is hoog waarschijnlijk...juist.
De vraag is dan open.Een stap op zij zetten( d.w.z. Indymedia.be verlaten),of verder zo mee aanwezig te zijn, en strijden?
Antwoord hoort niet bij de fotografen zelf ,maar bij de lezers.
Want de lezers trekken 'profijt'- of niet- van onze aanwezigheid.
Bekijken ze liever allerlei beelden of willen ze liever een beperkte aantal reportages over alleen maatschappelijke acties?
Aan hun het antwoord en de beslissing...
John Moussiaux

NUL VOOR GEDRAG ...

John, je leest en interpreteert van uit een slecht humeur onjuist. Ik zeg nergens dat jij de markt van de "burgers" afschuimt. Geef je soms in stilte een krant uit ? Ik heb het over de media, de "échte". GvA zoekt "burgerjournalisten" en je kan bij Concentra per mail solliciteren.Ik zeg ook niet dat je in de papieren krant van Het Nieuwsblad publiceert. Ik maak daar niet eens kritiek op en noem me zélf als iemand die met de "échte" samenwerkt. TV, Gazet van Antwerpen, àlle media die me contacteren. Behalve het Pallieterke. Omgekeerd krijg ik ook info van hen. En wordt zelf om de haverklap geïnterviewd door de "échte".Voel me er niet schizofreen door.

Zie mijn tussentitel: "Samenwerken kan". Ik verwijs ook naar de reacties van Pol Deltour (VVJ) en Karel van den Broeck (Knack) op mijn conflict met Kris Goosenaerts van Het Nieuwsblad/De Standaard op een persontmoeting waar jij fotografeerde. Ik reageer op de gluiperds, de "witnits" met een beroepskaart, die ondermeer "Fototrekster" lastig vallen om bij "mijnheer de rechter" op een goed blaadje te staan.Die tot niet meer bekwaam zijn dan de persmap over te schrijven. Dat heet dan "beroeps".

BESLIST DE LEZER/KIJKER ?

Wat mij betreft zit je op de stoel die je wenst. Of op drie stoelen...Je weet blijkbaar niet meer op welke stoel. Je identificeert je met de "échte" als "wij" én met die van Indymedia.be. Deze schizofrene toestand is jouw probleem. Als goede fotograaf zoek je een publiek, dat is begrijpelijk en motiverend. Je brengt inderdaad hét beeld dat anderen niet zien. Je ziet hét moment. Dat alleen al is engagement. Je bent verslaafd aan pers fotografie. Dààr zit het probleem dus niet. Waar dan wel?

Je flapt het er zelf uit: "Bekijken ze liever allerlei beelden of willen ze liever een beperkt aantal reportages over alleen maaatschappelijke acties?" Daarvoor zeg je: "Antwoord hoort niet bij de fotografen, maar bij de lezers". En: "Aan hun het antwoord en de beslissing".

INDYMEDIA.BE WORDT BEVUILD.

John, tof dat je dit stelt. Het is een kernvraag. Ze geeft me de kans te stellen dat ik het nu eens hartsgrondig oneens met je ben. Dit heet populisme. Je bent flink besmet door de "échte". De lezer/kijker vraagt, we praten naar zijn/haar mond, wij draaien en de baas maakt winst. Indymedia.be heeft een doelstelling en die mag best wat duidelijker uit de verf komen. Dat is niet de doelstelling van de "boekskes", HLN of Het Nieuwsblad. Zelfs niet van De Morgen.

Om heel eerlijk te zijn; de lezer kan wat mij betreft de pot op. Hij/zij is niet verplicht mijn brouwsels te lezen. Hij/zij beslist niet over hetgeen ik wens te publiceren. Dat doe ik en ik alleen. Lezen ze me wel, fijn. Reageert hij/zij, nog beter. Ook dat is een uniek aspect van dit medium. Het moet niet "verkocht worden". Alle remmen los dan maar. En om nog eerlijker te zijn. Ik publiceer ook in het weekblad Solidair van de PVDA. Niet bepaald een bourgeoiskrant. Een arbeiderskrant. Dan sta ik, tegen mijn goesting, op de rem. Pas me aan. Ik wordt niet gecensureerd, ze durven niet eens. Maar begrijp dat dit weekblad een heel ander publiek en doel heeft dan Indymedia.be. En dat het de moeite loont bij te dragen aan die krant. En ook daar aan te dringen op een meer brutale, respectloze journalistiek en taal.

ZOEK DE STRONT.

Sorry John, ik heb de waarheid niet in pacht,maar ik heb een hekel aan de kritiekloze goed nieuws shows over half of hele commerciële festivals met veel prentjes die op deze site verschijnen. Van door de overheid met veel poeha gebrachte initiatieven, waar Indymedia.be als een slippendrager over bericht. Ik noem dat "bevuiling" van dit medium. Te dikwijls ook door jou. Al breng je als boeiende fotograaf die hét heeft ook regelmatig dingen als recent: "Personeel ZNA-Ziekenhuizen betoogd" - http://www.indymedia.be/nl/node/30291. Een maatschappelijke actie, geëngageerd in beeld gebracht. Anderen doen dat hier ook.

Indymedia.be is er niet om de PR van het beleid te bejubelen. Gà naar zo'n commerciêle en overheids initiatieven en zoek er de stront, niet het zand dat men je in de ogen strooit. Daar zorgen Slangen en C° wel voor in de échte media.

POLEMIEK, AMBRAS,...

Wie heeft het in godsnaam over "Indymedia.be verlaten ?. Of als Indymedia.be medewerker de "échte" pers verlaten. Wie zijn ogen niet op zijn gat heeft, ziet dat beide sectoren elkaar in toenemende mate beïnvloeden. Het is bijna hilarisch te noemen dat GvA "burgerjournalisten zonder opleiding" zoekt. Laten we stellen, kandidaten met een getuigschrift lager onderwijs en een nul voor gedrag. Dat zijn de beste en dat méén ik.

Ik wens op Indymedia.be polemiek, provocatie, zaken die "de anderen" niet durven/mogen brengen, onderzoekjournalistiek in de krochten van dit gezellige Vlaanderen, ambras. Over "de achterkant" van 11.11.11. en het Sfinks festival. Over het profiteurschap in de sociale sector, die een ordinair bedrijf als een andere is. Ten koste van de doelgroepen. Over een "middenveld" dat zichzelf verrijkt, aan terminale "vergaderitis" lijdt en om niet in slaap te vallen de voorraad Oxfam koffie opzuipt. Over de politieke achterkamertjes en smeerlapperij. Over de stank die extreem rechts verspreidt. Over de knutselarij, de brol die voor kunst en cultuur doorgaan, zoals van een Jan Fabre.In je gehucht, dorp, stad, bedrijf, stamcafé.

Geen "slap humanisme", geen "vorm" maar "vent" of "wijf(http://www.indymedia.be/nl/node/30207 -"Redactie van De Morgen..." - "Vorm of Vent").

SYMBIOSE WURGT.

Toenadering is leuk, maar mag ook niet zo hartstochtelijk zijn dat het een symbiotische relatie wordt, waarbij de ene de andere opvreet, wurgt. Zover is het nog lang niet, maar Indymedia.be kan best tijdig beducht zijn voor dit fenomeen en een hardere, linkse anti establischment politiek voeren. Woede en respectloosheid zijn goede raadgevers. Ook tégen de reguliere pers, haar handige dagelijkse vervalsing van het nieuws, haar minachting voor en het in het ootje nemen van de lezer/kijker. Tot meerdere glorie van de aandeelhouders waarvan de "échte" de gefrustreerde slaafjes zijn.De "broodschrijvers".

Dus John, de strijd gaat door ! Ik had op school een nul voor gedrag. Slecht karakter. Asociaal en agressief. Je kent me. Ik wacht op je reactie. En wat die "appelen en peren" betreft; smakelijk.

Strijd tegen ons zelf

Zal andersom antwoorden dan jou :'het verschil' misschien tussenbeide...Dus begin ik met het einde!
Enigste wat mij zou kunnen schokken in jou antwoord is 'de strijd gaat door'.Je bedoeld zeker,jou strijd.Je leven is een strijd geweest tegen de maatschappij in het algemeen.Wil daarmee zeker niet zeggen dat je ongelijk heeft,hoor,ver van zelf.Want ik ben niet van plan op je voorstel te gaan en te strijden -tegen iemand,tegen jou-(daarvoor respecteert ik jou op je juiste waarde!).
Want voor de 'rest' is je reactie typisch 'Koen's tafereel'-en daartegen moet 'je' kunnen-en ik ken jou ook genoeg ervoor om het te relativeren:'Showman'... zijn we alle...2!
Twee maanden na 'WalteRito Story',wil ik liever niet in zo'n polemiek belanden.
Wat ik ook zou tof vinden is dat je niet Indymedia.be en Indymedia Antwerpen op zelfde spoor plaats:ieder zijn eigen identiteit.Commercieel fotoreportages brengt nieuwe lezers bij.Met foto's zijn er geen standpunten:dat blijven alleen ludieke momenten en een plezier voor de ogen-niet voor de tong-
tenminst met 'sprekende'beelden!
Alles is niet grijs en somber in Antwerpen en dat mag getoond worden ,ook op Indymedia.be-vind ik-.Aangezien het aantal fotografen die er gebruiken van maken heb ik zeker gelijk.
Nog dit:Egocentrisch zijn, als journalist heeft geen zin:een verslagever,een journalist,is geen schrijver.Hij is er eerst voor een breed publiek lezers(alle leeftijd,alle oorsprong)die zich een opinie willen stellen over wat ze lezen.Schrijf je eerst voor je eigen("de lezers de pot op"....),dan zou het beter zijn jou bezig te houden met een dagboek en nergens met je mening in het 'openbaar' te komen.Maar wees gerust,mensen zoals gij zijn nuttig in onze maatschappij.Bewogen journalisten(zo zou ik je graag willen noemen-mag dat?-) hou de anderen wakker,volledig wakker!.Helemaal hetzelfde als in de fotografie-pers-wereld:boeiende foto's,beelden die bijten of storend(wat ik tracht te brengen)hou mijn collega's wakker.De mediawereld(waarin iedereen droom van in te vertoeven-ons geluk!-) is een wereld van... haaien.Ieder dag is dus een strijd.Maar een strijd tegen ons zelf!

GEVREESD !

John,

Bedankt voor je reactie. Er zit veel zinnigs in dat kan bijdragen aan de discussie die we moeten voeren. Ook journalistiek is een huis met vele kamers, zeer divers. Dat is maar goed ook. Uiteraard schrijf ik provocerend. Krijg daar respect voor, maar ook voor op mijn donder. Dat type journalistiek, polemiek is evenmin als politiek niet voor "mietjes". Je moet een sterke maag hebben en tegen de weerbots kunnen.

ENGAGEMENT.

Natuurlijk gebeuren er in Antwerpen en elders ook toffe dingen. Door de overheid georganiseerd. Je weet dat ik dat weet en er aan deelneem. Mee organiseer, met geld van de Stad. Subsidies, geld van de mensen. Ik was tijdens mijn twaalfjarig lidmaatschap van de Districtsraad zélf een stedelijke "ambtenaar". Hoe "ondankbaar" is het dan, van deze "luis in de pels", om dat geld te gebruiken tégen de politiek van diezelfde overheid...Om haar hard en respectloos aan te pakken.

Mijn teksten zijn een verlengstuk, een onderdeel van mijn maatschappelijk engagement. Geen "neutrale" beschouwingen. Neutraliteit in de media bestaat niet. Al tracht "men" ons dat wijs te maken. Ook sportjournalistiek is niet politiek neutraal. Deze discussie zal steeds terugkomen. Binnen Indymedia.be, bij alle media en betrokkenen, in de literatuur en cultuur. Het fotografen collectief "Brandpunt 23" - verwant aan de linkse arbeidersfotografen stroming voor en na WOII - is zich daar zeer van bewust.

EEN "GILDE".

Creatieve mensen, zeker journalisten, zijn koppigaards die graag in de clinch gaan. En vergevingsgezind. Het is een "Gilde". Deze "Gilde" bespiedt wantrouwig elke beweging in de maatschappij en wordt de "Vierde Macht" geheten. Ze is gevreesd en dat moet zo blijven.

Onze "geliefde Burgemeester", John, is zoals je weet voor mij een dankbaar slachtoffer. Hij maakt het er dan ook naar. En zie ! Hij werd wakker, bleef me niet negeren en mailde me twee keer op één dag ondanks zijn drukke agenda. Dat respecteer ik en ik hoop van hem hetzelfde. Indymedia.be speelt hierin zeker een rol. Indymedia.be moet geliefd maar vooral "gevreesd" zijn

Groeten, Koen.

Onbeschoft doch "juist" ?

Hoe is het verhaal nu eigenlijk afgelopen ? Want het stopt wel met je repliek op de ongemanierde "beroeps".
Is je verificatie door de rechter aanvaard ? (misschien belangrijk als precedent) Hoe reageerde hij op de inmenging ?
Klaarblijkelijk mocht je toch terug plaats nemen in de zaal, getuige je - overigens vlot geschreven - verslag van de rechtszitting.

Dat een beroepsjournalist zich in deze zaak ongevraagd en op onbeschofte wijze mengde is verwerpelijk en zulks zou door de rechtbank terecht moeten gewezen worden.
De media spelen hun spel steeds agressiever (en botter). Dat journalist-fotografen ook steeds onbesuisder en zonder respect voor hun collega's of andere medemensen tewerk gaan ondervinden we geregeld. Maar wordt hen dit niet voorgehouden in de beroepsomschrijving of de vereisten die hun broodheer voorschrijft ? Assertief en zonder schroom (= zonder respect ?).

Er is hier en daar wel een sprokkeltje informatie te vinden over journalistiek en rechtspraak.
Vooreerst is er de informatieve site http://www.pers-gerecht.be/ met onder meer een heel hoofdstuk over het statuut van beroepjournalist en het enigszins andere journalist van beroep (de "Journalisten van de periodieke pers") http://www.pers-gerecht.be/document.php?document_id=41. De twee statuten betreft journalisten die zich om den brode zo mogen noemen, zij worden immers voor hun verslaggeving vergoed. Onbezoldigde "burgers" blijken dus geen statuut te hebben, of althans geen waar ze hun gelijk mee kunnen halen in soortgelijke zaken zoals beschreven in de blog.

Op een andere site (http://www.rechtbankbrugge.be/tips.htm) geeft men volgende duidelijke aanwijzingen :

"Fotograferen, filmen, geluidsregistratie

Voor de beroepspers zijn er afspraken gemaakt: de rechter beslist na voorafgaande vraag in welke mate de beroepspers op de zitting kan registreren, met aandacht voor het respect voor alle aanwezigen, procespartijen en andere.

Aan anderen is het niet toegelaten om tijdens de zitting ongevraagd te registreren."

Hieruit blijkt dat - tenminste bij deze rechtbank - slechts beroepsjournalisten toegelaten zijn. Als Indymedia-journalist ben je gewoon "publiek" en mag je verslaggeving doen evenwel zonder "registratie" ttz. foto's of geluidsregistratie. Misschien is het - om conflicten te vermijden - aangewezen de rechtbank zelf aan te spreken voor de zaak en een toelating te bekomen... of niet, waarbij je je dan aan de afspraak dient te houden.

Misschien kan Indymedia eens een vergadering beleggen om de statuten en gedragscode van hun fotografen/journalisten te bespreken, hoe zich op te stellen tegenover gezagsdragers, het gerecht, de collega's journalisten... Het is immers Indymedia die het beleid bepaalt van hun site, iets dat zijn weerstuit kan hebben in de houding van de voornoemde partijen t.o.v. Indymedia-journalisten. Een respectvolle en waarheidsgetrouwe verslaggeving kan misschien een wederkerig respect afdwingen.

journalisten

Misschien nog eens herinneren aan de wijze woorden van Pol Deltour van de journalistenbond:

"Wanneer er op het terrein een territoriumstrijdje ontstaat tussen beroeps- en burgerjournalist, moet die met het grootste respect voor elkaar en in alle beleefdheid worden beslecht."

HET HONDJE VAN BUSCH.

Beste WALTERito,

Méén je dat? Regeltjes, "gedragscodes", "mag wel", "mag niet",... "Burgerjournalistiek" - eigenlijk een lullige definitie - heeft best lak aan regeltjes en boven haar hoofden gemaakte "afspraken". "Underground Media" lijkt me een betere omschrijving. Zo zou Indymedia.be meer moeten zijn. Niet een soort "middenveld".

Ik loop niet voor de camera van een TV ploeg. Ik trap niet letterlijk op de tenen van een "beroeps" wanneer die iemand interviewt. Ik trakteer een pintje terug, wanneer ik er één krijg van een échte. Tot dààr mijn "gedragscode". De rest is lariekoek. Wat de persbond of de wet ook mogen beweren.

Een niet "beroeps" mag niet "registreren", zeg je. Niet filmen, fotograferen, geen geluidsregistratie. Dat is discriminatie. Dat is een "regel" waar aan een Indymedia.be fotograaf best zijn/haar voeten veegt, ook al zou die discriminatie in een wet staan. Trouwens, wie geluid wil registreren waar dat niet mag/kan, gebruikt een verborgen microotje. Niet zo duur. Goede kwaliteit. Doen!

Verder werk ik met het grootste plezier samen met de "échte". Ik ben een "bron" voor hen en geef nieuwsjes door die op sites minder bruikbaar zijn. Of ze gebruiken mijn stukken en vice versa. Buiten een paar witnits, warvan "Fototrekster" er één tegen het lijf liep, is de relatie tussen de alternatieve media en de reguliere dik in orde. Laten we geen problemen zoeken, waar er geen zijn. Tenslotte wordt een journalist/fotograaf gewaardeerd om de kwaliteit van zijn/haar werk. Of dat nu op Indymedia.be of in Gazet van Antwerpen verschijnt.

WALTERito eindigt met een merkwaardige zin: "Een respectvolle en waarheidsgetrouwe verslaggeving kan misschien een wederkerig respect afdwingen". Gaan we hengelen naar een schouderklopje van de "échte"? Hebben we soms iets te leren van hen? Wat bedoelt WALTERito met "waarheidsgetrouw"? Staat dat ook in een wetje? En "respectvol"? HUMO weet er van mee te spreken. Mijnheer de rechter ging even beslissen waar de grens ligt, wat "niet mag" en wel. Ik bepaal mijn grenzen zelf. En die liggen een eind verder dan die van WALTERito, de wet en de persbond.

Neen, vrienden, een goede raad; gooi al die regeltjes van de persbond in de prullenbak. En wanneer zo'n nitwit pestgedrag vertoont, trap dan terug. Maar "beschaafd", zoals meester Pol Deltour verzoekt. Het hondje van Busch reageerde met minder respect, toen hij onlangs een "échte" in de vinger beet. Een beestje naar mijn hart...

http://luisinpels.wordpress.com

Hoe het is afgelopen,...

@ WALTERito

Wel, het is afgelopen met het simpele feit dat ik na de tussenkomst van de 'beroeps', gewoon terug naar mijn plaatsje in de zaal ben gegaan, en verder heb zitten krabbelen in mijn notaschriftje ,...:-)

Over de foto's die ik heb genomen heeft de rechter niet meer gemoved,ik moest ze niet wissen,...' was blijkbaar ok voor hem, wou enkel weten wat ik daar stond te doen,...

De 'beroeps' hebben echter nog wel direct daarna een sneer en verwittiging gekregen van de rechter , dat zij absoluut niet mochten filmen en fotograferen als de mensen herkenbaar in beeld kwamen,...wat resulteerde in een hoop gefriemel en geknoei om tussen de bankjes door naar achteren te geraken, daar waar ik stond,...

Nu, ik lees hier verschillende comments,..wat goed is,verschillende meningen,visies,.. :-)
Let the discussion roll !!!

Nu, ik heb dit voorval al een geluk niet constant voor,(maar wel een paar keer teveeel),en er is een onderscheid tussen de 'dikke nekken' die neerkijken op de burgerjournalisten, en langs de ander kant,diegenen die vriendelijk goedendag zeggen, en je werk ook weten te waarderen.(Al een geluk).

Maar hoe juist te reageren is nog een open vraag, ..De journalist die me dit flikte heeft gewoon lik op stuk gekregen,...Het zijn die rotte appels die er dan ook duidelijk om vragen, mijn gedacht,...ik moet ook niet op mijn kop laten kakken vindt ik,...ben gebuisd voor pispaal,....

Een Indymedia.be perskaart bijhebben vindt ik echter wel een troef, meerdere malen zijn er toch al deuren mee opengegaan, waarvan ik met zekerheid kan stellen, dat ze anders gesloten hadden gebleven,...

niet dat ik met dat kaartje steeds sta te zwaaien, maar als ze het vragen, dan haal ik het wel boven,...

Mijn visie in een rechtszaal: fotografeer wat er te fotograferen valt, pen neer wat je kan, vraagt men achter je motivatie, geef dan een duidelijke uitleg, en wordt men echt arrogant,van uit de 'beroeps'kaats dan de bal terug,...al hoop ik dat dat laatste niet meer al te veel hoeft voor te vallen,...mijn humeur geraakt daar van slag door :-)

Fototrekster

Gepost door Fototrekster
04.11.2008